Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Stvari koje loše utječu na plodnost – Izbjegavajte ih ukoliko želite potomstvo

Čak i ako ne planirate potomstvo u skorije vrijeme, trebate voditi računa o ovom stvarima.

Rizičan seks – Mnoge naizgled beznačajne urinarne infekcije mogu biti uzrok upala ženskih spolnih organa i ukoliko su uporne, a ne liječe se, imaju za krajnji ishod sterilitet. Uzročnici ovih infekcija su različite bakterije, virusi, gljivice i grupa koja je po svojim osobinama slična i bakterijama i virusima: klamidija, mikoplazma i ureoplazma.

Cigarete su u svakom obliku štetne – O štetnosti cigareta već se uvelike zna. Kao i na sve druge organe, cigarete imaju štetan utjecaj i na jajnike. Radi ilustracije: svaki put kada povučete dim cigarete, vaše jajne stanice počnu malo brže da odumiru. Žene pušači imaju češće problem zatrudnjeti. Ako se to desi, statistike govore da imaju veći broj pobačaja, a da su njihove bebe na rođenju znatno sitnije. Tako, ako želite zatrudnjeti, a pušač ste, odmah napustite ovu opasnu naviku jer vam treba oko godinu dana da biste povratili optimalno stanje organizma i tako stvorili idealne uvjete da vam se trudnoća i dogodi. Poznato je također da menopauza kod žena koje su pušači može početi i do četiri godine ranije u odnosu na žene koje ne puše.

Problemi sa težinom – Količina masnog tkiva kod žene je vrlo značajna jer je to mjesto gdje se, uz jajnike, proizvode i hormoni koji mogu utjecati na ovulaciju. Kada imate premalo masti (BMI ispod 18,5), može se dogoditi da uopće ne ovulirate. Previše masnih naslaga (BMI iznad 29), prevelike količine inzulina i estrogena mogu također da osujete cijeli proces. Potvrda za to je da često gubljenje ili dobivanje težine (unutar 5 posto od one koju imate) može doprinijeti uspostavljanju ovulacije.

Loša prehrana – Studija provedena na Sveučilištu Harvard otkrila je da žene koje se pridržavaju četiri pravila u vezi sa prehranom imaju bolju plodnost u odnosu na osobe sa nezdravim prehrambenim navikama.

Pravila:

Jedite cjelovite žitarice umjesto bijelih prerađenih.

Odbacite hranu koja sadrži trans-masti (nezasićene masti sa transizomernim masnim kiselinama).

Kuhajte sa mononezasićenim mastima, kao što je maslinovo ulje.

Većinu proteina unositi iz biljnih (mahunarke i orašasti plodovi), a ne iz životinjskih izvora.

Kemikalije – Kada su znanstvenici obratili pozornost na količinu BPA (kemikalija nalik na estrogen koja se nalazi u pojedinim vrstama plastike i pakiranjima za određene prehrambene proizvode) u urinu žena koje se podvrgavaju izvantjelesnoj oplodnji, otkrili su da su kod žena koje su imale najviše razine BPA imali 24% manje prikupljenih jajnih stanica u odnosu na one kod kojih su ove vrijednosti bile na najnižoj razini. Ne bi škodilo da se prebacite na proizvode koji ne sadrže BPA.

A što je sa njegovom spermom? Zdravlje sperme je također važno za dobivanje potomstva

Žene brinu o svemu, ali u oko 40 posto slučajeva razlozi za neplodnost se tiču muškarca. Studije muških navika otkrivaju tužnu istinu: lijeni muškarci često imaju istu takvu spermu.

Ležanje na sofi i gledanje TV-a – Dokaz da je vježbanje bolje od razvlačenja na kauč ispred reprize omiljene serije nudi studija sa Harvard škole javnog zdravlja, koja je otkrila da muškarci koji gledaju televiziju više od 20 sati tjedno proizvode manje sperme za 44% od onih koji ne pale televizor.

Konzumiranje brze hrane – I vi i on trebalo bi se prebaciti na zdraviju prehranu ako želite imati djecu. Nedavno provedena studija otkrila je da muškarci koji jedu više ribe, integralnih žitarica, mahunarki i povrća imaju spermije koji su za 11 posto brži od spermija muškaraca koji konzumiraju crveno meso, picu, masne grickalice i slatkiše.

Izvor: Ženstvena

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...