Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ulje konoplje je bogato hranjivim tvarima

Kvalitetno ulje konoplje dobije se prešanjem, najčešće iz sjemenki biljke industrijske konoplje. Kada pričamo o konoplji važno je napomenuti da je riječ o vrsti industrijske konoplje.

Industrijska konoplja je posebna vrsta konoplje, a za nju je značajno da u sebi sadrži najmanje psiho-aktivnih supstanci. Ova vrsta je u nekim zemljama dozvoljena za uzgoj, za razliku od vrste konoplje bogate THC-om, koja je zabranjena za uzgoj u većini zemalja.

Konoplja je kontroverzna biljka u mnogim zemljama, zbog brige od korištenja ove biljke kao psiho-aktivne supstance. U nekim zemljama je zabranjen uzgoj i industrijske konoplje, a sve zbog asocijacije sa biljkom koja se uzgaja za zlorabljenje u narkotičke svrhe.

Važno, i prvo pitanje koje svi postavljaju jeste ‘dali ulje konoplje može opiti?’ Odgovor je Ne! Ulje od industrijske konoplje u sebi ne sadrži nikakve psiho-aktivne supstance koje imaju opijajuće, odnosno narkotičko djelovanje poput konoplje koja je zabranjena za uzgoj i prodaju. Ulje koje se ovdje spominje može se koristiti bez bojazni od narkotičkog djelovanja, ili kršenja zakona.

Ulje konoplje smatra se jako dobro izbalansiranim, zbog činjenice da sadrži savršen omjer esencijalnih masnih kiselina Omega 6 i Omega 3, i to u omjeru 3:1.

Već smo dakle spomenuli da ulje konoplje u sebi sadrži omega-3 (ala-linolensku) kiselinu, koja je jako važna za normalno funkcioniranje organa i organizma u kompletu. Omega 3 kiseline pomažu u prevenciji oboljenja srca i krvnih žila, artritisa i depresije, te umanjuje razinu lošeg kolesterola.

Ovo ulje također sadrži i manju količinu tri druge rijetke nezasićene masne kiseline, a to su GLA, oleinska i stearidonska kiselina, što ga čini izuzetno hranjivim proizvodom, sa mnogim dobrobitima za čovjekovo zdravlje.

Nezasićene masne kiseline iz ovog ulja pomažu u očuvanju dobrog zdravlja srca i krvnih žila, također pomažu u pamćenju i radu moždanih funkcija. Ono osnažuju imunološki sustav, te kožu čine glatkom, svilenkastom i općenito zdravom.

Ulje konoplje bogato je antioskidansima, odnosno supstancama koje sprječavaju razvoj malignih stanica u našem tijelu, poput vitamin E, karotena, fitosterola, fosfolipida. Ovo ulje je bogato i mnogim za zdravlje značajnim mineralima poput kalcija, magnezija, sumpora, kalija, fosfora, željeza i cinka.

Konoplja je bogata proteinima, te sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina što je čini idealnom namirnicom za vegetarijance, vegane i sportaše. Ulje ove biljke sadrži i do 25% proteina u svom sastavu, što ga čini izuzetno hranjivim uljem.

Kako je ulje konoplje bogato nezasićenim masnim kiselinama, možemo ga smatrati izuzetno dobrim sredstvom za njegu kože. Ulje konoplje hidratizira kožu dubinski, te usporava nastanak bora. Ono ima široku primjenu u tretmanima uljepšavanja i proizvodnji kozmetike. Dobra stvar u vezi konopljinog ulja jeste da se ono može umasirati direktno na kožu. Nakon masaže ovim uljem, koža postaje mekana i svilenkasta.

Također, mnogi kozmetički proizvodi za njegu kose u sebi sadrže ulje konoplje i to ne bez razloga. Naime, masaža tjemena uljem konoplje poboljšava cirkulaciju krvi i prehranu korijena kose, te pomaže u otklanjanju peruti. Ulje konoplje pomaže u tretmanu ispadanja i gubitka kose, te daje vlasima svilenkasti sjaj.

Ovo ulje se može koristiti i u kuhinji. Riječ je o ulju koje je odlično za začinjavanje salata, te se može koristiti kao zamjena za maslinovo ulje. Ipak, na ovom ulju ne valja pržiti jela jer ono tada gubi svoja ljekovita svojstva. Poželjno je koristiti ga sirovog, a preporučena dnevna doza ulja konoplje je 1-2 žlice na dan.

Nerafinirano, hladno prešano ulje konoplje obiluje nutritijentima, orašastog je okusa i zelenkaste boje. Rafinirano ulje, za razliku od nerafiniranog, ima u sebi manji broj ljekovitih supstanci, te drugačiju boju. Rafinirano ulje konoplje gubi svoju orašastu aromu, zbog čega se preporučuje konzumacija hladno prešanog ulja konoplje. Nerafinirano, hladno prešano ulje konoplje brzo se kvari, te ga potrebno pohraniti u frižideru i čuvati u tamnim bocama.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...