Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Upala zubnog mesa – Kada bakterije napadnu!

Kako prepoznati da je zubno meso pod bakterijskom opsadom? Što učiniti protiv upale zubnog mesa?

Primarni uzroci svih upala zubnoga mesa su bakterijski plak i nedovoljna higijena usne šupljine.

To znači da prvi korak protiv upale treba da bude odgovarajuća osobna higijena usne šupljine.

Danas sve više ljudi obolijeva od parodontnih bolesti. O tim bolestima malo znamo, zbog čega je i prevencija jako loša. Podaci govore da je kod odraslih osoba nakon 35. godine života više izgubljenih zubi zbog parodontitisa nego zbog karijesa.

Parodont je funkcijska cjelina određenih tkiva koja podupiru zube, odnosno potporni ili vezivni aparat koji se sastoji od zubnoga mesa, odnosno gingive, dezmodonta, cementa zuba i alveolne kosti. Pojam parodontna bolest obuhvaća sva upalna i neupalna zbivanja u parodontu. Klinička iskustva pokazuju da se oštećenja parodonta u ranoj životnoj dobi mogu popraviti, dok u srednjoj dobi ta ista oštećenja razaraju velike dijelove prirodnog zubala, pa većina osoba gubi zube prije vremena. Što trebate znati o upali zubnog mesa? Pročitajte tekst do kraja, i saznajte malo više o upali zubnog mesa, odnosno gingivitisu.

Ovisno o uzroku, razlikujemo:

gingivitis simplex (gingivitis prljavih usta) – Uzrokuje ga plak, a javlja se u gotovo 95 posto osoba koje imaju svoje zube.

akutni nekrotični ulcerozni gingivitis – Uz gingivitis simplex ubraja se u najčešću bolest gingive, vrlo često se ponavlja i razvija u ulcerozni parodontitis. Počinje u mladenačkoj dobi, najčešće u jesen i zimu, ili tijekom stresnih situacija.

gingivitis gravidarum – Razvija se u trudnoći zbog loše higijene i hormonskih promjena. Ne prati baš svaku trudnoću. Uz dobru higijenu usne šupljine i redovite kontrole neće biti ni gingivitisa, ali ako u području gingive postoji bakterijski plak, ipak će se razviti i zbog hormonskih utjecaja biti jače izražen. Naime, zbog funkcije posteljice pojačano se stvaraju hormoni koji povećavaju prokrvljenost krvnih žila i rahlost veziva, što povećava sklonost upali.

gingivitis pubertas – Razvija se u pubertetu pod utjecajem hormonskih promjena. Javlja se u slučaju postojanja naslaga bakterijskog plaka u usnoj šupljini ili ako je izraženo disanje na usta. Podjednako je čest u dječaka i djevojčica, a simptomi su isti kao i kod ostalih vrsta gingivitisa. Završetkom puberteta promjene neće nestati ako su i dalje prisutni čimbenici koji pospješuju proces.

Zašto nastaje upala zubnog mesa? Primarni uzroci svih gingivitisa su bakterijski plak i nedovoljna higijena usne šupljine. Kod ulceroznoga gingivitisa bolesnici su gotovo uvijek jaki pušači.

Ovisno o vrsti, gingivitis karakterizira slabija ili jača upala zubnoga mesa. Upala počinje u dijelu zubnoga mesa između zuba, interdentalne papile, širi se na ostatak zubnog mesa i u uznapredovaloj fazi ga zahvaća u cijelosti. Zubno meso je u početku crveno, a u kroničnoj fazi postaje plavičasto-crveno, otečeno je, bolno i krvari na najmanji dodir, ali i spontano. Ako dugo traje, postoji sklonost povećanja gingive.

Higijena neka vam je na prvom mjestu. U liječenju gingivitisa na prvome je mjestu odstranjenje zubnoga kamenca i bakterijskoga plaka koji potiče upalni proces. Higijenu usne šupljine treba provoditi redovito i na pravilan način, pravilno odabranom četkicom i uz obvezno korištenje zubnoga konca. Zube je preporučljivo prati kružnim pokretima i pokretima od zubnoga mesa prema kruni zuba.

Kako bi prevencija zaživjela u praksi, a ne ostala samo mrtvo slovo na papiru, potrebna je kontinuirana edukacija i razvijanje suradnje pacijenta i stomatologa, prije svega u smislu razvoja povjerenja, nakon čega slijede redovite kontrole, uz čišćenje zuba i liječenje zapuštenog zubala na vrijeme.

Postoje i neki prirodni preparati koji vam mogu pomoći protiv upale zubnog mesa. Pročitajte koji su to.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...