Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Titranje oka i kapka – uzroci, simptomi i liječenje

titranje oka
Foto: Pixabay / Oko

Titranje oka ili medicinski miokimija je pojava kada dolazi do prisilnog trzanja očnog kapka. Do titranja najčešće dolazi na donjem kapku, odnosno donjoj vjeđi, ali se može desiti i da dolazi do titranja gornjeg kapka.

Trzanje očiju odnosno blefarospazam je nehotično kretanje kapka svakih nekoliko sekundi i to u trajanju od jedne do dvije minute. Ponekad je grč toliko jak da se očni kapak potpuno zatvori prije nego ga uspijemo ponovno otvoriti.

Ova pojava može trajati nekoliko dana, tjedana ili čak mjeseci. Trzanje nije bolno, ali može biti neugodno. Najčešće je ovo stanje bezopasno i prestaje samo od sebe, iako se povremeno može ponavljati.

Vrlo rijetko ova pojava može biti najraniji znak kroničnog poremećaja mimike, pogotovo ako se pojavljuju  i nehotimični trzaji u drugim dijelovima lica.

Skakanje, trzanje, titranje ili tremor kapka rijetko ukazuje na neki ozbiljniji medicinski problem. Ova pojava može ukazivati na poremećaj funkcioniranja područja u mozgu koji su zasluženi za koordinaciju mišića i pokreta.

Uzroci titranja kapka

Najčešći uzrok ovoj pojavi su suhe oči. Postoje naravno i ostali uzroci, koje ćemo u nastavku spomenuti. Titranje oka u stvari je bezopasna pojava, ali je u nekim situacijama potrebna liječnička pomoć. Tek neke situacije kada trebate zatražiti liječničku pomoć su: ako traje više od sedam dana, ako titranje potpuno zatvara kapak i sprječava normalan vid, ako je gornji kapak opušten.

Do titranja očnog kapka može doći bez identificiranog uzroka (bolesti ili stanja). Uzroci titranja oka mogu biti umor, povećani stres, pretjerana konzumacija kofeina ili alkohola. Također, uzrok može biti iritacija površine oka ili unutrašnjosti kapaka, dugotrajno gledanje u mobitel, televizor ili kompjuter, fizičko opterećenje, pušenje, disbalans hranidbenih tvari ili elektrolita, razne alergije i razni neurološki poremećaji.

Titranje oka najčešće znači da je benigne prirode te da samo trebate ukloniti ove uzroke koje smo naveli kao simptome titranja. To znači da se dobro naspavajte, kontrolirajte razinu stresa, a ako radite za kompjuterom napravite pauzu svakih pola sata kako bi odmorili oči.

Kada može biti ozbiljno?

Ukoliko grčenja odnosno spazmi  postanu česti i ne prolaze nakon uklanjanja uzroka nastanka javite se oftalmologu ili neurologu. Može se raditi o početku blefarospazma, spazama jedne strane lica, Meige sindroma i drugih sličnih neuroloških bolesti.

Ako radite za kompjuterom  problem može biti i tzv. computer vision syndrom. Kod ovog sindroma do titranja dolazi zbog zamora očiju, a uz titranje se pojavljuje i suhoća očiju, a mogući su i bljeskovi pred očima.

Preporuča se da malo promijenite položaj, odnosno ustanete se i protegnete jer navedeni simptomi mogu biti i zbog problema sa kralježnicom, odnosno sa cirkulacijom.

Treba naglasiti da ako titranje ne prestane samostalno što prije posjetite  liječnika ili oftalmologa kako bi mogli utvrditi uzrok titranja.

Kronični odnosno nekontrolirani pokret očnog kapka na oba oka naziva se još i benigni esencijalni blasferospazam. Točan uzrok ove vrste titranja je nepoznat, a do ovi simptomi obično prethode ovoj pojavi: konjunktivitis, blefaritis, osjetljivost na svjetlo, suhoća očiju.

Moždani ili živčani problemi

Titranje oka vrlo rijetko može biti znak određenih moždanih i živčanih poremećaja. Tada dolazi i do pojave drugih znakova i simptoma. Moždani i živčani poremećaji koji mogu biti uzrok titranja su: Bellova paraliza, cervikalna distonija, Parkinsonova bolest, nuspojave lijekova pogotovo onih koje koristimo za liječenje epilepsije i psihoze, Touretteov sindrom.

Liječnika bi trebali potražiti obavezno ako se titranje ne povuče u roku od jednog do tri tjedna, ako se kapak skroz zatvara sa svakim trzajem, ako je oko crveno, natečeno ili ima iscjedak, ako se trzanje događa i u drugim dijelovima lica.

Kako liječiti titranje oka?

Ako je uzrok titranju suhoća oka, potrebno je koristiti umjetne suze i posebne gelove za ovlaživanje. U stresnim situacijama naš organizam smanjuje resorpciju B vitamina, koji je od velike važnosti za pravilno funkcioniranje živčanog sustava. Za blaže slučajeve titranja, koje uglavnom uzrokuje stres, liječnici će preporučiti odmor, dovoljno sna, smanjen unos kofeina, i kompleks vitamina B, te meditaciju i slične metode opuštanja. Kada su u pitanju minerali, nedostatak magnezija može dovesti do titranja očnog kapka. Zbog toga se često preporuča i unos ovog minerala. Najviše ga ima u bademima, crnoj čokoladi, špinatu, morskoj soli i integralnim žitaricama.

U težim slučajevima vaš liječnik će odrediti potrebnu terapiju.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...