Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Strije – kako ih se riješiti te njihovo uklanjanje i liječenje

Strije (Striae gravidarum, lat.) su paralelne pruge i linije na površini kože, koje se svojom teksturom razlikuju od normalnog i zdravog izgleda kože. Strije nastaju kao posljedica smanjene elastičnosti kože i kao rezultat naglog istezanja kože.

Koža u svom sastavu sadrži vlakna kolagena i na površini kože elastin, a u dubljim dijelovima kože se nalaze grublja vlakna i čvrsti elastin. Sva ova vlakna su postavljena pod tačno određenim uglovima u odnosu na površinski sloj kože.

Crvene strije imaju izraženu reorganizaciju kolagena i deblji elastin, te se ovakve strije javljaju na samom početku. Bijele strije su jako slične ožiljcima, u sebi imaju atrofiju epiderma i izmjenjen kolagen. One su ovakvog izgleda u poodmaklom stadijumu.

Naime, prije nego što se strije pojave na koži, dio kože postaje spljošten, taman i ružičast, a nerijetko se osjeća i svrab u određenim zahvaćenim dijelovima kože, potom strije prelaze u crvenu boju i izgleda su paralelnih linija. U početnoj fazi strije su crvene boje, jer se u tkivu koje je iskidano provide krvni sudovi, koji se tokom vremena kontrahuju i strije dobijaju bijelu boju.

Nastanak strija

Kao što smo rekli, strije nastaju kao posljedica smanjene elastičnosti kože i kao rezultat naglog istezanja kože. Dermus (srednji sloj kože) puca, oštećuje vezivno tkivo i onda one izgledaju kao neka vrsta ožiljka na koži.

Također poremećaj hormona može uzrokovati strije. Kada u organizmu vlada povećana količina kortizona, hormona koje prirodnim putem stvaraju nadbubrežne žlezde, kada koža gubi svoju elastičnost.

U zavisnosti od tipa i kvaliteta kože, strije se razlikuju po svojoj boji i vidljivosti. Njihova boja može biti i kao sama koža, a ide i do ljubičaste boje. Veličina i širina strija varijaju od osobe do osobe, obično su dužine od 0,5 – 18 cm i širine od 1 mm – 1,5 cm, paralelno postavljene.

Glavni uzročnik nastanka strija su najčešće nagla promjena tjelesne težine, a u pubertetu kod djece je to uglavnom nagli rast.

Postoje tri faze nastanka strija:

 • Faza inflamacije (Striae rubrae) – strije su crvene boje, što je prouzrokovano inflamatornim medijatorima na osnovu kojih se povećava cirkulacija krvi. Ponekad ovo stanje prati svrabež, koža je istanjena, elastična vlakna su istegnuta i zategnuta po dužini.
 • Početna faza brazdanja – proces atrofije počinje da se širi kako bi stvorio središnju brazdu, a boja strija se mijenja u svijetlo crvenu.
 • Konačna faza brazdanja – strije izgledaju kao paralelni nabori, pokriveni naboranim epidermisom i bijele su boje. Elastična vlakna najčešće nisu prisutna, a na krajevima su vlakna naborana.

Strije se mogu dobiti u bilo kom životnom dobu, počev od puberteta pa sve do starosti i češća su pojava kod osoba ženskog pola. Česta su pojava kod bodi bildera koji naglo dobiju masu.

Strije u trudnoći su veoma česta i uglavnom nezaobilazna pojava. Za njih je donekle zaslužan hormon glukokortid, kao i naglo širenje kože. U trudnoći se strije javljaju nakon 6. meseca trudnoće, kod čak 70 % trudnica i to najčešće na stomaku, grudima, nogama i zadnjici. Kako se prostor za bebu širi u predjelu stomaka, koža se isteže i to uzrokuje pojavu strija.

U početku se, kao što je pomenuto, osjeća blagi svrab, te je tada najbolje preduzeti preventivne mjere uz korišćenje melema, losiona ili krema, koji će dodatno hidrirati kožu. Najveći rizik za pojavu strija imaju žene, osobe svijetle puti, nasljedni faktor, trudnice, majke koje su rodile krupnije dijete ili čak blizance, osobe sa viškom kilograma, kao i osobe koje su naglo dobile ili izgubile na težini. Takođe, velike šanse za pojavu strija imaju i osobe koje koriste ljekove sa kortikosteroidima.

Pojavi strija prethodi više čimbenika, među kojima najveću ulogu ima genetika i kvalitet kože. Što je koža sa većim sadržajem kolagena, manje su šanse da oboli od strija

Uklanjanje strija – da li je moguće?

Jedno od najčešće postavljanih pitanja, naročito među ženskom populacijom je – Da li se strije mogu zauvijek ukloniti? Najbliži i najrealniji odgovor bi bio: strpljenje je osnova svega.

Naime, prema zvaničnoj medicini, efikasan lijek za potpuno otklanjanje strija ne postoji.

Najbolji lijek je sama prevencija, a to je prije svega vođenje zdravog načina života, redovna rekreacija i održavanje normalne tjelesne težine.

Oni koji su već dobili strije, na žalost, ne mogu ih u cjelosti otkloniti, ali se itekako može ublažiti njihov izgled.

Postoje dvije opcije za „borbu protiv strija“, jedna je tretiranje istih prirodnim putem, a u drugu spada veliki broj različitih kirurških intervencija.

