Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Upala osrčja – Par jako dobrih prirodnih lijekova za jačanje osrčja

Osrčje obavija srce poput vreće te je posebnim listom usko sraslo sa srčanim mišićem. Naučite liječiti upalu uz pomoć prirodnih lijekova.

Upala osrčja obično je povezana s drugim bolestima koje su nastale prije nje.

Najčešće dolazi nakon upale zglobova (reumatizma u zglobovima). I zarazne bolesti izazivaju upalu osrčja, a u nekim slučajevima se i ne zna pravi uzrok i razlog nastanka.

Upalu osrčja može pratiti i izljev tekućine u osrčje, koja znatno otežava rad srca. Bol je uglavnom najjača kad bolesnik leži na leđima pa tada diše teže.

Liječenje uz pomoć čaja, kao i recept za čaj su navedeni u daljnjem tekstu.

Sastav čaja: 50 g stabljike kunice, 50 g stabljike potočnjaka, 50 g stabljike preslice, 50 g plućnjaka, 40 g koprive (više korijena), 30 g stabljike vrijeska – plavog cvijeta, 30 g islandskog lišaja, 30 g listova i cvjetova kantarije muške, 20 g hrastove kore (s mladih grana), 20 g vrbove kore (s mladih grana), 20 g imele bijele, 20 g istucanog lanenog sjemena, 20 g istucanog sjemena od divlje djeteline, 20 g korijena iđirota, 20 g listova kadulje, 20 g stabljike ive trave, 20 g žila i korijena lincure, 20 g stabljike majčine dušice i 20 g samljevena korijena srčanika

Pripremanje i primjena čaja: Sve trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine i kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladiti poklopljeno, procijediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije jela i poslije jela. Poslije svih napitaka uzima se srednja žlica rafiniranog maslinovog ulja.

Uzimati 3 puta dnevno srednju žlicu meda i svježe ocijeđenoga limunovog soka – za svaku priliku posebno pripremiti. To se uzima s vodom u kojoj se nalazi 12 kapi octa od domaćeg crnog vina.

Svako jutro umivati se hladnom vodom, osobito vrat, grudi i ispod ruku. Postupak vremenski treba da bude kratak, a nakon toga se brzo istrljati i obući.

Ako se radi o težem stupnju oboljenja i o bolesti u gojaznih ljudi opisani čaj potrebno je uzimati još dva puta, i to oko 10 i 16 sati.

U ishrani odbaciti sve što uvjetuje gojaznost, posebno slatkiše i pečenja. Svu hranu, inače, podesiti kao kod bolesti arterioskleroze kao i zabrane. U potpunosti izbaciti cigarete i alkohol.

Prirodni lijek za jačanje srčanog mišića

Pored specifičnog liječenja koje je prikazano uz bolesti srca i osrčja, za jačanje srčanog mišića neobično je koristan lijek koji se sprema u vidu tinkture. Napravite ovaj lijek prema uputama u tekstu ispod.

10 g listova kadulje, 10 g stabljike preslice, 10 g cvjetova i listova kunice, 10 g listova i cvjetova plućnjaka, 10 g listova miloduha, 10 g listova i cvjetova vrijeska – plavog cvijeta, 10 g usitnjenog korijena srčanika, 10 g listova i cvjetova timijana, 10 g listova i cvjetova majčine dušice, 10 g listova bokvice muške, 10 g listova bokvice ženske, 10 g isjeckanih žila lincure, 10 g listova crvotočine, 10 g stabljike komorača, 10 g listova omana, 10 g stabljike rusomače, 10 g žila pirevine i 10 g listova limuna

Pripremanje i primjena tinkture: Sve trave jako usitniti i staviti u staklenu posudu od 4 litre. Na mješavinu naliti 3 litre rakije lozovače jačine 40 do 45 vol.% alkohola, začepiti i ostaviti da stoji 24 sata. Nakon toga tinkturu procijediti u drugu staklenu posudu ili bocu. U preostale trave može se još jednom dodati 3 litre rakije lozovače i ponoviti postupak, s time da u drugom postupku staklenka bude začepljena 48 sati. Procijeđena tinktura drži se na tamnom mjestu. Uzima se 3 puta dnevno po 18 do 20 kapi na kocki šećera ili uz srednju žlicu meda.

Osim tinkture, za jačanje srčanog mišića veoma je koristan i lijek koji se priprema od pola litre brezova soka, pola litre rakije lozovače jačine 40 do 45 vol.% alkohola i 3 dl umjereno pripremljenog čaja od hrastove kore (hrasta lužnjaka). To se dobro izmiješa i zatim se doda pola kg meda i svježe iscijeđeni sok od 1 limuna. Ponovo promiješati i uzimati po 4 puta dnevno jednu jušnu žlicu, a nakon toga popiti pola dl umjereno pripremljenog čaja od mješavine jednakih količina majčine dušice i imele bijele.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...