Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Zanimljivo: Mršavljenje je jeftinije od debljanja

Iako se zdrava hrana, članstvo u teretani, posebna oprema, fitness trener mnogima čine vrlo skupima, ipak to nije isprika za nezdrav način života, a prema nekim izračunima to je jeftinije od debljanja, jer veća količina hrane, pogotovo brze hrane, uz sredstva potrošena na liječenje su veći troškovi od mršavljenja.

Zvuči nevjerojatno, no vjerojatno ćemo više potrošiti ako jedemo koliko nam se prohtije nego ako pazimo na prehranu i jedemo naizgled skuplju zdravu hranu.

Dobivanje na težini često se odvija polako tako da nemamo osjećaj koliko zapravo više trošimo na hranu. Iako je cijena nezdrave hrane manja, stalnim konzumiranjem ogromnih količina takve hrane zapravo trošimo više nego da smo se u tom razdoblju vodili načelima pravilne i uravnotežene prehrane.

Studija napravljena u SAD-u utvrdila je da pretile osobe godišnje troše više od 1400$ na medicinske usluge od onih normalne težine. Istraživanja pokazuju i da su niži prihodi povezani s prehranom. Naime, osoba koja se deblja je sklonija bolestima tako da je više na bolovanju i manje je produktivna. Neki podaci potvrđuju da osobe s viškom kilograma imaju puno više dana bolovanja od onih koji su normalne težine.

Kao i u većini stvari, i kod mršavljenja postoje skuplji i jeftiniji načini, a što će pojedinac izabrati ovisi o njemu. No, kada bi uzeli neki prosjek opet dolazimo do zaključka da se debljanje definitivno manje isplati od mršavljenja.

Vježbanje, naime, može biti skupo, ali i ne mora. Za trčanje nije potrebna gotovo nikakva posebna oprema osim dobre volje i motivacije, dok ako želite privatnog trenera ćete morati platiti znatno više, ili ako želite nutricionista koji će vam slagati svakodnevne obroke. No svi ti troškovi su zapravo ništa prema troškovima debljanja.

Analize pokazuju da je u SAD-u zdravi obrok skuplji za 1,50 dolara od nezdravog, no kao što već napomenuli, kada gledamo dugoročno, troškovi zdrave hrane su zapravo manji, a učinci na zdravlje nemjerljivi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...