Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Visoka tjelesna temperatura u djece i odraslih

Povišena tjelesna temperatura je zdrava reakcija organizma, odnosno urođena zaštita od virusa i bakterija.

Takva obrana našeg organizma djeluje jer se bakterije iznad 39 stupnjeva Celzijevih ne mogu razmnožavati, povećava se broj leukocita koji sprečavaju razvoj mikroba te se ubrzavaju metabolički procesi.

Već smo kazali da povišena tjelesna temperatura sama po sebi nije bolest. Ona može biti popratna pojava uz već spomenuta stanja kao i uz nicanje zuba, upale uha, zarazne bolesti, ali isto tako temperatura se javlja i u kroničnim oboljenjima, a javlja se i kao posljedica trovanja, opekotina, lijekova, toplinskog udara. Pročitajte detaljnije o tome, zbog čega se javlja povišena tjelesna temperatura.

Temperatura tijela veća od 39 stupnjeva Celzijevih pri infekciji označava opću vitalnost pojedine osobe što je prisutno kod djece te se u njih razvije visoka temperatura koja se najčešće snižava i sveukupno traje do tri dana, za razliku od starije populacije s kroničnim bolestima. Kod njih je opća vitalnost manja te u akutnim stanjima najčešće dolazi do blagog povišenja temperature te bolest traje dugo i može prijeći u kroničan oblik.

Povišena temperatura nije bolest, no postoje situacije kada je zaista potrebno brzo reagirati i tražiti stručnu pomoć. Kada je neophodno obratiti se liječniku?

U slučaju da je tjelesna temperatura dosegla 41 stupanj Celzija ili prešla tu vrijednost, odmah se obratite liječniku. Također, u slučaju temperature od 38,5 stupnjeva Celzija i veće, kod djece do četiri mjeseca života, svakako se trebate uputiti u zdravstvenu ustanovu i zatražiti stručnu osobu za pregled mališana. Toplotni šok je razlog za otići liječniku. U slučaju da je tjelesna temperatura nastupila trovanjem, posjetite doktora. Ako vam zbog povišene tjelesne temperature prijeti dehidracija, odnosno ako gubite mnogo tekućine povraćanjem, znojenjem ili proljevom, a iz nekog razloga je ne možete nadoknaditi, obratite se liječniku. Kod sumnje na meningitis, kada je uz visoku temperaturu kod bolesnika prisutna i izražena glavobolja ili bolnost u području vrata, potrebno je potražiti stručnu pomoć. Također, ako se javila konvulzija, nekontrolirano grčenje, trzanje ili tresenja dijelova ili cijelog tijela, svakako trebate otići kod liječnika i obaviti sve potrebne preglede. Ako temperatura nije jako visoka, ali bolesnik ima poteškoće s disanjem, gubi svijest, prisutna je zbunjenost, bolesnik je jako razdražljiv ili letargičan, trebao bih se obratiti liječniku.

Bolesnik se treba promatrati u cjelovitosti simptoma jer visina temperature nije uvijek proporcionalna u odnosu na težinu bolesti.

Postoje mnoge prirodne metode za spuštanje tjelesne temperature, pa pročitajte koje su to.

Prehrana i piće mogu regulirati tjelesnu temperaturu – Ne silite bolesnika da jede, naročito ne masnu hranu kako bi se olakšao rad jetre koja je preopterećena detoksikacijom zbog bolesti, a energija potrebita za probavu hrane usmjerila za ozdravljenje. Za dijete su najbolje tople lagane juhe od povrća ili voda u kojoj se kuhalo povrće, rižina kašica, čaj od kuzua s jabučnim sokom. Čaj od kamilice potiče znojenje, a dobar je za nemirne i nervozne bolesnike. Za jačanje imuniteta, a ujedno i protiv infekcije, dobri su propolis, matična mliječ, echincea, češnjak i hren.

Kupke i oblozi mogu pomoći – Kupka u mlakoj vodi djelotvorna je kao i klasični lijekovi, ali nema nuspojava. Oblozi od svježeg tofua, lišća kelja, kupusa na čelu i na zatiljku, a kod vrlo visokih temperatura kada je glava najviše zahvaćena koriste se oblozi od bjelanjaka, ali ne kod osoba alergičnih na jaja, ili kriška sirovog krumpira na stopalima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...