Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Znakovi koji upućuju na moguće oboljenje jetre

Na bolesnu jetru mogu upućivati znakovi poput nadutosti, pjegice po koži, svrbež i akne.

Problem masne jetre sve je češći zbog nezdravog načina života, a svaki problem s jetrom treba liječiti što prije jer njezino slabljenje može biti i opasno po život.

Jetra je naš glavni čistač organizma. Njezina uloga u našem organizmu je eliminacija toksina. U moderno doba jetra radi više nego ikada prije, a sve zbog prehrane koja je bogata masnoćama, konzumiranja alkohola, pušenja i drugih štetnih navika kojima smo skloni. Sve spomenuto oslabljuje funkciju jetre.

Problem s jetrom se najčešće uočava na rutinskim pregledima kod liječnika, jer su simptomi često neodređeni i djeluju nepovezano. Zbog slabije funkcije jetre dolazi do kožnih problema, kao što su pojava tamnih mrlja, prištevi i svrbež. Također, može doći i do poremećaja u probavi, povišenja krvnog tlaka, nadutosti te nakupljanja vode u predjelu jetre, a naposljetku i pojave žutice. Žuticu možete prepoznati po promjeni boje bjeloočnica, one postaju žućkaste, kao i koža.

Štetne navike koje dovode do masne jetre

Masna jetra je naziv za sakupljanje masti u jetri što izaziva njeno blago povećanje. Nema simptoma za ovo stanje, a najčešće se otkriva slučajno ili na sistematskom pregledu prilikom ultrazvuka. Masna jetra je česta pojava kod ljudi koji konzumiraju veće količine alkohola te kod osoba s metaboličkim sindromom. Metabolički sindrom skup je bolesti današnjice, a tu se ubrajaju prekomjerna težina, povećan krvni tlak, šećerna bolest te povećani kolesterol u krvi.

Na svaki od ovih čimbenika, pa tako i na masnu jetru, možemo sami utjecati. Zdrava prehrana s puno voća i povrća, što manje prerađene, masne, slane i slatke hrane, svakodnevna primjerena fizička aktivnost, dodaci prehrani za funkciju jetre te naravno izbacivanje štetnih navika kao što su pušenje i prekomjerno konzumiranje alkohola.

Sikavica, artičoka i maslina će vam pomoći – Najpoznatija prirodna pomoć za jetru krije se u sikavici. To je biljka bogata silimarinom, tvari koja štiti stanice jetre od toksina i raznih oštećenja te ubrzava njezinu regeneraciju. Smatra se jednim od najboljih prirodnih lijekova za ublažavanje različitih poremećaja funkcije jetre.

Uz sikavicu, važna biljka s pozitivnim učinkom na jetru je i artičoka odnosno njezini listovi. Zahvaljujući visokom udjelu aktivnog sastojka cinarina i drugih korisnih spojeva, artičoka povoljno djeluje na prokrvljenost i regeneraciju jetre te smanjuje ukupnu razinu masnoća i kolesterola u krvi. Iako nije možda toliko poznata po svom djelovanju na jetru kao sikavica i artičoka, biljka s hepatoprotektivnim svojstvom je i maslina bogata oleuropeinom.

Sačuvajte zdravlje vaše jetre jer je riječ o zaista važnom organu. Posebno se trebamo potruditi jer je jetra naš jedini organ koji se obnavlja, pa je zaista šteta da ga ne održavamo zdravim. Još malo o funkciji jetre pročitajte u ovom članku.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...