Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Zbog čega nastaje upala uha i kako je možemo liječiti? Saznajte koje su sve vrste upala poznate…

Upala uha nije tako rijetka pojava, i gotovo smo sigurni da je svakog od vas nekada u životu snašla ova bolna zdravstvena nedaća. U nastavku pročitajte sve na temu – upala uha, koji su simptomi i kako možete liječiti bolest.

Bolovi, osjećaj začepljenosti u uhu, oslabljen sluh, a u nekim slučajevima i curenje iz uha, sve su to simptomi upale srednjeg uha.

Često ju uzrokuju infekcije koje izazivaju upalu grla, prehladu ili druge probleme s disanjem. Upalu uha mogu uzrokovati bakterije i virusi.

U nastavku pročitajte koje vrste upale uha postoje, i kako se pojedina liječi…

Upalu uha, baš kao i uho kao dio ljudskog tijela, možemo podijeliti na tri vrste, logično prema dijelu uha koji je upaljen.

Tako razlikujemo tri vrste upale, a to su upala vanjskog, srednjeg i unutarnjeg uha. Jako je važno razlikovati ove tri vrste upale jer se svaka od njih liječi na različite načine.

Idemo redom spomenuti sve tri vrste upale uha, te napisati nešto o svakoj od njih.

Upala vanjskog uha – U slučaju ove upale, osobe se najčešće žale na izrazito jaku bol, koju osjećaju kao da ih boli pola glave. Stručni naziv upale vanjskog uha je Otitis externa, a riječ je o upali zvukovoda, odnosno kanala koji vodi do bubnjića. Dolazi do upale kože koja oblaže kanal. Krivac ove upale je najčešće neka bakterija, ali može biti da se radi i o gljivičnoj infekciji.

Ako je došlo do upale vanjskog uha, bolesnik može primijetiti da mu je sluh oslabljen, kao i pojavu neugodnog svrbeža unutar uha. Kod jake upale mogu oticati i limfni čvorovi oko uške.

Ukoliko bolesnik sam procijeni da ima upalu zvukovoda neće pogriješiti s ukapavanjem borne kiseline u bolesno uho. Jako je važno da uho bude suho, odnosno da se ne kvasite po tom području, jer upravo voda pospješuje upalu. Dobro je uzeti neke lijekove koji će smanjiti bolove, ili možda neki prirodni lijek protiv bolova. Ako upala ne prolazi treba se javiti svom liječniku.

U slučaju upale vanjskog uha, svakako trebate izbjegavati stavljati vatu u uši. Ako uho curi, onda ga je bolje češće obrisati. Ne čistiti uho sa štapićima, ali ako se stvara pretjerani cerumen treba ga isprati ili otopiti sa sprejevima za uho. Potrebno je Isprati sapun ili šampon iz uha. Iziritirana koža svrbi, bolesnik se češe te se stvaranjem ranica pogoršava upala.

Upala srednjeg uha – Ako je riječ o upali srednjeg uha svakako se trebate riješiti bolova. Za to je dobar izbor neki lijek protiv bolova, ili prirodno sredstvo koje vam pomaže. Vjerojatno će biti potreba i za antibioticima, ali to svakako prepustite vašem liječniku da odluči, koji antibiotik trebate piti i u kojim dozama. Upalu srednjeg uha ljudi iz struke zovu Otitis media. Naime, riječ je o upali bubnjišta. Bubnjište je dio uha koji se nalazi iza bubnjića i u njemu se nalaze najmanje koščice u našem tijelu, koje nam služe da bismo dobro čuli. Bubnjište je povezano sa stražnjim dijelom nosa preko Eustahijeve tube. Češće se javlja kod djece ali se može javiti u bilo kojoj dobi.

Upalu srednjeg uha često prepoznajemo po simptomima poput bolova u uhu, oslabljenog sluha, povišene tjelesne temperature, povišene temperature i neumornog plača kod male djece, curenje gnoja iz uha kod puknuća bubnjića.

Što se tiče liječenja, potrebno je, a pogotovo djeci, dati lijek protiv bolova i za snižavanje temperature, kao što su ibuprofen i paracetamol. Dobro je stavljati i kapi za nos jer do upale uha dolazi zbog začepljenja nosa i Eustahijeve tube, a dekongestivi ih odčepe. Ako za 2-3 dana nema poboljšanja treba se javiti svom liječniku koji će prepisati antibiotsku terapiju.

Moguće su mnoge komplikacije ove upale, i toga morate biti svjesni, te liječenje provesti savjesno i uz nadzor liječnika. Oslabljen sluh javlja se tijekom upale uha i može trajati do mjesec dana nakon upale. Može doći i do perforacije bubnjića, koja uglavnom sama zacijeli, no ako do spontanog zacjeljenja ne dođe, bubnjić se može zatvoriti operativnim zahvatom. Mastoiditis je upala u kosti koja se nalazi iza uha i javlja se u loše liječenoj upali srednjeg uha. Ako upala uha uz terapiju antibiotika ne prolazi unutar 10 dana treba posumnjati na mastoiditis, pogotovo ako je prisutno crvenilo i bol iza uha.

Serozna kronična upala srednjeg uha se često javlja kod djece, pa treba pripaziti

Valja obratiti pozornost na ovaj tip upale srednjeg uha, koji se javlja uglavnom kod djece. To nije upala u kojoj se javlja bol i povišena temperatura. Zbog stalne začepljenosti Eustahijeve tube dolazi do stvaranja sekreta u bubnjištu. Ovaj problem najčešće se javlja kod povećanih adenoidnih vegetacija, odnosno trećeg krajnika. Djeca tada najčešće imaju oslabljen sluh, tako da nije rijetkost da se roditelji javljaju liječniku zbog oslabljenog sluha.

Upala unutarnjeg uha – Labirynthitis je upala unutarnjeg uha. Upala unutarnjeg uha najčešće je virusna, a prethodi joj infekcija gornjih dišnih putova. Ostali uzročnici mogu biti kronična upala srednjeg uha, meningitis, trauma glave, određeni lijekovi i tumori. U slučaju gnojnog labirintitisa, nažalost, dolazi do trajnog gubitka sluha.

Kod upale labirinta kao prvi simptom najčešće se javlja zujanje u uhu, zatim slabljenje sluha, vrtoglavica, poremećaj ravnoteže, mučnina i povraćanje. Kada se jave ovi znaci treba konzultirati liječnika jer uz adekvatnu terapiju najčešće dolazi do potpunog ozdravljenja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...