Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Top 6 prednosti konzumiranja kolagena

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem tijelu. On je glavna komponenta vezivnog tkiva koja čini nekoliko dijelova tijela, uključujući tetive, ligamente, kožu i mišiće. Postoji mnogo funkcija kolagena i sve su vrlo važne, uključujući jačanje kostiju i pružanje strukture koži. Posljednjih godina dodaci kolagena postali su popularni, a većina je hidrolizirana što znači da se kolagen razgradio i to nam olakšava apsorpciju.

Kupnja kolagena i konzumacija ima različite zdravstvene prednosti, od ublažavanja bolova u zglobovima do poboljšanja zdravlja kože. U nastavku ovoga članka navest ćemo neke prednosti uzimanja kolagena.

  • Poboljšava zdravlje kože

Kolagen može pomoći i u elastičnosti i hidrataciji kože. Kako starimo, naše tijelo proizvodi manje kolagena, a to dovodi do suhe kože i stvaranja bora. Međutim, nekoliko je studija pokazalo da kolagenski peptidi ili dodaci koji sadrže kolagen mogu usporiti starenje kože i smanjiti bore i suhoću. Učinci dodataka kolagena na smanjenje bora pripisuju se zapravo njihovoj sposobnosti da stimuliraju ljudsko tijelo da samostalno proizvodi kolagen. Također, uzimanje suplemenata kolagena može potaknuti i proizvodnju drugih proteina koji pomažu u strukturiranju vaše kože, među kojima su elastin i fibrilin.

  • Može spriječiti gubitak koštane mase

Naše kosti su većinom napravljene od kolagena, koji im daje strukturu i pomaže da ostanu jake. Kao što se količina kolagena s godinama smanjuje, tako se smanjuje i koštana masa. To može dovesti do stanja poput osteoporoze, koju karakterizira niska gustoća kostiju i povezana je s većim rizikom od prijeloma kostiju. Neka istraživanja su pokazala da uzimanje suplemenata kolagena može imati određene učinke na tijelo koji sprječavaju razgradnju kostiju koja dovodi do osteoporoze.

  • Može povećati mišićnu masu

Između 1-10% našeg mišićnog tkiva sastoji se od kolagena pa je ovaj protein neophodan kako bi vaši mišići bili jaki i pravilno funkcionirali. Studije su pokazale da dodaci kolagena pomažu u povećanju mišićne mase kod osoba sa sarkopenijom, gubitkom mišićne mase koji se događa s godinama. Istraživači su napomenuli da uzimanje kolagena može potaknuti sintezu mišićnih proteina poput kreatina, kao i potaknuti rast mišića nakon vježbanja, ali neke od ovih napomena treba još dodatno istražiti.

  • Pomaže u olakšavanju bolova u zglobovima

Kolagen pomaže u održavanju vaše hrskavice koja je tkivo nalik gumi i štiti naše zglobove. Već smo ranije spomenuli smanjenje kolagena s godinama pa se zato povećava i rizik od razvoja degenerativnih poremećaja zglobova, poput osteoartritisa. Neka su istraživanja tako pokazala da uzimanje suplemenata kolagena može pomoći u poboljšanju simptoma osteoartritisa, ali i općenito smanjiti bol u zglobovima.

  • Potiče zdravlje srca

Istraživači su primijetili da uzimanje suplemenata kolagena može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Naime, kolagen daje strukturu našim arterijama, a to su krvne žile koje prenose krv iz srca u ostatak tijela. Bez dovoljno kolagena, arterije mogu postati slabe i krhke. Ovo može prouzrokovati ateroskleroze, bolest koju karakterizira sužavanje arterija. Ova bolest ima potencijal dovesti do srčanog i moždanog udara.

  • Ostali zdravstveni benefiti

Dodaci kolagena imaju i ostale benefite kao što su:

Kosa i nokti: Uzimanje kolagena povećava snagu noktiju sprječavajući lomljivost, a osim toga, može potaknuti kosu i nokte da rastu dulje.

Zdravlje mozga: Nijedna studija nije ispitivala ulogu dodataka kolagena u zdravlju mozga. Međutim, neki ljudi tvrde da im se poboljšava raspoloženje i smanjuju simptome tjeskobe.

Gubitak težine: Neki smatraju da uzimanje kolagena može potaknuti mršavljenje i brži metabolizam.

Danas postoji mnogo vrsta kolagena, a na Crosst.hr možete pronaći Yasenkin, Medexov ili Natural Wealth kolagen. Također, postoji i opcija bez šećera za one koji boluju od dijabetesa ili im jednostavno više odgovara ova opcija.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...