Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Top 6 prednosti konzumiranja kolagena

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem tijelu. On je glavna komponenta vezivnog tkiva koja čini nekoliko dijelova tijela, uključujući tetive, ligamente, kožu i mišiće. Postoji mnogo funkcija kolagena i sve su vrlo važne, uključujući jačanje kostiju i pružanje strukture koži. Posljednjih godina dodaci kolagena postali su popularni, a većina je hidrolizirana što znači da se kolagen razgradio i to nam olakšava apsorpciju.

Kupnja kolagena i konzumacija ima različite zdravstvene prednosti, od ublažavanja bolova u zglobovima do poboljšanja zdravlja kože. U nastavku ovoga članka navest ćemo neke prednosti uzimanja kolagena.

  • Poboljšava zdravlje kože

Kolagen može pomoći i u elastičnosti i hidrataciji kože. Kako starimo, naše tijelo proizvodi manje kolagena, a to dovodi do suhe kože i stvaranja bora. Međutim, nekoliko je studija pokazalo da kolagenski peptidi ili dodaci koji sadrže kolagen mogu usporiti starenje kože i smanjiti bore i suhoću. Učinci dodataka kolagena na smanjenje bora pripisuju se zapravo njihovoj sposobnosti da stimuliraju ljudsko tijelo da samostalno proizvodi kolagen. Također, uzimanje suplemenata kolagena može potaknuti i proizvodnju drugih proteina koji pomažu u strukturiranju vaše kože, među kojima su elastin i fibrilin.

  • Može spriječiti gubitak koštane mase

Naše kosti su većinom napravljene od kolagena, koji im daje strukturu i pomaže da ostanu jake. Kao što se količina kolagena s godinama smanjuje, tako se smanjuje i koštana masa. To može dovesti do stanja poput osteoporoze, koju karakterizira niska gustoća kostiju i povezana je s većim rizikom od prijeloma kostiju. Neka istraživanja su pokazala da uzimanje suplemenata kolagena može imati određene učinke na tijelo koji sprječavaju razgradnju kostiju koja dovodi do osteoporoze.

  • Može povećati mišićnu masu

Između 1-10% našeg mišićnog tkiva sastoji se od kolagena pa je ovaj protein neophodan kako bi vaši mišići bili jaki i pravilno funkcionirali. Studije su pokazale da dodaci kolagena pomažu u povećanju mišićne mase kod osoba sa sarkopenijom, gubitkom mišićne mase koji se događa s godinama. Istraživači su napomenuli da uzimanje kolagena može potaknuti sintezu mišićnih proteina poput kreatina, kao i potaknuti rast mišića nakon vježbanja, ali neke od ovih napomena treba još dodatno istražiti.

  • Pomaže u olakšavanju bolova u zglobovima

Kolagen pomaže u održavanju vaše hrskavice koja je tkivo nalik gumi i štiti naše zglobove. Već smo ranije spomenuli smanjenje kolagena s godinama pa se zato povećava i rizik od razvoja degenerativnih poremećaja zglobova, poput osteoartritisa. Neka su istraživanja tako pokazala da uzimanje suplemenata kolagena može pomoći u poboljšanju simptoma osteoartritisa, ali i općenito smanjiti bol u zglobovima.

  • Potiče zdravlje srca

Istraživači su primijetili da uzimanje suplemenata kolagena može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Naime, kolagen daje strukturu našim arterijama, a to su krvne žile koje prenose krv iz srca u ostatak tijela. Bez dovoljno kolagena, arterije mogu postati slabe i krhke. Ovo može prouzrokovati ateroskleroze, bolest koju karakterizira sužavanje arterija. Ova bolest ima potencijal dovesti do srčanog i moždanog udara.

  • Ostali zdravstveni benefiti

Dodaci kolagena imaju i ostale benefite kao što su:

Kosa i nokti: Uzimanje kolagena povećava snagu noktiju sprječavajući lomljivost, a osim toga, može potaknuti kosu i nokte da rastu dulje.

Zdravlje mozga: Nijedna studija nije ispitivala ulogu dodataka kolagena u zdravlju mozga. Međutim, neki ljudi tvrde da im se poboljšava raspoloženje i smanjuju simptome tjeskobe.

Gubitak težine: Neki smatraju da uzimanje kolagena može potaknuti mršavljenje i brži metabolizam.

Danas postoji mnogo vrsta kolagena, a na Crosst.hr možete pronaći Yasenkin, Medexov ili Natural Wealth kolagen. Također, postoji i opcija bez šećera za one koji boluju od dijabetesa ili im jednostavno više odgovara ova opcija.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...