Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Upala bubrežne zdjelice – Prepoznajte simptome kada bubrezi ne rade dobro…

Pyelitis je upala bubrežne zdjelice koja je najčešće oboljenje bubrega. Povezana je s upalom mjehura, a infekcija se proteže od mokraćnih putova do bubrežne zdjelice. Upalu mogu uzrokovati i neki lijekovi.

Simptomi su isti kao i kod crijevnih grčeva, a liječnička pomoć i liječenje je neophodno. Kronična upala može uzrokovati teška oštećenja bubrega.

Kako bi spriječili ove upale, nastojite se zaštiti od hladnoće, pijte što više tekućine i vodite redovito higijenu.

Ukoliko do upale dođe, koristite tople obloge s dodatkom listova kelja, ili obloge od gline i ilovače.

Napravite kupku nogu s vrućom vodom, a preporučuju se čajevi od nevena, borovice i kleka. Jedite hranu siromašnu bjelančevinama, te što više povrća. Preporuča se bundeva, poriluk, peršin, te sokovi od ribizla i borovice.

Otrove možete iz bubrega izbaciti preko crijeva klistiranjem i pranjem kože u voćnom octu.

Još u vezi problema sa radom bubrega pročitajte u nastavku

Promjene urinarne funkcije mogu biti prvi simptom oboljenja bubrega. Riječ je o promjenama u količini i učestalosti mokrenja. Može doći do povećanja ili smanjenja količine i učestalosti mokrenja, naročito noću.

Također, urin može biti tamnije boje. Osjećate potrebu za mokrenjem, ali niste u stanju da to uradite kada dođete do toaleta.

Teškoće ili bol tijekom mokrenja također su znak da sa bubrezima možda nešto nije u redu. Ponekad može doći do poteškoća ili osjećaja pritiska ili bolova prilikom mokrenja. Infekcije urinarnog trakta mogu izazvati simptome kao što su bol ili peckanje dok mokrite.

Kada se prošire na bubrege te infekcije mogu izazvati groznicu i bol u leđima.

Krv u urinu treba da bude razlog za zabrinutost. Odmah se javite vašem liječniku, na pregled, da se utvrdi razlog toj pojavi. Moguće je da postoje i drugi razlozi zbog kojih se to dešava, ali se preporučuje da se obratite liječniku u slučaju da primijetite krv u mokraći.

Ako se javlja neobjašnjiva pojava oticanja možete posumnjati na loš rad bubrega. Bubrezi uklanjaju otpadne materije i dodatne količine tečnosti iz organizma. Kada nisu u stanju da to urade, te dodatne tečnosti se gomilaju uzrokujući oticanje ruku, nogu, članaka ili lica.

Ekstremni umor i slabost mogu biti povezani sa radom bubrega. Naime, bubrezi proizvode hormon eritropoietin koji pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca zaduženih za transport kisika. U slučaju oboljenja bubrega, manja proizvodnja spomenutog hormona uzrokuje smanjenje crvenih krvnih zrnaca u organizmu što dovodi do anemije. Smanjen transport i isporuka kisika do stanica dovodi do ekstremnog umora i općeg osjećaja slabosti.

Anemija koja je povezana sa oboljenjem bubrega također dovodi do smanjenja opskrbe kisika prema mozgu, što dovodi do vrtoglavice i problema sa koncentracijom.

Stalni osjećaj hladnoće može uslijediti zbog anemije, uzrokovati konstantni osjećaj hladnoće i kada ste u toplom okruženju. Infekcija bubrega može izazvati groznicu sa drhtavicom.

Pojava neobjašnjivog osipa i osjećaja da vas nešto svrbi može biti uzrokovano nakupljanjem otpadnih materija u vašem organizmu.

Metalni okus u ustima može biti znak za oboljenje bubrega jer se u slučaju da bubrezi loše rade, u našem organizmu povećava razina uree u krvi. Ta urea se razlaže na amonijak u pljuvački uzrokujući loš zadah koji se naziva amonijačni dah. Također, često dolazi do osjećaja metalnog ukusa u ustima.

Mučnina i povraćanje nekada mogu biti povezani sa lošim radom bubrega. Gomilanje otpadnih materija u krvi može uzrokovati osjećaj mučnine i često povraćanje.

Kratak dah je još jedan mogući simptom zatajenja bubrega. Oboljenje bubrega uzrokuje nakupljanje tečnosti u plućima. Pored toga, anemija, koja je često sporedni efekt oboljenja bubrega, lišava vaše tijelo kisika. Zbog ovih faktora možete imati problema da uhvatite dah.

>> Policistična oboljenja bubrega

U nekim slučajevim oboljenja bubrega mogu prouzrokovati bol. Možete osjećati snažan bol u obliku grčenja koji se proteže od donjeg dijela leđa do prepona, ukoliko se u mokraćovodu nalazi kamen. Bol se može odnositi i na policistično oboljenje bubrega, naslijeđeno oboljenje bubrega koje uzrokuje stvaranje mnogobrojnih cisti, u bubrezima, ispunjenih tečnošću.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...