Ako želite zdravlje, ne možete izbjegavati zeleno lisnato povrće, a kelj je jedno od najhranjivijih.
Pročitajte koje su nutritivne vrijednosti kelja, zbog čega je ušao u skupinu supernamirnica.
Kelj je odličan izvor kalcija, magnezija, vitamina K, vitamina A, vitamina C, biljnih vlakana, željeza, folne kiseline, aminokiselina, antioksidanta flavonoida i luteina. Lako ga je pripremiti na raznovrsne i ukusne načine, a evo i zašto je kelj posebno zdrav.
Jeste li znali ovo? 70 grama kelja sadrži 206% dnevno preporučene doze vitamina A, 134% vitamina C, 684% vitamina K! Ovakvu koncentraciju vitamina i antioksidanata rijetko da ćete pronaći u bilo kojoj drugoj biljci. Znači, kelj je namirnica koja će vam osigurati dnevnu dozu zdravih elemenata za zdravlje očiju, kostiju, kože, zuba, te imunološkog sistema.
pročitajte u nastavku još na ovu temu.
Kelj djeluje preventivno protiv nekoliko vrsta raka
Istraživanja su pokazala da unosom kelja, ne samo da smanjujemo šanse za nastanak, nego pomažemo tijelu da se liječi od 5 vrsta raka, a tu ubrajamo rak bešike, dojke, debelog crijeva, jajnika i prostate. Preventivna svojstva kelja su povezana sa neobično velikim koncentracijama dvije vrste antioksidanata, karotinoida i flavonoida. Od karotinoida, značajni su lutein i beta karotin, koji imaju antioksidativna svojstva i smanjuju rizik od razvoja katarakte, ateroskleroze i kronične opstruktivne bolesti pluća.
[table caption=”Kelj” width=100% height=100% colwidth=”20|150|250″ colalign=”center|center|center|”]
VITAMIN,VAZAN ZA,IZVOR
A,oci – imunoloski sistem i kozu, citrusi – vecina povrca – tamnozeleno povrce – mrkva i mlijeko,
B6,pravilan rad mozga i zivcanog sistema – produkciju crvenih krvnih zrnaca,mahunarke – orasasti plodovi – crveno meso – riba – jaja – spinat,
B12,produkciju crvenih krvnih zrnaca i zivcani sistem,mlijeko – jaja- pilece meso – crveno meso – riba,
C,kosti – zube i kozu,citrusno voce – bobicasto voce – spinat – kivi i paradajz,
D,kosti – apsorpciju kalcija, sunceva svjetlost – zumance i mlijeko,
E,crvena krvna zrnca – zazstitu od ostecenja stanica, orasasti plodovi – biljno ulje – zitarice i zeleno povrce,
K,za pravilno zgrusavanje krvi – za bolju ugradnju kacija u kostima, zumance – tamno zeleno povrce – krastavac,
[/table]
Kelj nam je dostupan uvijek – Iako se kelj smatra zimskom biljkom, dostupan nam je tijekom cijele godine. U zimu je slađi, ako uvene ili postane braon, malo je gorči. Kelj može da se kuha, a može da se jede i sirov ili može da se doda u mikser kada se pravi sok od povrća. Može da se blanšira, kuha, krčka, kuha na pari ili prži. U jelima može da zamijeni špinat ili kupus. Možete da ga isjeckate sitno kao peršin i dodate salatama ili juhama. Kelj će dati boju i specifičan ukus gotovo svakom jelu.
Jedan brzi i jako zdravi recept od kelja – Za recept Vam je potrebno: Šaka listova kelja, 1 banana (isjeckana), 1 jabuka (isjeckana), šalica jogurta (ako imate sa vanilijom ide fantastično!), prstohvat cimeta i 1 žlica domaćeg meda
Priprema: Sve sastojke stavite u blender i miskajte između 10 i 20 sekundi, odnosno do željene gustoće. Dobar tek!