Kako nam stiže proljeće, zelenilo i vrijeme kada je potrebno uraditi detoksikaciju organizma, odlučili smo se napisati neke jako dobre recepte za salatu od maslačka.
Zapravo se čišćenje organizma može provoditi u bilo koje godišnje doba, ali je najbolje to uraditi u proljeće ili ljeto. Nakon duge zime, kada u ishrani nedostaje svježe povrće i voće, naše tijelo zatrpano je raznim toksinima i zbog toga je dobro uraditi detoksikaciju.
Proljeće je najbolje vrijeme da očistimo organizam, a to radimo tako što ćemo ga opskrbiti potrebnim vitaminima i mineralima.
Da bi iskoristili najbolje iz prirode, uživali u sezonskim namirnicama i uradili dobro za naše zdravlje, dobro je znati odabrati izvor minerala i vitamina.
Povodom toga, potrudili smo se pronaći neke jako dobre recepte za salatu od maslačka.
Crvena salata od paprike i maslačka
Salata od maslačka i paprikeSastojci za salatu su:
- 2 crvene paprike babure
- glavica crvenog radiča
- 4 kuhane cikle narezane na štapiće
- 12 rotkvica narezanih na ploške
- 4 mlada luka
- 4 žlice umaka vinaigrette (mješavina maslinova ulja, octa, senfa, šećera, soli i papra)
- domaći kruh
Priprema: Izdubite paprike te im odstranite peteljku i sjemenke. Narežite ih na kolutiće, i stavite u zdjelu zajedno sa listovima radiča. Dodajte ciklu, rotkvice i mladi luk. Prelijte umakom vinaigrette, dobro promiješajte pa poslužite sa svježim domaćim kruhom kao potpuni obrok.
Salata od tjestenine, maslačka i mahuna
Maslačak i tjesteninaSastojci:
- 250 g tjestenine
- 4 žlice ulja
- 150 g mladih zelenih mahuna
- glavica maslačka
- 100 g kuhane šunke
- Luk
- 3 žlice octa
- 2 žličice senfa
- 3 žlice sitno nasjeckanih oraha
Priprema: Skuhajte tjesteninu pa je ocijedite. Stavite u zdjelu s poklopcem i lagano pomiješajte s dvije žlice ulja. Očistite mahune i narežite ih na komade duge dva centimetra. Kuhajte deset minuta u slanoj vodi pa ocijedite. Operite maslačak, razrežite ga na četiri dijela pa na trake. Umiješajte s mahunama, šunkom, senfom, octom i orasima u tjesteninu.
Salata od mladih listova maslačka
Salata od mladih listova maslačkaOvo je naizgled obična salata, možda i najjednostavniji recept. Ipak, nimalo ne zaostaje za prethodno spomenutim salatama. Važno je iskoristiti samo listove svježeg maslačka, koji je ubran dok maslačak nije dobio cvijet. U suprotnome, listovi će biti gorki.
Sastojci:
- listovi maslačka
- malo octa (vinski, jabučni)
- malo suncokretova ulja
- malo bučinog ulja
- malo vode
- malo soli
Priprema: Salatu očistiti, dobro oprati i primiješati sve začine. Poslužiti svježu salatu.
Salatu možete jesti sa kockicama kuhanog krumpira ili nekim drugim jelom po želji. Dobar tek.