Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Upoznajte vitamin koji je dobar za srce i mozak, a jako je preporučen trudnicama

Ovaj vitamin pomaže srcu, mozgu, a posebno je važan trudnicama pogotovo u prvom stadiju trudnoće.

Riječ je o vitaminu B9, poznatom i kao folna kiselina.

Vitamin B9, koji je poznatiji kao folna kiselina, topiv je u vodi a dolazi iz grupe B vitamina.

Vitamin B9 se lako uništava tijekom procesa kuhanja pa ga treba uzimati iz namirnica koje nisu termički obrađene. Također, kao i ostali vitamini koji su topivi u vodi, tijelo ga ne može skladištiti pa se treba konstantno unositi. Budući da se razgrađuje tijekom pripreme hrane mora se osigurati konstantan unos vitamina B9 u organizam.

Vitamin B9 je jako potreban našem organizmu. On ne samo da smanjuje rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara, nego doprinosi normalnom razvoju ploda trudnice.

Imamo dobar razlog za vjerovati da folna kiselina smanjuje razinu homocisteina, a time se i rizici od srčanih oboljenja i moždanog udara smanjuju za oko 10 do 20 posto. Prema riječima naučnika koji se bave spomenutom temom, kiselina sprječava otvrdnjavanje arterija razarajući amino kiselinu koja je kriva za taloženje krečnjaka na zidove arterija. Folna kiselina je sintetička materija folata, vitamina B9 kojeg možemo naći u zelenom povrću i jetri.

Ženama se savjetuje da uzimaju folnu kiselinu prije začeća i tijekom prvih mjeseci trudnoće kako bih se spriječile malformacije ploda.

Folna kiselina se za vrijeme trudnoće pije u obliku pilula, no ako vas zanimaju prirodni izvori ovog vitamina, savjetujemo vam da jedete što više lisnatog zelenog povrća, kao što je špinat. Organi životinja kao što su jutra i bubrezi također sadrže dovoljne količine vitamina B9. Ovog vitamina pronalazimo i u orašastom voću, grašku i mahunarkama. Također, folna kiselina je jako zastupljena u školjkama, svinjetini, u cjelovitim zrnima žitarica, citrusnom voću, voćnim sokovima i kvascu.

Iako prekomjerno unošenje folne kiseline ne predstavlja opasnost, valja voditi računa o količinama koje se unose u naš organizam. Ženama je preporučeni dnevni unos od 300 mikrograma, dok se za muškarce preporučuje doza od 330 mikrograma dnevno.

Trudnicama, pogotovu u ranim fazama trudnoće, i ženama koje žele ostati u drugom stanju preporučuje se unos od 400-600 mikrograma folne kiseline na dan. Što se tiče trudnica, trebale bi se posavjetovati sa liječnikom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...