Prirodni načini uklanjanja i smanjenja strija

Prije nego što se krene sa otklanjanjem strija kemijskim putem (skupim tinkturama, pilinzima i operacijama), savjetuje se pokušaj uklanjanja strija nekim od prirodnih načina. Najlakše je utjecati na njih u početnoj fazi, kada se primjenjuju razni prirodni tretmani, među kojima su najpriznatiji sljedeći:

 • Uklanjanje strija pomoću bjelanaca – Velika količina proteina se nalazi upravo u jajima. Za ublažavanje strija koristi se samo bjelance, jer sadrži amino kiseline i proteine. Potrebno je umutiti dva bjelanca i nanijeti deblji sloj na strije, pustiti da se bjelance u potpunosti osuši, a zatim je potrebno isprati hladnom vodom. Tretman se svakodnevno ponavlja najmanje 14 dana;
 • Uklanjanje strija pomoću ricinusovog ulja – Potrebno je nanijeti deblji sloj ulja na kritične dijelove kože i nježno masirati kružnim pokretima do 10 minuta. Zatim treba područje obmotati pamučnom tkaninom i grijati oko pola sata. Tretman se ponavlja najmanje mjesec dana, nekoliko puta sedmično;
 • Uklanjanje strija pomoću limunovog soka – Potrebno je utrljati svjež limunov sok na kritična mesta, koristeći kružne pokrete, pustiti da koža upije sok i sačekati oko 10 minuta prije nego što se koža ispere toplom vodom;
 • Uklanjanje strija pomoću soka od krumpira – Vitamini i minerali koje krompir sadrži u sebi podstiču rast i obnovu ćelija kože. Potrebno je isjeći krumpir srednje veličine na debele kriške, i njime lagano masirati kritično područje. Kada se sok iz krompira osuši, kožu isprati mlakom vodom;
 • Otklanjanje strija pomoću bijelog šećera – Potrebno je pomješati kašiku šećera sa manjom količinom bademovog ulja i nekoliko kapi soka od limuna. Smjesu treba nanijeti na strije i lagano masirati kožu nekoliko minuta. Proces treba ponavljati svakog dana prije tuširanja u periodu od mjesec dana;
 • Uklanjanje strija pomoću kakao maslaca – Potrebno je napraviti mješavinu od polja šoljice kakao maslaca, 1 kašike suncokretovog ulja, 2 kašičice narendanog pčelinjeg voska, 1 kašičice ulja od koščica kajsija i vitamin E. Ovu smjesu je potrebno zagrijati dok se vosak ne otopi, a zatim ga sipati u teglicu i staviti u hladnjak. Tretirati kritične dijelove kože 2 – 3 puta dnevno, najmanje mjesec dana.
 • Smanjenje strija pomoću maslinovog ulja – Potrebno je zagrijati ekstra djevičansko maslinovo ulje na blagoj temperaturi i njime masirati zahvaćene dijelove kože, nakon čega treba ostaviti na koži da djeluje najmanje pola sata, da bi koža apsorbovala vitamine koji su prisutni u ulju.

U borbi protiv strija veliku ulogu imaju vitamini C i E, kao i povećan unos tečnosti u organizam (naročito vode). Ne preporučuju se rigorozne dijete, poželjna je fizička aktivnost, šetnja, treba se hraniti zdravo, unositi cink, vitamine C, E i B6, jer doprinose da koža postane elastičnija.

Medicinski načini uklanjanja i liječenja strija

Što se tiče medicinskog liječenja strija, postoji više opcija, ali nijedna od njih nema potvrdu trajnog otklanjanja ovog problema. Sve ove opcije su jako skupe i nimalo prijatne za kožu. Među njima su najzastupljenije sljedeće:

 • Terapija laserom – ovaj tretman ne može u potpunosti ukloniti strije, ali mogu postati manje vidljive i neke čak mogu i vremenom nestati. Postoji nekoliko različitih tipova terapije laserom, većinom su te terapije bezbolne i primjenjuju se u ranoj fazi pojave strija;
 • Estetska kirurgija – rijeđe se preporučuje, naročito zbog toga što je izuzetno skupa. U slučaju da se pristupi ovom vidu uklanjanja strija (u slučaju predjela stomaka), kirurg radi abdomenoplastiju (zatezanje stomaka). I pored toga što nije jeftin, ovaj proces nosi i brojne rizike, jer ostavlja u nekim slučajevima i brojne ožiljke na koži, što bi na kraju ispao tzv. „Sizifov posao“.

Pored navedenih primjenjuju se i mikrodermoabrazija, liposukcija, mezoterapija, tretman dermorolerima, karboksterija i različite vrste kemijskih pilinga. Uspješnost kod svih osoba varira zbog različite responzivnosti na terapije.

Pored svih ovih navedenih metoda, od kojih nijedna ne daje siguran efekat uklanjanja strija, zastupljeno je i korišćenje kozmetičkih preparata za prevenciju, lječenje i donekle uklanjanje problema na koži, u vidu melema, losiona, krema i ulja.

Svi ti proizvodi u sebi sadrže i biljke koje važe za ljekovite, kao što su – kantarion, lavanda, aloe vera, čičak, neven itd. Pomenuti proizvodi toniraju kožu i čine strije manje uočljivim, ali ih ipak ne mogu u potpunosti ukloniti. Sva ova alternativna medicina može samo donekle ublažiti izgled strija, ali ne daje dugoročno rješenje problema.

S’ tim u vezi, ne treba očajavati, već se držati pravilnog i zdravog načina života, unositi sve potrebne vitamine, održavati jak imunitet i tako barem spriječiti nastanak novih strija, a oni koji to na vrijeme krenu možda će vas ovaj problem i zaobići.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...