Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Za sve obožavatelje piva! Jedna boca piva dnevno zadovoljava potrebe našeg organizma za vitaminima grupe B

Jedan članak za sve obožavatelje piva, odnosno pivoljupce.

Jeste li jedan ili jedna od onih koji obožavaju pivo, ali ipak osjećate grižnju savjesti ako ga svakodnevno pijete?

Spomenuti ćemo neke činjenice koje će ublažiti ili u potpunosti ukloniti grižnju savjesti. Naime, razloga za grižnju savjesti uopće nema, naprotiv!

Odmah da napomenemo da se konzumiranje piva treba svesti na normalnu granicu, ipak je riječ o alkoholu, ako pijete alkoholno pivo. Umjerena granica za dnevnu količinu ispijenog piva jeste dvije čaše, ili jedna bosa. Recimo, da je umjereno popiti oko pola litre piva na dan.

Pivo je čak i poželjno piti, jer, kako su pokazala naučna istraživanja, ono je bogato raznim korisnim materijama što znači da pivo ima mnoge korisne učinke po naš organizam.

Ponavljamo još jednom, pivo pijte umjereno! Još stari Gali nazvali su ga tečnim kruhom, za što ima mnogo razloga. Pivo, naime, sadrži sve minerale koje i žitarice od kojih se pravi, a to je najčešće ječam, odnosno ječmeni slad, posebno vitamin B6, koji štiti srce i krvne sudove te ‘smiruje živce’. Pored toga, potpomaže metabolizam šećera i ishranu kože.

Jedna boca piva dnevno zadovoljava potrebe našeg organizma za vitaminima grupe B, kojih ima i u kvascu, koji je također sastojak piva. Tu su i minerali koje naš organizam treba, pa ćemo spomenuti kalij, ima ga od 200 do 250 miligrama u jednoj boci, kalcij u količini od 15 do 30 miligrama, fosfora 75 do 250 miligrama, te magnezija 30 do 80 miligrama. Pri tom, ima samo 15 do 30 miligrama natrija, pa ga mogu piti i oni koji drže dijetu bez soli, a posebno je korisno bubrežnim bolesnicima s kamencem jer pivo povećava izlučivanje mokraće, i tako sprječava stvaranje kamenaca, a i ubrzava rastvaranje manjih kamenčića i njihovo izbacivanje.

Uz sve gore spomenute činjenice, zahvaljujući hmelju koje ulazi u sastav piva, ova dragocjena tekućina ima i osobinu da održava gustoću kostiju, pa je to razlog što ga neki liječnici preporučuju ženama u menopauzi kojima prijeti osteoporoza.

Francuski istraživači utvrdili su da umjerene pivopije neće imati problema ni s Helicobacter pylori, koja izaziva čir na želucu i gastritis. No, ni to još nije sve, naime pivo kod muškaraca povećava razinu dobrog (HDL) kolesterola, a kod žena snižava razinu lošeg (LDL).

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...