Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

U slučaju da vam oslabi imunitet jedite ove namirnice

imunitet

Oslabio vam je imunitet pa se pitate kako da mu vratite snagu? Odaberite ove namirnice i ojačajte svoj imunitet.

Jak imunitet je jako važan za sveukupno zdravlje čovjeka, a to se posebno odnosi na ove hladne dane pred zimu.

Naučite koje su to namirnice dobre za jačanje imuniteta.

Imunitet je preduvjet za dobro zdravlje i dug život, pa je zbog toga jako važno da imamo jak imunitet koji se može oduprijeti prijetnjama izvana. Ako ga želite održati snažnim, unesite promjene u prehranu.

Održavanje jakog imuniteta najbolje se provodi prirodnim putem, pametnim odabirom namirnica koje unosimo u naš organizam.

Špinat za imunitet

Špinat je jedna od namirnica koje nam pomažu u jačanju imuniteta. Špinat se oduvijek doživljava kao sjajna namirnica, i to sa dobrim razlogom. U špinatu se skriva pravo vitaminsko blago, pa u njemu možemo pronaći vitamine A, B2 i B6 te vitamin C, K i E. Također, špinat obiluje antioksidantima, fitonutrijentima, proteinima, omega-3 masnim kiselinama i kalcijem. Drugim riječima, on je toliko zdrava namirnica da bi ga trebalo učiniti sastavnim dijelom svakog obroka. Zbog toga vam toplo savjetujemo da špinat uvrstite u svoju ishranu kada god je to moguće.

Orah i orašasti plodovi

Orah je druga na popisu naših zdravih namirnica za jačanje imuniteta. Ne trebate dnevno jesti velike količine oraha da si osigurate jak imunitet, dovoljna je tek šačica oraha na dan i učinak će biti vidljiv. Orah sadrži mnoge vitamine, omega-3 masne kiseline te druge nutritivne vrijednosti koje pružaju zaštitu zdravlju srca i mozga. Neka su istraživanja pokazala i da orah usporava razvoj Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Orahe možete pojesti između obroka, kad vas uhvati želja za grickanjem.

Grah je zdrav

Grah je još jedna zdrava namirnica. Neke ljude malo začudi ova činjenica, no grah je jako zdrava namirnica pa smo i njega spomenuli u ovom popisu. Ukusan i zdrav, grah sadrži leptin koji pomaže smanjenju apetita. Osim toga, grah obiluje vitaminom B, kalcijem, kalijem i folnom kiselinom. Sve to dobro je za zdravlje mozga i kože, a pomaže i u snižavanju krvnoga tlaka. Također, grah je dobar i u prevenciji od moždanog udara. Dobro bi ga bilo češće jesti, pa se preporučuje kao prilog umjesto krumpira. Ako jedete grah, dugo ćete se osjećati sitim što je još jedna pozitivna strana ove namirnice.

Losos ojačava imunitet

Losos je zdrav, no to već znate. Ipak ćemo ga spomenuti i objasniti zbog čega je losos dobar za naš imunitet. Ako se spominje losos onda se prvenstveno misli na divlji losos koji sadrži veću količinu nutritivnih vrijednosti. Ako ne znate gdje da ga upecate, onda je dobar i onaj iz trgovine, nećete pogriješiti. Losos je sjajan izvor proteina, vitamina D te kompleksa vitamina B, ali i omega-3 masnih kiselina. Znanstveni dokazi upućuju na to da losos štiti od karcinoma, kardiovaskularnih tegoba, depresije te čitavog niza drugih bolesti. Trebali bi ga jesti barem jedno tjedno.

Zašto jesti borovnicu

Borovnica za vaš imunitet. Osim što su ovi mali plodovi jako ukusni, oni su i zdravi te se uvijek preporučuju kao svakodnevna namirnica. Borovnice su pune fitokemikalija koje služe za borbu protiv najrazličitijih bolesti. Također, borovnice sadrže flavonoide te topljiva vlakna, a sve to može pomoći u borbi protiv ozbiljnih bolesti poput karcinoma, dijabetesa, srčanih bolesti, čireva na želucu i visokog krvnog tlaka. Borovnica smanjuje i razinu lošeg kolesterola u organizmu. Dobro ju je uzimati kao desert umjesto raznih nezdravih slastica. Dakle, ako vas uhvati želja za nečim slatkim, uzmite borovnice i uživajte.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...