Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Upoznajte neka ljekovita djelovanja crvenog luka

Crni, odnosno crveni luk je član obitelji Allium, a bogat je spojevima koja sadrže sumpor i koji su odgovorni za njegov upečatljivi opori miris. Ipak, ti spojevi su jako dobri za naše zdravlje.

Od crvenog luka imamo mnogo koristi, pa pročitajte koje su to.

Crveni luk je jako dobar za zdravlje kardiovaskularnog sustava – Spojevi u crvenom luku sprječavaju zgrušavanje krvi i stvaranje ugrušaka koji mogu biti pogubni za čovjeka. Ti spojevi, pored toga, snižavaju razinu kolesterola i triglicerida u krvi te poboljšavaju funkcioniranje stanične membrane crvenih krvnih zrnaca. Crveni luk čak može spriječiti i neke bolesti srca.

On povoljno utječe na zdravlje naših kostiju – Istraživanja su pokazala da crveni luk može pomoći u povećanju gustoće kostiju što znači da može biti od koristi ženama u menopauzi koje gube gustoću kostiju. Žene koje su prošle kroz menopauzu svakodnevnim konzumiranjem crvenog luka mogu smanjiti rizik od loma kuka. Dakle, konzumiranjem crvenog luka ojačat će te vaše kosti, te smanjiti rizik od lomova.

To je dovoljno dobar razlog da u svakodnevnu prehranu, kada god je to moguće, ubacite i crveni luk. Visok sadržaj sumpora u luku dobar je i za vezivno tkivo.

Koristan je protiv upale – Crveni luk je dobar u borbi protiv raznih upala. Antioksidanti koji se nalaze u crvenom luku bore se protiv upala sprječavajući oksidaciju masnih kiselina u vašem tijelu. Kada imate nižu razinu tih masnih kiselina, tijelo proizvodi manje molekula koje su odgovorne za stvaranje upale.

Luk štiti od raka – Dokazano je da crni luk snižava rizik od obolijevanja od nekih vrsta raka, čak i kada se konzumira umjereno. Luk smanjuje rizik od raka debelog crijeva i raka jajnika. Jedite više crvenog luka ako hoćete da se zaštitite. U svako jelo u koje možete staviti bar jedan luk.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...