Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Vrtoglavica: Zašto nastaje i kako je liječiti?

vrtoglavica
Vrtoglavica (vertigo)

Vrtoglavica (vertigo) je u zapravo samo simptom koji upućuje da je došlo do poremećaja funkcioniranja centra za ravnotežu. To je vrlo neugodan poremećaj, ali se većinom može izliječiti. Treba naglasiti da je važno pravodobno otkrivanje uzroka vrtoglavice, koji mogu biti od bolesti mozga sve do poremećaja u unutarnjem uhu. Upravo zbog toga je važno što prije javiti se liječniku ako imate problema s vrtoglavicom.

Kako nastaje vrtoglavica

Vrtoglavica (vertigo)

Potrebno je upoznati se s osnovama anatomije specijaliziranog organa u srednjem uhu zaslužnog za održavanje ravnoteže – vestibularnog sustava odnosno sustava predvorja, kako bi mogli razumjeti zašto dolazi do pojave vrtoglavice. Ovaj je sustav uz pužnicu dio veće cjeline, labirinta, te se upravo radi toga brojni poremećaji sustava za ravnotežu mogu očitovati i kao poremećaji sluha i to najčešće u vidu šuma.

Cijeli taj labirint je ispunjen tekućinom, endolimfom. Najvažnije strukture tog sustava su tri polukružna kanalića, te male “vrećice” – sakulus i utrikulus. Polukružni kanalići su okomito postavljeni jedan na drugi zato da bi osjetne stanice koje se nalaze u njima mogle zamijetiti kretanje endolimfe u sve tri dimenzije. Sakulus i utrikulus detektiraju promjene brzine uz pomoć endolimfe u svim dimenzijama, odnosno ubrzavanje i usporavanje.

Vrste vrtoglavica

Postoje dva glavna tipa vrtoglavice, a oni ovise o načinu na koji su nastale. Iako su dosta slične terapija je veoma različita. U praksi je 90% vrtoglavica perifernog, vestibularnog podrijetla.

  • Vrtoglavica centralnog podrijetla

Centralni uzroci ove vrste vrtoglavice potječu iz mozga. To znači  da živci koji dovode impulse iz centra za ravnotežu srednjeg uha završavaju u jezgrama moždanog debla. Za ravnotežu je uz moždano deblo zadužen i mali mozak, čija je funkcija da regulira primljene signale. Ovi dijelovi mozga su veoma osjetljivi na razne metaboličke poremećaje, koji mogu biti uzrokovani otrovanjem raznim tvarima, kao što su alkohol, sedativi i razni drugi otrovi, a mogu biti uzrokovani i hipoksijom, odnosno slabom opskrbom kisikom.

Uzrok ove vrste vrtoglavice može biti i bazilarna migrena koja se češće javlja u mlađih osoba, zatim multipla skleroza, tumori stražnje lubanjske jame, moždani udar, infekcije mozga, moždana trauma i još mnogi brojni uzroci. Značajan uzrok vrtoglavice centralnog podrijetla je tumor statoakustikusa,  odnosno živca koji iz labirinta prenosi signale do mozga. Ova vrsta tumora često pokazuje simptome tek kada naraste do velikih dimenzija, a to utječe loše na prognozu bolesti.

Ako dođe do slabijeg protoka krvi u vratu često se događa da mozak privremeno ostane bez kisika te tada dolazi do vrtoglavice uz često prisutan strah i osjećaj nesvjestice. Slično se događa i kod zdravih ljudi nakon naglog ustajanja.

  • Vrtoglavica perifernog podrijetla

Za razliku od vrtoglavice centralnog podrijetla uzrok ove vrste vrtoglavice nalazi se u unutarnjem uhu. Ovdje se mogu očitovati i poremećaji sluha što se ne događa kod vrtoglavice centralnog podrijetla. Jedan od najčešćih uzroka vrtoglavice perifernog podrijetla  je kupulolitijaza, odnosno taloženje kristala kalcijevog karbonata u labirintu. Tada dolazi do pojave vrtoglavice pri određenim kretnjama glave kao što su zabacivanje, nagli okret glave u jednu stranu i slično. Kupulolitijaza je benigno odnosno dobroćudno stanje te većinom prolazi samo od sebe, a zbog specifične slike bolesti ovaj poremećaj nazivamo i benigna položajna vrtoglavica. Još neki česti uzroci mogu biti upale vestibularnog živca koje osim virusom, mogu biti uzrokovane i otrovanjem i bolestima krvnih žila. Bolest se očituje naglo i to uz pojavu  vrtoglavice, gubitka ravnoteže i povraćanja.

