Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Što vam se može dogoditi ako prestanete jesti meso!?

Ne događa se ništa biokemijski dramatično u tijelu, ali promjena ipak ima. Profesorica Joan Salge Blake, sa Sveučilišta u Bostonu tvrdi da se ništa biokemijski dramatično ne događa u našem tijelu ako smo prestali jesti meso.

Ništa dramatično ne znači da ipak nećete imati neku korist od vegetarijanske prehrane. Naravno, samo ako ste pravi vegetarijanci i vodite računa da balansirate vašu prehranu.

Također, vegetarijanstvo može popraviti vašu kvalitetu života, ali to ne znači da iz povrća možete dobiti sve potrebno za normalno funkcioniranje organizma stoga biste vjerojatno trebali uzimati i malo nadomjestaka.

Stoga ćete morati pripaziti da u svoje tijelo unosite više tvari koje bi inače unosili jedući meso kako ne biste izgubili osjet okusa ili pak uzimati kalcij i vitamin B12 koji je potreban za pravilnu funkciju živaca.

Možda ćete izgubiti koji kilogram – Ako ste prešli na vegetarijanski režim prehrane moguće je da ćete biti malo lakši iako to nije bio cilj promjene prehrane. Prosječno, prelaskom na bezmesnu prehranu, gubite oko 3 i pol kilograma.

Možda ćete dobiti zdrave bakterije i napuhati se – U početku biste mogli imati malih tegoba.

U početku biste mogli imati malih tegoba

Naše tijelo ima enzime koji pomažu probavi životinjskih i mesnih bjelančevina i to se neće promijeniti ni kad prestanete jesti meso. Svi neprobavljivi ugljikohidrati u biljnim izvorima bjelančevina i druge hrane bazirane na biljkama mogu izmijeniti profil bakterija u crijevima.

Točnije, znanstvenici smatraju da ovi ugljikohidrati mogu potaknuti rast zdravih bakterija u crijevima. Probavnom traktu treba neko vrijeme da se privikne na nove stanare pa ćete se u početku osjećati napuhano. Strpljivo, priviknut ćete se. Dijeta osnovana na biljkama pokazala je smanjeni rizik od različitih kroničnih bolesti povezanih sa povećanjem opsega struka.

Možda ćete se zaštititi od srčanih bolesti – Nekoliko opsežnih studija u koje je bilo uključeno više od 76 tisuća žena i muškaraca sličnog načina života, uspoređivalo je vegetarijance i one koji to nisu. Rezultati pokazuju da je smrtnost od ishemičnih srčanih bolesti, uzrokovanih ozbiljnim suženjem ili zatvaranjem koronarnih arterija, bila 24 posto niža kod vegetarijanaca. Prehrana bazirana na biljkama dokazano je protuupalna.

Možda ćete izgubiti osjet okusa. Ne samo za crveno meso – Cink je jaki biokemijski filtar koji obavlja puno funkcija u tijelu, uključujući davanje potpore imuno sustavu. Taj mineral kojeg ima puno u crvenom mesu, i ostrigama je vrlo važan za osjet okusa i sluh. Studija sa Institute of Health Bioscience sa sveučilišta u Tokushimi u Japanu, našla je da je nedostatak cinka glavni uzročnik gubljenja osjeta okusa.

Dok grah, orašasti plodovi, cjelovita vlakna i mliječni proizvodi osiguravaju ponešto cinka, fitinska kiselina u cjelovitim žitaricama i mliječnim proizvodima i mahunarkama može interferirati sa apsorpcijom cinka u organizmu. Zbog toga vegetarijanci trebaju 50 posto više cinka nego oni koji jedu meso. Preporučena dnevna doza za žene je 8 miligrama, a možete uzeti do 12 miligrama.

Možda će vam se mišići dulje oporavljati od vježbanja – Mišići malo dulje bole nakon vježbanja. Proteini su važni za izgradnju mišića, njihovo održavanje i obnovu poslije vježbanja. Životinjski ili biljni proteini djeluju samo što mišićima vegetarijanaca treba dulje vrijeme za oporavak. Sportaši vegetarijanci trebali bi uzimati proteine u tekućem obliku jer se tekućine apsorbiraju puno brže. Možda da nakon vježbanja popijte napitak sa kokosovim, bademovim, rižinim ili soja mlijekom u koji dodajte ugljikohidrate u obliku svježeg voća da nadopunite glikogen koje je vaše tijelo potrošilo za energiju.

Možda ćete trebati nadomjestke, ali ne puno – Studije smatraju da vegetarijanci koji se hrane uravnoteženo dobivaju istu količinu željeza kao i osobe koje jedu meso. Trebali bi imati i dovoljno kalcija i B12 vitamina koji je važan za pravilnu funkciju živaca. Ako ste zabrinuti da vam nedostaje bilo kojeg od ovih sastojaka, cinka, kalcija,željeza i B12 vitamina, provjerite razine i neka vam liječnik prepiše količinu i vrstu nadomjestka.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...