Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Vodene kozice ili varičele (simptomi i uzroci)

Vodene kozice (varičele – varicella) su vrlo zarazna dječja bolest koja je uzrokovana virusom varičele-zostera. Isti taj virus uzrokuje i herpes zoster (bolest koju karakterizira ograničeni osip određenoga dijela tijela, odnosno dermatom, koju prate bolovi ili osjećaj žarenja i pečenja na području zahvaćenim osipom).

Ova se bolest se najčešće javlja kod djece, ali je moguće i kod odraslih osoba. Uzročnik ove bolesti je virus varicella zoster. Ovaj virus spada u skupinu herpes virusa i iznimno je zarazan, pogotovo u prvim danima. Zbog toga varicella najčešće nastupa epidemijski.

Vodene se kozice prenose kapljičnim putem, to jest  izravnim dodirom sa zaraženom osobom. Vrijeme kada se osoba može zaraziti vodenim kozicama je od dva dana prije pojave osipa, pa do šest dana nakon izbijanja prvih mjehurića. Treba spomenuti da opasnost od zaraze postoji sve dok se mjehurići u potpunosti ne pretvore u kraste i osuše.

Koji su uzroci i rizični faktori vodenih kozica

Vodene kozice su zarazna bolest koju karakterizira svrbež i osip na koži. To su ustvari mjehurići ispunjeni tekućinom koji pucaju i pretvaraju se u kraste. Prije nego se pojavi osip,obično dan prije,  bolesnik može imati blago povišenu temperaturu i osjećati malaksalost. Osip počinje tek sa nekoliko malih crvenih točkica (papula). One se ubrzo napune tekućinom stvarajući male mjehuriće (vesicule). Mjehurići se pojavljuju u skupinama, prvo na trupu, a onda se šire na ekstremitete, lice i vlasište. Osip obično izbija u roku od dva do četiri dana. Također se može pojaviti i u ustima te na drugim unutarnjim dijelovima tijela. U roku od dva tjedna od početka bolesti mjehurić se raspukne i pretvori u svijetlosmeđu krastu koja s vremenom potamni i na kraju ne otpadne. Ponekad nakon bolesti znaju ostati ožiljci, ali ako se to dogodi onda su to najčešće ožiljci oko očiju koji izgledaju poput malih udubljenja. Često se mjehurići znaju inficirati (najčešće bakterijom stafilokokom), i to je obično od češanja. Ozbiljnije sekundarne infekcije mogu zahtijevati hospitalizaciju.

Inkubacija traje od 10 do 21 dana. Većina djece oboli od vodenih kozica do svoje desete godine. Ako se jednom oboli od ove bolesti obično se stekne doživotni imunitet protiv ponovne zaraze. Ali osoba koja je imala vodene kozice može kasnije tijekom života dobiti herpes zoster.

Koji su simptomi bolesti

Prvih nekoliko dana simptomi su obično slabog intenziteta, osobito kod djece. Kod odraslih osoba bolest je nešto jače izražena.

Prvo nastupa eruptivni stadij u kojemu se osip pojavi, a nakon njega faza inkubacije odnosno prodromalni stadij.

Prije same pojave osipa mogući su sljedeći simptomi:

  • bolovi i temperatura (dan prije osipa)
  • osip na prsima, leđima i ramenima, na vlasištu ili na drugim dijelovima tijela
  • lezije u ustima, vagini, rektumu, očima ili drugim sluznicama
  • osip se nakon nekoliko sati pretvara u vodenaste mjehuriće
  • svrbež može biti i vrlo jak
  • nakon dva do četiri dana mjehurić pukne i stvore se kraste
  • kraste s vremenom postaju sve tamnije i otpadnu u roku od 9 do 13 dana

Ova posljednja faza naziva se stadij regresije. Tada se temperatura u potpunosti povlači, a koža se na tom području obnavlja. U slučaju infekcije bakterijom stafilokok kada dolazi do pretjeranog češanja moguće je da nakon bolesti ostanu ožiljci.

Liječenje vodenih kozica

Manje komplicirani, odnosno nekomplicirani oblici vodenih kozica danas se uglavnom liječe simptomatski. To znači da trebamo što više mirovati, smanjiti temperaturu ako je do nje došlo i održavati higijenu kako ne bi došlo do sekundarne infekcije kože.

Kako bi ublažili svrbež može pomoći kupka u mlakoj vodi s nekoliko zrnaca hipermangana, kao i pripravci s lokalnim djelovanjem, antihistaminici, ili drugi losioni koji sadrže kamfor, mentol ili fenol. Sve ove lijekove možete nabaviti u ljekarni bez recepta, a nanosimo ih na zahvaćena mjesta u malim količinama.