Čak ako i ne dođe do smirivanja upale živca simptomi nakon nekog vremena prestaju zbog centralne vestibularne kompenzacije, a to znači da će naš mozak “isključiti” bolestan labirint iz funkcije.

Meniereova bolest nastaje zbog povećanog stvaranja endolimfe. To znači da se povećava tlak u labirintu. Bolesnik se žali na slabljenje sluha, vrtoglavicu, šum i punoću u uhu. Ovaj napadaj može trajati i nekoliko sati nakon čega se stanje bolesnika normalizira. Treba naglasiti da povećanjem broja napadaja uslijedi i trajno oštećenje sluha.

Još neki od uzroka vrtoglavice perifernog podrijetla mogu biti posljedice upale labirinta (labirintitisa), ozljede unutarnjeg uha, širenja upalnog procesa iz srednjeg uha (otitis media) kao i iz mozga (encefalitis).

Što napraviti ako je došlo do vrtoglavice

Vrtoglavicu možete pokušati suzbiti na mnogo načina. Najbolje je izbjegavati izvođenje onog pokreta ili radnje koja ju uzrokuje. U nastavku ćemo vam napisati nekoliko korisnih savjeta kako izbjeći vrtoglavicu:

  • Prije nego što se ustanete iz sjedećeg ili ležećeg položaja udahnite duboko nekoliko puta i zatim polako ustanite. Polako se krećite, postupno ustajte, a ne odjednom i naglo.
  • Ako bolujete od dijabetesa pazite na razinu šećera u krvi.
  • Hranite se namirnicama koje sadrže vlakna, te smanjite unos namirnica koje sadrže bijelo brašno i dodani šećer.
  • Svakog dana najmanje 30 minuta izvodite aerobne vježbe kao što su hodanje, plivanje, rolanje, vožnja biciklom kako bi poboljšali rad srca i pluća.
  • Ojačajte krvne žile tuširajući se naizmjenično toplom i hladnom vodom. Na taj ćete način potaknuti krvotok i spriječiti napadaje vrtoglavice.
  • Ako se kupate nemojte da voda bude prevruća jer to potiče širenje krvnih žila u nogama te pad krvnog tlaka zbog čega dolazi do pojave kratkotrajne vrtoglavice.
  • Ako vas je ipak uhvatila vrtoglavica podignite noge, pojedite nešto hranjivo ako niste jeli duže od dva sata.
  • Neke vježbe mogu pomoći kod napadaja jake vrtoglavice. Obratite se svom liječniku koji će vam savjetovati kako izvoditi vježbe vestibularne rehabilitacije.

Pretrage kod vrtoglavice

Obavezno se javite liječniku ako ste imali težak napadaj vrtoglavice ili pak imate učestale napadaje. On će vas poslati na dijagnostičke preglede kako bi se utvrdilo što je uzrok vrtoglavice. Zavisi o tome koliko  vas često hvata vrtoglavica te ovisno o tome kojim je simptomima praćena, liječnik vas može poslati na gotovo sve pretrage.

Sve pretrage su potrebne zato što je vrtoglavica simptom koji može prethoditi bilo kojem medicinskom stanju ili bolesti. Na početku ćete napraviti kompletnu krvnu sliku, a nakon toga neurološke ili kardiološke preglede. Ukoliko se ne otkrije nikakav specifičan poremećaj, vjerojatno ćete dobiti posebne lijekove za stabilizaciju mehanizma za ravnotežu.

Vrtoglavica – kako je liječiti

Treba se odrediti temeljni uzrok kako bi se efikasno liječila vrtoglavica. Najčešće je dovoljna promjena načina života i lijekovi koji mogu kontrolirati uzrok vrtoglavice. Ako se radi o benignoj paroksizmalnoj pozicijskoj vrtoglavici može se obaviti postupak promjene repozicije kanalita, odnosno njihovog premještanja na dio uha koji neće izazivati vrtoglavicu.

Ako je uzrok vrtoglavice problem s unutarnjim uhom, lijekovi i vježbe koje se izvode kod kuće mogu pomoći kod upravljanja ravnotežom. Menierova bolest liječi se prehranom i povremenim injekcijama ili operacijom uha. Ako se radi o migreni treba promijeniti način života, odnosno izbjegavati aktivatore migrene.

Kod boli i mučnine, te anksioznih poremećaja mogu pomoći lijekovi. Ako je vrtoglavica uzrokovana pretjeranim vježbanjem, vrućinom ili dehidracijom pomoći će vam konzumiranje puno tekućine. Također treba izbjegavati kofein, alkohol, duhan i sve tvari koje utječu na ravnotežu ili su okidač vrtoglavice.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...