Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Vrijeme je za pečeni kesten – Uživajte u ovom ukusnom jesenjem plodu

Ovo je doba kada ulice gradova mirišu na pečene plodove kestena.

Plod kestena možemo usporediti, po izgledu sa plodom lješnjaka, samo što je veći i raste unutar bodljikave košuljice koja se raspukne u jesen kada plod u potpunosti sazrije.

Iako je plod kestena jako hranjiv, treba znati da se teško probavlja. U 100 grama sirovog kestena nalazi se 2 grama masti, 8.1 gram dijetalnih vlakana, 2 grama proteina i 45 grama ugljikohidrata. Pored toga tu su i minerali, a najzastupljeniji su natrij i kalij, te vitamini C i B12.

Kesten je namirnica svojstvena mirisa i blagog slatkastog okusa sa širokom primjenom u kulinarstvu. Od ostalih orašastih plodova kesten se razlikuje sa nižim udjelom masti, te visokim udjelom škroba. Također, još jedna važna razlika je ta da je kesten jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C.

Za razliku od plodova oraha, lijeske i bukve, kojima je glavni sastojak masno ulje, glavni sastavni dio kestena je škrob. Škrob je u kestenu jako zastupljen, u sirovu sjemenu ima ga oko 44%. Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje se, samo ili pomiješano s brašnom žitarica, koristi za pravljenje kruha i raznih drugih peciva. Brašno od kestena, zbog svoje lake probavljivosti, pogodno je u prehrani starijih osoba i djece.

Kako smo spomenuli kesten sadrži i minerale te vitamine B grupe, vitamin A i C. Od minerala, kesten obiluje kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, klor, željezo, bakar i mangan. Budući da je bogat kalijem a siromašan natrijem, preporučuje se u dijeti bolesnika s bubrežnim i kardiovaskularnim oboljenjima.

Kesten je namirnica visoke energetske vrijednosti pa da spomenemo neke nutrijente. Dakle, 100 grama pečenog kestena u sebi sadrži 245 kcal. Pečeni ili kuhani kesteni jako su ukusno jelo, osobito oni od velikih i oplemenjenih vrsta (maruni). Pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, veću količinu bjelančevina, masti, vitamina i dvostruko veću količinu ugljikohidrata. Isto tako sadrži vitamin E i fitokemikalije koji nisu zastupljeni u kuhanom kestenu. Kuhani kesten sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.

Uz spomenute prednosti konzumiranja pitomog kestena treba spomenuti i ljekovito djelovanje divljeg kestena, koji, za razliku od pitomog, nije jestiv zbog izrazito gorkog okusa. Sjeme divljeg kestena sadrži: 40-60 % škroba, 8 do 28 % sirovog saponina, te oko 9 % šećera. Također, tu pronalazimo i 8-10 % bjelančevina, 2.5-7 % masnog ulja, oko 2% tanina, flavonske, kumarinske derivate i druge sastojke.

Divlji kesten sadrži vitamine B1, C i K, te nešto mineralnih soli. Upotrebljava se za dobivanje škroba iz kojega se nakon hidrolizacije u šećer i fermentacije može dobiti alkohol ili mliječna kiselina. Saponin izoliran iz sjemena može se koristiti za pranje, njegu kose, i izradu drugih kozmetičkih preparata, pa i kao sastojak u aparatima za gašenje požara.

Zbog svojih ljekovitih sastojaka (flavonidi, kumarini, saponozidi) divlji kesten se koristi u proizvodnji farmaceutskih preparata, a tu prvenstveno mislimo na preparate za liječenje venoznih oboljenja, prije svega proširenih vena, hemoroida, tromboflebitisa i drugih.

Kao lijek od kestena prvo ćemo spomenuti čaj od lista kestena. U narodnoj medicini se ovaj čaj upotrebljava kod liječenja hripavca, bronhitisa, astme i sličnih tegoba s dišnim organima. Kora kestena (Castaneae cortex) i drvo (Castaneae lignum) bogati su taninom pa se upotrebljavaju kao adstringensi.

Gdje kupiti i kako čuvati kesten?

Kod kupovine kestena trebate obratiti pozornost da su plodovi veći, sjajni, bez rupica na ljusci. Rupice su znak da su kesten napale razne ličinke. Kad ih stavite u ruku, težina im mora odgovarati veličini, a ne smiju imati šuplji zvuk kada ih tresete.

Kestenje čuvajte na hladnom mjestu do 2 tjedna. Ukoliko se na nekim kestenima pojave rupice, kesten preberite i odbacite one s rupicama jer će vam inače propasti sva količina kestena.

Priprema jela s kestenom

Kesteni pečeni na otvorenoj vatri dočaravaju duh jeseni. Ovo i jest vrijeme kada se uživa u okusima ovog jesenjeg ploda. Ulice gradova mirišu na svježe pečene plodove kestena kojima je teško odoljeti.

Svakako kupite sebi svježe pečenih kestena i uživajte u čarima jeseni, ako već niste.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...