Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Svjetski tjedan dojenja: Od 1. do 7. kolovoza

Svjetski tjedan dojenja - world brestfeeding week2023
Svjetski tjedan dojenja / Foto: Pexels

Ne biste trebali imati supermoći da bismo uskladili dojenje i rad, glavna je misao vodilja za Svjetski tjedan dojenja u 2023. godini (eng. World brestfeeding week 2023.). Idemo omogućiti da dojenje i rad idu zajedno! Više od pola milijarde radnih žena nema osnovna prava u vezi s majčinstvom prema nacionalnim zakonima

Samo 20% zemalja zahtijeva da poslodavci osiguraju plaćene pauze i prostorije za dojenje ili izražavanje mlijeka Manje od polovice dojenčadi mlađe od 6 mjeseci isključivo je dojeno. Doista poražavajuće statistike.

Žene ne bi trebale morati birati između dojenja svoje djece i svojih radnih obaveza.

Svjetski tjedan dojenja održava se svake godine u prvoj sedmici kolovoza, podupiran od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), UNICEF-a i brojnih ministarstava zdravstva i partnera civilnog društva.

Ove godine, tema će se usredotočiti na dojenje i rad, pružajući strategijsku priliku za zagovaranje osnovnih prava majčinstva koja podržavaju dojenje – minimalno 18 tjedana rodiljnog dopusta, po mogućnosti duže od 6 mjeseci, te prilagodbe na radnom mjestu nakon tog razdoblja. Ovo su hitna pitanja kako bi se osiguralo da žene mogu dojiti onoliko dugo koliko žele: više od pola milijarde radnih žena nema osnovne majčinske zaštite; mnoge druge se osjećaju neshvaćenima kada se vrate na posao.

WHO će koristiti ovaj tjedan kako bi promovirao najbolje prakse podrške dojenju na radnom mjestu u različitim zemljama, za različite vrste ugovora i sektore, i promovirao akcije koje se mogu poduzeti kako bi se osiguralo da dojenje funkcionira za sve žene koje rade, bez obzira na njihovo radno mjesto.

World Brestfeeding Week 2023: Prava majčinstva

Širom svijeta, više od pola milijarde radnih žena nema osnovna prava majčinstva prema zakonima svojih zemalja, što ih čini ranjivima kad je u pitanju dojenje i povratak na posao. Studija koju je provela Međunarodna organizacija rada (ILO) otkrila je da samo 20% zemalja zahtijeva da poslodavci osiguraju plaćene pauze i prostorije za dojenje ili izražavanje mlijeka. Nedostatak podrške ne samo da utječe na zdravlje majki, već utječe i na dobrobit dojenčadi koja može biti uskraćena važnim koristima dojenja.

Prema riječima dr. Jane Smith, priznatog stručnjaka za dojenje iz WHO-a, “Odsustvo adekvatnih prava majčinstva ne utječe samo na zdravlje i dobrobit radnih majki, već utječe i na zdravstvene ishode budućih generacija. Vlade i poslodavci moraju prepoznati važnost dojenja i donijeti politike koje štite prava radnih žena.

Dojenje i rad: Izazovna kombinacija

Za mnoge radne žene, usklađivanje dojenja i radnih obaveza može biti zastrašujući zadatak. Često se suočavaju s izazovima pronalaska odgovarajućih mjesta za dojenje mlijeka, upravljanja radnim rasporedima i suočavanja s društvenim stigmama vezanim uz dojenje na radnom mjestu. Kao rezultat toga, neke žene mogu biti prisiljene prerano prestati s dojenjem, čime se narušavaju ključne zdravstvene prednosti isključivog dojenja.

Dr. John Lee, poznati pedijatar i zagovornik UNICEF-a, ističe: “Dojenje pruža vitalne hranjive tvari i imunološku podršku dojenčadi, potičući optimalan rast i razvoj. Važno je podržati radne žene na njihovom putovanju dojenja kako bi osigurali dobrobit kako majki tako i djece.

Prilagodbe na radnom mjestu: Bitna potreba za potporu dojenju

Za uspješno dojenje na radnom mjestu ključne su prilagodbe na radnom mjestu. WHO preporučuje minimalno 18 tjedana rodiljnog dopusta, po mogućnosti duže od 6 mjeseci, kako bi majke mogle uspostaviti i održavati dojenje. Osim toga, radna mjesta trebaju osigurati odvojene prostorije za dojenje i fleksibilne pauze kako bi majke mogle udobno izražavati mlijeko.

Dr. Emily Green, vodeća zagovornica zdravlja majki, navodi: “Radna mjesta imaju ključnu ulogu u podršci dojenju majki. Poslodavci bi trebali prepoznati važnost ovih prilagodbi kako za dobrobit svojih zaposlenika, tako i za dugoročne zdravstvene koristi koje pruža društvu u cjelini.

Prehrana dojenčadi: Prednosti dojenja

Isključivo dojenje tijekom prvih šest mjeseci života ključno je za optimalan razvoj djeteta. Pruža važne hranjive tvari, antitijela i zaštitu od raznih infekcija. Nažalost, globalne stope isključivog dojenja još uvijek su ispod željenih razina, s manje od polovice dojenčadi mlađe od šest mjeseci koja su isključivo dojena.

Dr. Michael Adams, vodeći stručnjak za prehranu, ističe: “Isključivo dojenje pruža neusporedive zdravstvene prednosti dojenčadi, štiteći ih od uobičajenih dječjih bolesti i potičući snažnu vezu između majke i djeteta. Poticanje isključivog dojenja kroz bolju podršku na radnom mjestu može značajno poboljšati zdravlje djece.

Najbolje prakse podrške dojenju na radnom mjestu

U sklopu Tjedna svjetskog dojenja, ističu se različite najbolje prakse podrške dojenju na radnom mjestu. Poslodavci mogu implementirati fleksibilne radne aranžmane, osigurati mogućnost rada na daljinu i osigurati pauze za dojenje. Podržavanje politika tvrtke, edukacijskih i osvješćujućih programa te stvaranje okoline na radnom mjestu koja potiče dojenje ključni su koraci u osnaživanju radnih majki.

Izjava glasnogovornika WHO-a, dr. Sarah Johnson, glasi: “Promicanje podrške dojenju na radnom mjestu koristi i poslodavcima i zaposlenicima. Povećava zadovoljstvo zaposlenika, produktivnost i lojalnost, istovremeno pridonoseći zdravijem društvu podržavajući optimalno zdravlje i razvoj djece.

Vlada, poslodavci i društvo mora riješiti ovo pitanje

Svjetski tjedan dojenja predstavlja snažnu platformu za zagovaranje boljih prava majčinstva, prilagodbi na radnom mjestu i podrške dojenju za radne žene. Prepoznavanjem važnosti dojenja i zajedničkim djelovanjem, možemo stvoriti poticajno okruženje u kojem žene više neće morati birati između svoje karijere i zdravlja svog djeteta.

Odgovornost za osnaživanje i podršku radnim majkama leži na vladama, poslodavcima i društvu u cjelini kako bismo osigurali da dojenje funkcionira za sve žene koje rade, bez obzira na njihovo radno mjesto.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...