Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Uzgoj limuna u saksiji: Ukrasite vrt ili dom stablom limuna

uzgoj limuna u saksiji
Foto: Pixabay / Limun u saksiji

Limun je, kao i većina agruma, osjetljiva i nježna biljka. Zbog toga je važno dobro se brinuti o stablu limuna, da bi imali svježi limunov plod. Uzgoj limuna u saksiji nije previše zahtjevan, pa ćemo napisati kako da sami sebi uzgojite stablo limuna.

Prvo što trebate znati da je limun osjetljiv na niske temperature. U našim se krajevima može uzgajati samo u lončanicama (saksiji), da bi se tijekom zimskih mjeseci lakše premjestio na toplije mjesto – u zatvorenu prostoriju.

Najbolje će napredovati i davati plodove ako se postavi na sunčano i toplo mjesto, gdje nema jakog vjetra i propuha.

Uzgoj limuna u lončanici (saksiji)

Drvce limuna trebate posaditi u srednje velik glineni lonac (lončanicu), u rahlu i propusnu zemlju. Kako limun bude napredovao, i stablo raslo, presađivat ćete ga u veće lončanice.

Najbolje je posaditi limun u proljeće, jer je to idealno godišnje doba za sadnju nježnih agruma. Pažljivo odaberite lončanicu, a ako niste sigurni koju odabrati, raspitajte se u poljoprivrednim trgovinama i zatražite savjet. Preporučujemo da odaberete lončanicu koja ima donekle propusne stjenke, kroz koje dolazi do izmjene zraka. Takve lončanice su dobre jer se u njima najbolje razvija sustav korijenja. Da bi bili donekle propusne, najbolje je odabrati lončanice od pečene gline, odnosno terakote. Na svom gornjem dijelu lončanica treba biti šira, sa donjim užim dijelom. Oblikom bi lončanica trebala biti lako prenosiva, i bez podloška, tako da se voda ne zadržava – da ne dođe do gušenja korijena.

Zalijevanje limuna u lončanici

Ako se limun nalazi u prostoriji sa manje svjetla, zalijevajte ga tek svaka 2 tjedna. Ako se pak nalazi u svijetlom prostoru, gdje ima dosta sunca i temperature su nešto više, limun zalijevajte svaki tjedan.

Drvo limuna voli vlažan zrak, pa je dobro s vremena na vrijeme poprskati listove vodom, par puta tjedno.

Ne pretjerujte sa zalijevanjem. Pridržavajte se prethodno napisanih uputa o zalijevanju limuna. Kada je limun na tamnom, i malo hladnijem mjestu, zalijevajte ga svakih 10-ak dana. Tijekom ljetnih mjeseci, kada je jako sunce i kada su temperature osjetno više, limun zalijevajte barem jednom u 5 dana, s tim da svaki drugi dan poprskate listove sa vodom.

Najbolje je limun zalijevati kišnicom, i mekom vodom. Nemojte limun zalijevati hladnom vodom. Najbolje je pustiti da voda postigne temperaturu okoline, pa ga onda zaliti.

Briga o limunu u ljetnom periodu

Za vrijeme ljeta limun treba biti na otvorenom, najbolje na balkonu ili u vrtu. Neka stablo limuna bude na sunčanom mjestu, jer mu to odgovara. Pazite da već pri pojavi prvih mrazeva, limun (zajedno sa lončanicom) unesete u kuću ili prostor koji ste već namijenili za biljku. Prednost za uzgoj limuna u saksiji je to što ga možete pomjerati po potrebi.

Ako nemate ni vrt, niti balkon, limun i ljetne dane može provesti u kući ili stanu. Ipak, tada je potrebno redovno provjetravati prostoriju, i zalijevati limun svakih 5 dana. Povremeno poprskajte listove sa vodom.

Njega limuna za vrijeme zimskih mjeseci

Tijekom hladnoće, u zimskom periodu, limun treba da bude u zatvorenom prostoru, koji je ugodnih temperatura i dovoljno osvijetljen. Mraz može oštetiti stablo, toliko da biljka slabo napreduje ili pak potpuno oslabi i ugine. Ako su stigle jake hladnoće, limun čim prije preselite u predsoblje, ali nikako u podrum. Optimalni uvjeti za limun tijekom zime su: temperature između 7 i 13 C stupnjeva, i dovoljno svjetlosti. Zimi ga manje trebate zalijevati, pa to radite u intervalima od 10 dana.

Prekomjerno zalijevanje limuna tijekom zime može dovesti do toga da korijen strune i biljka ugine.

Tijekom zime limun je posebnoj fazi mirovanja. Biljka će imati listove koji su narasli tijekom ljeta, ali neće rasti novi. Limun u zimskim mjesecima neće rasti u visinu, ali može dati cvjetove ako je u toploj prostoriji. Ipak, neće se zametnuti niti će dati plodove.

Ako biljci nedostaje svjetlosti, moguće je da odbaci cvjetove, pa je potrebno podrezati ogoljele grane. Već početkom proljeća, kada sunce ojača pojavit će se mladi izdanci.

Da bi imali što veće prihode (plodove limuna), limun je potrebno umjetno oploditi.

Kada raditi prihranu limuna?

Za vrijeme vegetacije potrebno je prihranjivati limun 2 puta tjedno. Zemlju nagnojite posebnim gnojivom za citruse, zimi i na početku proljeća.

Zamjena zemlje svake 2  godine

Da bi limun što bolje rastao i razvijao se, te dao mnogo plodova, zemlju je potrebno mijenjati svake 2 godine.

Najbolje je da izvučete stablo, zajedno sa korijenom iz saksije, pa da saksiju napunite novom zemljom, do pola visine saksije. Sabijte novu zemlju, malo rastresite višak zemlje sa korijena i biljku vratite u saksiju. Nadopunite zemlje po korijenu i zatrpajte do 10 centimetara visine stabla. Nakon toga dobro zalijte limun da se zemlja rasporedi i da se korijen uhvati.

Limun je osjetljiv na bolesti

Limun je osjetljiva biljka, pa tako i na bolesti. Najčešće ga napadaju lisnate, štitaste i vunaste uši. Ako ste primijetili ove štetočine, limun stavite pod tuš, dobro ga operite umjereno hladnom vodom i nanesite insekticid. Uzmite insekticid po preporuci u poljoprivrednoj apoteci. Nemojte odgađati liječenje limuna, jer će kasnije biti sve teže, pogotovo ako se listovi počnu uvijati.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...