Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Kako promijeniti prehrambene navike, ali i sve druge

“Od sutra ću početi vježbati” ili “od sutra ću promijeniti neke svoje loše navike” rečenice su koje često ili sami izgovaramo ili čujemo od drugih. No, vrlo je teško najednom promijeniti nešto loše u vlastitom životu ili zdravlju. Potrebno je strpljenje i predanost, kao i vjera da nešto možemo napraviti, primjerice izgubiti kilograme ili početi živjeti zdravo.

Ako je vaš cilj prestati pušiti i ako to pokušate napraviti u jednom potezu, tada je vaš cilj osuđen na propast. Čak i ako nakratko prestanete pušiti, vrlo vjerojatno da to neće ići na duge staze, nego ćete ponovno nakon par dana ili tjedana zapaliti cigaretu. Puno bolji pristup je postepeno smanjivanje broja cigareta koje popušite na dnevnoj bazi. Primjerice, jedna cigareta manje svaki tjedan je dobar početak. Nastavljajući tim tempom možete stići do dana kada nećete uopće pušiti. Nadalje, ako želite smanjiti unos šećera, tada nemojte to učiniti najednom, nego polako smanjite količinu unesenog šećera. Takvi mali koraci će akumulirati veću promjenu na kraju. Ovaj pristup mnogi teško provode, jer smo svi navikli na brze promjene, no stvari ne idu preko noći.

Ukoliko želite prijeći na zdravu prehranu, nemojte to napraviti u jednom danu, nego svakog dana dodajte po jedan zdravi obrok u prehranu. Uspjeh se izgrađuje vremenom, mora imati čvrste temelje, a to su vaša želja, motivacija, volja, vjera, podrška drugih. Kada tako postupate prema promjenama, tada će vaš mozak imati dovoljno vremena da ih prihvati odnosno uvede u vaš život.

Svi mi imamo loše navike, no ne smijemo ih potiskivati u sebi, nego pomoću spoznaje o njima upoznati sebe i promijeniti se. Stručnjaci koji istražuju psihičko ponašanje ljude navode da je prvo potrebno utvrditi uzrok. Primjerice, ako često jedete brzu hranu to je možda zato jer ste nesretni ili vas nešto smeta. Kada to otkrijete bit će vam puno lakše.

Nadalje, potrebno je nositi se sa stvarnim problemom i pobijediti strah. Ako se zbog neke svoje loše navike osjećate loše, to je vjerojatno zbog toga što ne vjerujete da to možete promijeniti. Što se tiče prehrane, uvijek isplanirajte dnevne obroke i nemojte pasti u napast da pojedete nešto osim toga.

Naravno da nitko nije ni ne može biti savršen. Mi zamišljamo da je netko savršen, no zapravo on itekako ima problema i mana. Suočavanje sa strah je važan korak u promjeni.

Uzmite si dovoljno vremena. Neka istraživanja pokazuju da je 28 dana potrebno da bi nešto promijenili. No, zapravo, većini je potrebno puno više. Neki ljudi možda mogu pronaći rješenje za mjesec dana, ne mnogi ne. Vrijeme promjene neke navike ovisi o navikama, osobnosti, stresu, karakteru, podršci.

Navike je teško mijenjati, jer da je lako to ne bi bile navike. Zapravo, većina našeg ponašanja su navike i rutina. Ako ne bi bilo tako, tada bi morali razmišljati o svakoj sitnici. Umjesto toga, čovjek može uspostaviti svoju dnevnu rutinu i obrazac ponašanja. Od trenutka kada ustanemo počinje djelovanje navika. Svatko ima svoj obrazac po kojem napravi jutarnju higijenu, doručak itd.

Na žalost, mozak ne radi razliku između dobre i loše navike, jer rutina je nešto automatsko što je u njemu zapisano.

No, vjerom u sebe i angažmanom možete pobijediti baš sve negativno u vašem životu. Prije upuštanja u promjenu zamislite kako će te se dobro osjećati kada taj proces bude završen.

Ključna je motivacija, kao i želja, volja, podrška bliske osobe. Pad na nekoj stepenici je samo jedna stepenica više na putu do uspjeha. Ukoliko želite smršavjeti, jasno je da će te imati prepreka na tom putu, no ne dopustite da vam takvo što sruši snove.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...