Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Ulje lanenih sjemenki na prirodan će način sniziti krvni tlak

laneno ulje
Ulje od sjemenki lana

Ulje od lanenih sjemenki mogu na prirodan način sniziti povišeni krvni tlak. Ako imate problema sa visokim krvnim tlakom, možda možete isprobati ovaj prirodni lijek.

Istraživanje je provedeno nad 60 pacijenata s displipidemijom, koji su u periodu od 3 mjeseca dobivali dodatke ishrani s biljnim uljima. Ulje sjemenki lana bogato je omega-3-masnim kiselinama. Jedni su dobivali ulje sjemenki lana, koje je bogato omega-3 masnom kiselinom (a-linolenska), dok je druga grupa dobivala ulje šafranike kao izvor omega-6 masnih kiselina (linolna).

Ulje od sjemenki lana

Arterijski krvni tlak je mjeren prije i nakon intervencije i vrijednosti su po završetku studije bile znatno niže u grupi koja je kao dodatak ishrani dobivala ulje sjemenki lana.

Opažen hipotenzivni učinak a-linolenske kiseline je još jedan mehanizam koji objašnjava poznato kardioprotektivno djelovanje omega-3 masnih kiselina.

Ljekovito djelovanje lanenog ulja

Nauka je dokazala da ulje sjemenki lana pozitivno djeluje na krvni tlak, ali to nisu jedine dobrobiti korištenja ovog ulja. Naime, redovnim konzumiranjem ovog ulja možemo dobro djelovati na naše zdravlje na mnoge načine.

Neke od pogodnosti korištenja ovog ulja su:

 • djeluje protiv razvoja stanica raka, naročito raka dojke, jajnika i prostate
 • dobro djeluje na mozak, te preventivno na pojavu moždane kapi
 • dobro je protiv srčanih tegoba, posebno pojavu srčanog infarkta, te aritmije
 • ulje lana je dobro za prostatu
 • upalu mokraćnog mjehura
 • nastanak žučnih kamenaca
 • probavu (blaga laksativna svojstva, sjemenke imaju snažnije djelovanje od ulja)
 • artritis i bolove u zglobovima
 • razgradnju masnoća u tijelu
 • uklanja simptome ekcema, psorijaze, akni, te daje glatkoću i blistavost koži
 • uklanja simptome menopauze
 • jača naš imunitet i oslobađa nas slobodnih radikala

Laneno ulje efikasno je i za vanjsku primjenu. Koristi se za zacjeljivanje ožiljaka (ali se ne smije ne nanositi na otvorene rane), kod opeklina, upala, ekcema, psorijaze i kožnih osipa.

Korisno je kod suhe i ljuskave kože.

Ukratko o ljekovitom ulju lana

Kvalitetno ulje lana obije se hladnim prešanjem sjemenki lana. Ovo ulje bogato je alfa-linoleinskom kiselinom. Ta esencijalna masna kiselina povoljno djeluje na bolesti srca, upalne bolesti crijeva, artritis i niz drugih stanja.

Pored spomenute alfa-linoleinske kiseline u ljekovitom ulju lana pronalazimo i grupu tvari pod nazivom lignani. Lignani mogu igrati značajnu ulogu u prevenciji raka.

Ulje sjemenki lana sadrži velike količine omega-3 masnih kiselina, čak dvostruko više od ribljeg ulja. Zbog toga je jako važno pravilno unositi laneno ulje u prehranu. Nije dobro pretjerati, ali ni da nam nedostaje vrijednih spojeva iz tog ulja.

Preporučeni unos lanenog ulja i pravilno čuvanje

Uvijek je najbolje je koristi laneno ulje iz organskog uzgoja. Takvo ulje je visoke kvalitete, i nema u sebi neželjenih spojeva. Jedva je osjetnog mirisa i vrlo je blagog, pomalo orašastog okusa.

VAŽNA NAPOMENA: Preporučena dnevna doza ulja je 1-3 velike žlice. Ova količina ne bi se trebala prekoračiti. Ukoliko uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi, ili ste trudnica ili dojilja, prije uzimanja lanenog ulja savjetujte se sa svojim liječnikom.

Kod čuvanja ovog ulja trebamo uzeti u obzir njegovu osjetljivost na svjetlost i temperaturu te sklonost oksidaciji. U slučaju kvarenja, u lanenom se ulju počinju oslobađati štetne molekule lipid peroksida, a ono postaje neugodnog okusa i oštrog mirisa. Stoga ga je nužno držati dobro zatvorenog u hladnjaku, što se također odnosi i na laneno ulje u kapsulama.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...