Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Što učiniti kada zagrije i do +40C?

Pregrijavanje spriječite uzimanjem više bezalkoholnih pića, boravkom u hladnijim prostorima, prilagođenom prehranom, a čuvajte djecu starije te redovno mjerite temperaturu.

Naglo povišenje tjelesne temperature zbog iznimno toplog vremena, bez mogućnosti da se tijelo prirodno rashladi znojenjem, uzrokuje toplinski udar.

Najčešće se javlja kada je vlaga u zraku vrlo visoka. Tada se smanjuje brzina isparavanja kapljica znoja s kože, pa se samim time smanjuje i rashlađivanje tijela. Dakle, što je veća vlaga, osjećaj topline je veći i na nižim temperaturama zraka.

Postoji nekoliko stupnjeva poremećaja organizma zbog povišenih vanjskih temperatura, a koje prethode udaru, poput toplinskih grčeva i iscrpljenosti, grčeva u mišićima, opće slabosti, vrtoglavice, te nagona na povraćanje.

Toplinski udar je po život opasno stanje. Simptomi su tjelesna temperatura i do 40C stupnjeva, topla i suha koža, jaka glavobolja, poremećaj svijesti, ubrzani rad srca i ubrzano disanje, ističe dr. Tanja Pekez-Pavliško.

Dob i eventualne zdravstvene tegobe utječu na to kad i kod koga će doći do toplinskog udara.

Djeca i starci su posebno osjetljivi, a poslije njih najugroženiji su svi kronični bolesnici ako ne uzimaju redovito terapiju i izlažu se nepotrebno povišenim temperaturama. Stariji su ugroženiji jer slabije osjećaju žeđ i ne uzimaju dovoljno tekućine. I vrhunski sportaši, ali i rekreativci, ako su dovoljno dugo izloženi naporima na visokim temperaturama mogu imati tegobe, od grčeva do gubitka svijesti. Osobito je to izraženo kod tenisača jer im mečevi znaju trajati dugo, govori dr. Pekez Pavliško.

Kako se zaštititi od toplotnog udara?

Zaštititi se treba adekvatnom odjećom, odnosno trebate odabrati svijetlu, prozračnu odjeću od pamuka, i odgovarajuće pokrivalo za glavu.

Ako je osoba doživjela toplinski udar, prema mogućnosti je treba smjestiti u klimatiziran prostor, te skinuti višak odjeće s nje. Ako je moguće tuširati je mlakom vodom, ako ne, staviti obloge od mlake vode. Važno je da odmah počne uzimati tekućinu. Dobro bi bilo konzultirati liječnika ili hitnu službu. Ako je bez svijesti, osobu staviti u bočni položaj i odmah zvati hitnu službu te dalje raditi po uputama, dodaje Pekez Pavliško.

I jelovnik prilagodite velikim vrućinama

Jutro započnite cjelovitim doručkom poput integralnog kruha sa sjemenkama i namazom od svježeg sira uz dodatak rajčice, paprike ili krastavaca. Za ručak napravite hladnu salatu od povrća s maslinovim ili bučinim uljem, a za međuobrok je dobar izbor zaleđeno ili rashlađeno voće poput bobica s jogurtom i orašastim voćem.

Ako vam je urin tamnije boje, te rijetko mokrite, ne pijete dovoljno tekućine

Ako ste povišene tjelesne mase, morate unositi više vode. Čovjek prosječne građe trebao bi uzimati oko dvije litre vode na dan po iznimno sparnim danima, hidrirajući se svako malo. Pazite da vam je urin svijetle boje.

Voda s aromatiziranim dodacima i bez šećera idealan je odabir za preživljavanje toplih dana

Pijte vodu aromatiziranu voćem i začinima koji osiguravaju dodatan izvor vitamina i mineralnih tvari. Alkoholna, gazirana i slatka pića, kao i pića s kofeinom samo će pojačati proces dehidracije jer stimuliraju izlučivanje. Konzumirajte ih umjereno, kaže nutricionistica Sanja Ćosić.

Stalno mjerite temperaturu jer udar može izazvati i pothlađivanje

Iako se u pravilu za vrijeme toplinskog udara izgubi sposobnost regulacije tjelesne temperature, pa se tijelo pregrijava, u nekim se slučajevima može i pothladiti. Zbog toga je u težim slučajevima potrebno stalno mjeriti tjelesnu temperaturu pa prema tome unesrećenog hladiti oblozima ili zagrijavati pokrivalima, ovisno o njegovoj trenutačnoj tjelesnoj temperaturi.

Toplinski udar nastupa nakon tjelesnog kolapsa

Nastupa naglo, ponekad i bez najave, iznenadnim kolapsom i padom krvnog tlaka. Dodirom kože možete zaključiti da je iznimno topla, te suha i crvena, a puls slab i jako ubrzan. Zjenice su uvijek prvo sužene, pa poslije proširene.

Krto meso, voće i povrće štite od udara i rashlađuju

Ljeti konzumirajte namirnice čija je nutritivna gustoća obratno proporcionalna energetskoj. Birajte one koje ne padaju teško na želudac, u prvom redu voće i povrće, krto meso i začine. Ljetna prehrana podrazumijeva i unos mliječnih proizvoda koji najbolje odgovaraju u hladnom obliku poput zaleđenih jogurta i sladoleda. Hladna lubenica i dinja idealne su za slatko osvježenje kao međuobrok kao i voćne salate. Hranu kratko obrađujte te izbjegavajte stajanje za štednjakom jer visoke temperature mogu biti kobne, kaže nutricionistica Sanja Ćosić.

Vozači i kamperi, pazite se zbog ‘pregrijavanja’

Naziva se još i omarica i vrlo je sličan sunčanici no nije posljedica izravnog izlaganja suncu. Toplinski udar može zadesiti ne samo radnike kraj visokih peći u postrojenjima ili u pekarnici nego i vozače koji neoprezno uđu u pregrijano vozilo, te kampere koji spavaju u loše postavljenom šatoru, prenosi portal 24sata.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...