Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Sve o čukljevima – Kako ih liječiti?

Čukljevi su izrasline koje se stvaraju na zglobu na početku nožnog palca. Obično se radi o jednoj izraslini, no mogu se javiti i dvije, na svakom stopalu po jedna.

Zglob na dijelu gdje se javio čukalj postaje proširen i tako stvara gužvu između palca i ostalih nožnih prstiju.

Osjećaj uglavnom nije ugodan jer pritisak na zglob gura palac prema van što uzrokuje bol. Danas je poznato da jedan od glavnih uzroka pojave čukljeva biva loš odabir obuće. Pored spomenutog, na pojavu čukljeva mogu da utječu i artritis, genetski defekt i preopterećenost na stopalo.

Liječenje čukljeva izvodi se na mnogo načina, a treba znati da liječenje neće djelovati na svaku osobu podjednako. Na primjer, nekom jako dobro pomognu prirodni preparati, dok nekom jedino operacija daje željeni rezultat. Kako god bilo, mi ćemo spomenuti metode liječenja čukljeva, a na vama je da isprobate i vidite koja će vam pomoći.

Liječenje čukljeva neoperativnim metodama – Ukoliko se odlučite na neoperativni postupak, bol uzrokovana čukljem se može ublažiti, no oblik stopala se može promijeniti samo operacijom. Dakle, ovo nije metoda kojom će te u potpunosti ukloniti izraslinu na stopalima, nego će te smanjiti bolove i neugodu prilikom hodanja.

Kao neoperativna metoda liječenja spominju se lijekovi protiv bolova. Ukoliko je vaš čukalj jako bolan, liječnik bi vam mogao preporučiti lijek kao što je paracetamol ili ibuprofen, no uvijek pročitajte uputu ako ćete koristiti lijekove.

Tu su i dobro poznati jastučići za čukljeve. Jastučići za pomoć kod čuklja koje možemo nabaviti u ljekarni, također mogu pomoći kod boli jer smanjuju pritisak na vaš palac.

Ortopedski ulošci su još jedna mjera za smanjivanje bolova u stopalima. Ortopedske uloške možete smjestiti unutar cipele kako bi pomogli olakšati bol uzrokovanu čukljem. Međutim, dokaza da su ortopedski ulošci dovoljno dobri na dugoročnoj bazi ima vrlo malo.

Evo jedna prirodna metoda za liječenje čukljeva. Mnogi smatraju da je baš krema od gaveza jako dobar prirodni lijek protiv čukljeva. Kako se priprema i koristi ova krema? Oblozi od gaveza veoma su cijenjeni. Sve što je potrebno je pomiješati nekoliko žličica osušenog mljevenog korijena gaveza s dovoljno vruće vode da se napravi pasta. Kada ste dobili pastu od gaveza, jednostavno ju namažite na platno i to platno prislonite na ranu. Obloge obnavljajte svaka dva do četiri sata. Mast od gaveza učinkovita je kod ljudi i kod životinja. Ako je primijenite odmah kod svježe rane, sprečava trovanje krvi, a uz nju i najdublje rane zarastaju bez ožiljaka.

Važna napomena za one koji koriste kremu od gaveza: Gavez se preporučuje samo za vanjsku upotrebu. Trudnice ne bi trebale koristiti gavez.

Danas postoji i novi način liječenja čukljeva. Prilikom primjene suvremenih kirurških metoda zglob i njegova funkcija ostaju sačuvani. Nakon dosadašnjih operacija stopalo je gubilo snagu, no nova metoda operativnog zahvata sastoji se iz dva dijela i to – korekcije položaja kostiju i intervencije na mekom tkivu.

Kirurzi prvo sužavaju stopalo, a zatim mišiće i ligamente vraćaju u prvobitni položaj. Na taj način se ponovo uspostavlja mišićna ravnoteža i stopalo se pravilno opterećuje. Zahvaljujući tome, kasnije se stabilizira hod. Zglob palca ostaje netaknut. A čitava operacija se izvodi pod lokalnom anestezijom.

Da bi izbjegli pojavu čukljeva pazite na odabir obuće. Preporučljivo je nošenje ravne ili niske pete ukoliko imate čukalj. Cipele izrađene od meke kože su idealne, jer će one osloboditi bilo kakav pritisak na čukalj. Izbjegavajte uske cipele i cipele s visokom petom jer one mogu dodatno pritisnuti vaš čukalj. Ukratko, ne obazirite se na modu nego na vaše zdravlje.

Operacija čukljeva je jedini način da se oni u potpunosti uklone. On s vremenom može postati bolniji i situacija se može znatno pogoršati, tako da je u većini slučajeva operacija najbolji izbor. Ako vaš čukalj ne uzrokuje značajnu bol i ne utječe na kvalitetu vašeg života, liječnik bi mogao zatražiti procjenu vaših stopala prije operacije. Cilj operacije je ublažavanje bolova i vraćanje prvobitnog izgleda i širine stopala, a u većini slučajeva kratko nakon operacije već možete nositi obuću koja inače nije preporučljiva.

Operacija čuklja najčešće nije zahtjevna te u bolnici nećete morati ostati preko noći, a postupak se često provodi pod lokalnom ili tek u nekim slučajevima općom anestezijom.

Oporavak nakon operacije je jako važan u kompletnom procesu liječenja čukljeva. Nakon operacije, vaše stopalo i gležanj mogu biti natečeni čak i do tri mjeseca, a dok se oporavljate morat ćete držati svoje stopalo podignuto kako bi se smanjila oteklina. Nakon šest mjeseci ćete najvjerojatnije biti u mogućnosti nositi normalne cipele, dok je za vrijeme oporavka od operacije potrebno nositi samo obuću koju vam je preporučio liječnik.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...