Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Uzgoj jagoda na balkonu ili terasi

sadnja jagoda na balkonu
Foto: Pixabay / Jagode

Svi dobro znamo kako su jagode zdrave i osvježavajuće, pa nije ni čudno da postoji veliki interes za njima. Veliki broj ljudi ih želi samostalno uzgajati, upravo jer želi jesti prave domaće jagode. Sadnja jagoda na balkonu nije nešto posebno zahtjevno, zato predlažemo da isprobate. Za ovaj užitak zapravo i ne treba mnogo, tek se pridržavati nekoliko manjih trikova i nešto dobre volje.

Bitna stvar koju trebate znati kod uzgoja jagoda je da one vole toplo podneblje, ali ne i direktno izlaganje jakom suncu. Redovno ih i obilno zalijevajte za što bolji urod, i sigurno će uspjeti, bez obzira u kojem dijelu Lijepe naše živite.

Jagode na balkonu ili terasi: Da, moguće je!

Ako živite u stanu, možda vam je u nekom trenutku došla ideja da samostalno posadite jagode na balkonu ili terasi, ali ste uvijek smatrali kako bi to mogla biti previše luda i nerealna ideja. Ali ne, to nije tako neuobičajena pojava, jer da, možete jagode uzgajati na balkonu, odnosno terasi, i tako uživati u pravim domaćim jagodama.

Osim u svome vrtu, jagode možete uzgajati i u posudama. Možete ih uzgajati na balkonu ili terasi. Sadnja jagoda na balkonu posebno je pogodna za one koji žive u stanu. Najbolje tlo za sadnju jagoda je blago kiselo zemljište, da tijekom rasta budu zaklonjene od vjetra i jakog izlaganja suncu. Jagode vole toplo podneblje, ali ne i jako izlaganje suncu. Prije nego posadite jagode, preporučljivo je da u zemlju ubacite i zreo stajski gnoj, a to može biti i odgovarajući kompost.

Najbolji omjer komposta je 1 kanta na 1 četvorni metar površine. Prema tom omjeru sebi izmjerite i zasadite jagode u odgovarajuće posude. Posađene jagode trebate dobro zalijevati, redovno, posebno prvih tjedana nakon što ste ih zasadili.

 

Razmnožavanje jagoda – grebenanjem vriježa

Kada primijetite prve plodove jagoda, zaštite ih od puževa golaća, a tlo prekrijte slamom, kako plodovi ne bi ležali na zemlji i trunuli. Za razmnožavanje jagoda najbolje je raditi takozvano grebenanjem vriježa.

Vriježe izrasta iz biljaka tijekom druge polovice ljeta u već zasađenoj biljci. Dobro pogledajte svoje biljke i odaberite četiri najjače vriježe, pa ih pričvrstite uz tlo komadima savijene žice.

Važno je da uklonite vanjski vršak sa svake pričvršćene vriježe, ali pazite da ne prerežete dio kojim se nova biljka spaja za matičnu biljku. Prerezati ih možete tek nakon 4-6 tjedana.

Dakle, kada prođe navedeni period, prerežite vriježu od matične biljke, ali tek kada se uvjerite da se mlada biljka ukorijenila i da je spremna samostalno rasti. Znači, potrebno je provjeriti je li mlada biljka jagode pustila korijen, a onda ju slobodno možete odvojiti od matične biljke, i presaditi je na novo mjesto.

 

Uzgoj jagoda u Hrvatskoj

Jagode su zanimljiva kultura, ali su jako dobre i za sadnju u manjim prostorijama, što radi opuštanja, što radi ukusnih i zdravih zalogaja. Popularno je voće jer vrlo dobro uspijevaju u svim krajevima Hrvatske, što je sasvim dobar razlog da ih i sami pokušate uzgojiti.

Par savjeta za bolji urod jagoda:
• ako prve godine otkinete cvjetove, sljedeći urod će dati veće i bolje plodove
• svakih 5 godina sadnice zamijenite novima, jer rodnost jagoda opada
• jagode najbolje možete zaštititi tako da tlo pokrijete crnom plastičnom folijom
• srce biljke treba biti iznad zemlje ili će strunuti (isto vrijedi za plod)

Možete ih saditi cijele godine

Kupljene sadnice jagoda možete posaditi u bilo koje godišnje doba. Važno je da su vremenski uvjeti povoljni, i da se dobro brinete o sadnicama. Kada ih posadite, jagode dobro zalijevajte, i potrudite se korijen dobro i duboko zakopati u pripremljeno tlo. Sadnice izvadite iz posuda, i posadite ih odmah. Pazite na njih, i uživajte u jagodama koje ste sami uzgojili. Sadnja jagoda na balkonu pogodna je jer su vam jagode stalno na dohvat ruke.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...