Nokte bi trebali podrezati kako bi se spriječilo stvaranje ogrebotina zbog češanja jer se one naknadno mogu inficirati. Djetetu možete na ruku staviti laganu pamučnu ili flanelastu rukavicu te na taj način spriječiti češanje.

VAŽNO!!! Ne smijete upotrebljavati  acetilsalicilnu kiselinu jer se upotreba za vrijeme virusne bolesti povezuje s rizikom nastanka Reyovog sindroma.

Kako bi snizili temperaturu koristite paracetamol. Za nesanicu se može prepisati sedativ.

Lijek aciklovir pomaže kod ublažavanja simptoma vodenih kozica samo ako se uzme u roku od 24 sata nakon što se osip pojavio. Ovaj se lijek najčešće primjenjuje kod starijih osoba i tinejdžera, ali i kod težih slučajeva i kod pacijenata s imunosupresivnom terapijom (djece koja imaju oštećen imunološki sustav, uzimaju steroide, imaju kroničnu bolest pluća ili promjene na koži).

Varicella zoster imunoglobulin (lijek za vodene kozice) može ublažiti bolest ili čak i spriječiti njezin nastanak, ali se taj lijek mora primiti u roku od 96 sati nakon izloženosti virusa. Primjenjuje se kod osoba visokog rizika.

Djeca ne smiju ići u školu ili vrtić dok se svi mjehurići ne raspuknu i pretvore u kraste i dok im se opće stanje ne popravi da mogu sudjelovati u normalnim aktivnostima.

Oporavak je odličan ako se radi o nekompliciranim slučajevima. Prognoza je loša ako se radi o postinfekcijskom encefalitisu koji je rijetka komplikacija vodenih kozica.

Koje su komplikacije ove bolesti

Rijetko postoji rizik od urođenih mana djeteta kod trudnica koje su u ranoj trudnoći oboljele od vodenih kozica.  Kasnije u trudnoći je najveći rizik za dijete mjesec dana prije poroda i neposredno nakon poroda. Ako majka nije preboljela vodene kozice novorođenčad je pod rizikom od ozbiljne infekcije.

Rizična skupina – koja bi trebala dobiti varičela-zoster imunoglobulin (VZIG) je:

  • Ako je majka u zadnjih mjesec dana trudnoće bila u kontaktu s vodenim kozicama
  • Ako je majka 5 dana prije poroda razvila kliničku sliku vodenih kozica
  • Ako je majka 10 dana nakon poroda razvila kliničku sliku vodenih kozica

Još jedna moguća komplikacija je pojava sekundarne infekcije mjehurića (vesicula) stafilokokom ili streptokokom. Incidencija encefalitisa je manja od 1000:1. Najčešće se pojavljuje u kasnijoj fazi bolesti ili tjedan do dva nakon što su ranice zacijelile. Još neke komplikacije vodenih kozica su Reyov sindrom, upala pluća, miokarditis i akutni artritis. Tijekom oporavka ili kasnije može doći do cerebelarne ataksije. Za nju je karakterističan vrlo nestabilan hod.

Odlazak liječniku

Liječenje započinjemo najprije kod kuće. Ako se kod djeteta, koje ima vodene kozice ili se u protekla dva tjedna oporavilo od  bolesti, pojavi povraćanje, dijete je nemirno ili agresivno – potrebno je što prije da se obratite liječniku. Ako mjehurići izgledaju upaljeno ili sadrže gnoj, ako se pojavi glavobolja, poremećaj svijesti , preosjetljivost na svjetlo, temperatura koja se ne smanjuje uz upotrebu lijekova također odmah otiđite do liječnika.

Na koji način preventirati bolest

Varičela-zoster imunoglobulin (VZIG) može ublažiti bolest ili čak spriječiti njezin nastanak samo ako se primi u roku od 96 sati nakon izloženosti virusu. Ovaj se lijek uglavnom daje osobama visokog rizika jer inače bolest ima dobar ishod. U ovu skupinu spadaju osobe koje nisu preboljele vodene kozice, koje primaju kemoterapiju, imaju imunološki poremećaj, leukemiju, AIDS,  limfom, koje su imale  transplantaciju organa, a bile su izložene vodenim kozicama. Cjepivo protiv vodenih kozica se preporučuje između 12 i 18 mjeseci starosti. Ako niste sigurno da li je tinejdžer  prebolio vodene kozice pretragom krvi se može utvrditi jesu li podložni bolesti. U slučaju da jesu treba ih cijepiti. Cjepivo protiv vodenih kozica je registrirano u Hrvatskoj.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...