Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ulje divljeg origana protiv bakterija i gljivica

Ulje divljeg origana je jako učinkovito protiv parazita, bakterija, virusa i gljivica. Radi se o pravo prirodnom lijeku koji će vam pomoći da se oslobodite spomenutih napasnika iz organizma.

Ulje divljeg origana dobivamo posebnim postupkom destilacije, kako bi se sačuvala njegova ljekovita svojstva.

Odmah da napomenemo kako se ovdje spominje divlji origano, a to nije biljka koju koristimo u kuhinji kao začin. Poznate su mnoge različite vrste origana i to njih preko 40. Najkvalitetnije ulje je ono koje se dobije od vrste Origanum Minutiflorum, jer to ulje sadrži najviše karvakrola. Karvakol je tvar koja nam je potrebna u borbi protiv virusa, bakterija, gljivica i parazita u tijelu.

Origano je samonikla ljekovita biljka, mediteranskog porekla. Biljka je poznata i kao vranilova trava, vranilovka i mravinac.

Malo o ljekovitom ulju divljeg origana

Naime, divlji origano se još u dalekoj prošlosti koristio kao antiseptik. Ova biljka u sebi ima značajan sadržaj flavonida i fenolnih kiselina, te zato djeluje antioksidacijski. Tradicionalno se i danas koristi u nekim zemljama, u obliku čaja, za liječenje upaljenog grla te kod stomačnih i respiratornih tegoba.

Prema nekim izvorima i ulje od divljeg origana ima ljekovita svojstva. To ulje djeluje protiv parazita, bakterija, virusa i gljivica. Ulje divljeg origana čisti organizam i podiže imunitet kod čovjeka, pa tako preventivno djeluje protiv mnogih drugih bolesti. Spomenuli smo već kako divlji origano sadrži karvakol koji djeluje protiv mikroorganizama. Proizvedeno ulje ove biljke se također koristi za jačanje imuniteta, kao i za bolji rad probave i respiratornog trakta, baš radi načina pripreme ulja tako daono u sebi i dalje sadrži znatne količine karvakola. Origano ulje se može uzimati oralno, ali i nanositi na kožu kod dermatitisa, ekcema ili akni. Izvana se ovo ljekovito ulje koristi i kod gljivica na noktima.

Još uvijek se rade istraživanja, ali ima nekih naznaka da ulje divljeg origana može pomoći i kao dopuna kod terapije protiv raka. Smatra se da karvakol djeluje i na stanice raka, da ih uništava.

Oprez prilikom korištenja ulja divljeg origana – Različiti su proizvođači origano ulja, a ni cijena uvijek nije ista. Čisto ulje je dosta jako, a neki ga i miješaju sa drugim uljima, posebno sa maslinovim ili kokosovim. Svakako se treba pridržavati uputa za upotrebu, i ne treba pretjerivati sa uljem. Origano ulje ne treba držati u domašaju djece. Ovo ulje nije za srčane bolesnike i osobe sa povišenim krvnim tlakom. Ne treba da ga koriste trudnice i dojilje, a ni osobe koje pate od nedostatka željeza u krvi, jer aktivna supstanca karvakol umanjuje sposobnost apsorpcije željeza.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...