Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Lifestyle

Ženske grudi svake godine sve veće i veće? Prema najnovijem istraživanju, ženske grudi se povećavaju svakih nekoliko decenija

Današnje žene često, da bi ublažile simptome menopauze, koriste hormonsku terapiju pod čijim utjecajem im se grudi povećaju čak i za dva broja.

Ova činjenica bi se na prvu mnogima činila jako dobrom i poželjnom metodom povećanja grudi, ali postoji i druga strana medalje, koja na žalost nije sjajna.

Prema najnovijem istraživanju, ženske grudi se povećavaju svakih nekoliko decenija, a to potvrđuje i činjenica da je proizvođač grudnjaka Bravisimo odlučio da plasira na tržište grudnjak korpe L – najveći do sada.

Neminovna je činjenica da se prosječna veličina ženskih grudi povećava gotovo svake decenije. Iako se prosječnom veličinom grudnjaka smatra 3C, stručnjaci upozoravaju da je ta brojka možda ipak bliža veličini 2F. Usprkos povećanju grudi, žene su još uvijek sklone ka kupovini te nošenju premalenih grudnjaka koji stvaraju neugodan bol, a Bravisimo tvrdi da bi čak 60 posto žena koje nose korpu veličine C trebale da nose korpu veličine D.

Pedesetih godina prošlog stoljeća prosječna žena nosila je grudnjak sa korpom veličine B, što je čak za puni broj manje od današnje prosječne veličine.

Pročitajte u nastavku moguće razloge povećanja grudi o kojem smo pisali u uvodnom tekstu…

Očigledno je da se veličina grudi tijekom godina povećala, ali postavlja se pitanje zašto?

Sve učestalija gojaznost i višak kilograma prvi je razlog koji bi istakla većina stručnjaka. Profesor Michael B. stručnjak za rak dojki, tvrdi: “Višak kilograma utjecao je na veličinu grudi u istoj mjeri kao i na veličinu bedara i stražnjice. Evidentna je sve jača pojava gojaznosti, zato opće povećanje ženskih dimenzija i nije tako iznenađujuće”. Ali gojaznost je samo jedan od razloga koji objašnjava zašto se veličina grudi povećava s godinama – tako Ana P. iz Bravisima tvrdi: “Otkako smo 1995. godine započeli sa istraživanjem tržišta, javilo nam se više od dva miliona žena koje imaju velike grudi i vrlo vitko tijelo”. “To nas je potaklo da istražimo zašto se ženske grudi povećavaju i otkrili smo da je za to odgovoran estrogen, ženski hormon odgovoran za promjenu ženskog tijela u pubertetu”, tvrdi Ana P.

Ključnu ulogu u povećavanju grudi tijekom godina ima sve raniji ulazak djevojčica u pubertet, koje u odrasloj dobi imaju dosta manji broj djece nego žene u prošlosti, a razdoblje dojenja beba traje sve kraće. Rezultat toga je da svaka žena tijekom života ima sve veći broj mjesečnica zbog kojih je izložena češćim mjesečnim valovima estrogena koji stimulira ovulaciju.

Veliki utjecaj ima i pilula za kontracepciju jer su današnje žene prva generacija žena čije su majke pile pilulu. Prve verzije pilula imale su znatno veće količine sintetičkog estrogena od današnje pilule, a još uvijek nije poznat dugoročni efekt izloženosti hormonima u piluli na buduće generacije.

Manji broj djece koju žene rađaju u sve kasnijoj dobi i kraća razdoblja dojenja utiču na rast grudi jer su izložene većoj količini estrogena. Današnje žene često, da bi ublažile simptome menopauze, koriste hormonsku terapiju pod čijim utjecajem im se grudi povećaju i za dva broja. Izbjeći utjecaj estrogena je vrlo teško s obzirom da se ksenoestrogen, lažni estrogen, nalazi svuda oko nas, uključujući pesticide, plastiku i kozmetiku. Tako se ksenoestrogen nazvan bisfenol-A (BPA) nalazi u konzerviranoj hrani i pićima, plastičnim bocama i elektronskoj opremi. Osim estetskih problema, velike grudi izazivače i zdravstvene probleme i tegobe, kao što je bol u leđima i bolni tragovi od naramenica na ramenima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...