Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Što su vaginalne gljivične infekcije i kako se liječe

gljivice

Vaginalne gljivične infekcije su na žalost čest problem kod žena, i u pravilu se teško (dugotrajno) liječe. Radi se o ginekološkom problemu koji nije po život opasan, ali je svakako stanje koje ometa osobu i treba se liječiti.

Gljivične infekcije su prvenstveno neprijatne, uporne i mnogo puta se teško liječe.

Prvo što želimo objasniti je pojava vaginalnih gljivičnih infekcija. Po samom nazivu već možete i sami zaključiti da se ove gljivice pojave na području vagine, odnosno intimnom području kod žena. Česta su pojava jer ima baš i odgovara takva sredina.

Područje vagine je pogodno za razvoj gljivica, koje se lako razmnožavaju i tada nam rade probleme.

Topla i vlažna sredina pogoduje njihovom ubrzanom razvoju, i bilo kakav poremećaj ravnoteže u organizmu, slabljenje imuniteta i drugi faktori mogu lako dovesti do pojave vaginalne gljivične infekcije. Ovi mikroorganizmi su inače prisutni u našem tijelu, ali su pod kontrolom i ne osjetimo ih kao neprijatnost ili bolesno stanje. Tek kada se njihov broj znatno poveća, pregledom možemo ustanoviti da je došlo do određene infekcije. Iako poznajemo više vrsta gljivica koje će izazvati infekciju na području vagine, najčešće su ipak gljivice Candida albicans.

Intimno područje kod žena ima jednu određenu pH ravnotežu, odnosno stupanj kiselosti, koji se lako može poremetiti. Jednom kada se poremeti gljivice mogu lako da ojačaju i da se prošire do broja koji vidimo kao infekciju. Dakle, narušavanjem te ravnoteže, gljivice se ubrzano razmnožavaju i prave nam različite probleme. Ravnoteža kiselosti (pH vrijednost) se lako može narušiti ako nam opadne imunitet, ali i korištenje nekih antibiotika ili kontracepcijskih pilula. Loša prehrana i stres također mogu dovesti do narušavanja tog balansa, odnosno do pojave vaginalne gljivične infekcije.

Antibiotici mogu djelovati kontraproduktivno. Iako se antibiotici uzimaju kada se borimo protiv infekcija, takvi lijekovi ne mogu raspoznati dobre bakterije od loših. Kada pijemo antibiotike, mi u tijelu uništavamo i dobre mikroorganizme, pa time pomažemo štetnim mikroorganizmima da napreduju.

Žene trebaju biti svjesne rizika od oralnih kontracepcijskih sredstava. Naime, žene koje uzimaju oralne kontracepcijske pilule imaju veće šanse da dobiju gljivičnu infekciju. Pilule izazivaju hormonalne promjene koje narušavaju pH ravnotežu (kiselosti vagine), i time se otvara put za napredovanje štetnih mikroorganizama.

Baš je zbog hormonalnih poremećaja u trudnoći česta pojava gljivičnih infekcija kod žena.

U normalnim životnim uvjetima, čovjek ima snažnu prirodnu obranu (otpornost) od gljivičnih infekcija. Mikroorganizmi su uvijek prisutni u našem tijelu, ali su pod kontrolom i ne osjetimo ih kao neku neprijatnost ili bolest. Zdrava osoba, sa jakim imunitetom, teško da će oboliti, dok će osoba sa već narušenim zdravljem imati problema sa gljivicama.

Sve što narušava imunološki sustav (kemoterapija, stres, antibiotici isl…) može dovesti do pojave gljivične infekcije.

Prevenirajte gljivične infekcije

Ako želite djelovati preventivno, i spriječiti pojavu vaginalne gljivične infekcije, prvo što trebate uraditi je pobrinuti se da je imunitet jak. Ako imate nekih većih problema sa zdravljem svakako posjetite liječnika. Uradite pregled i postupite po njegovom nalogu.

U slučaju da djelujete preventivno, preporučit ćemo neke prirodne lijekove koji mogu da osnaže imunitet. Na taj način ćete smanjiti rizik od nastanka gljivične infekcije, bez obzira o kojoj vrsti se radi i na kojem mjestu bi se infekcija pojavila.

Biljka Ehinacea

Ova biljka je poznata po tome što jača imunitet kod čovjeka. Istraživanja su pokazala da spojevi iz ove biljke mogu znatno umanjiti napredovanje gljivice Candida albicans. Ako ste u mogućnosti svakako si nabavite ovu biljku i koristite je u obliku čaja, ili po preporuci fitoterapeuta.

Kamilica protiv gljivica

Kamilica je svima nama dobro poznata biljka, no malo tko zna da kamilica dobro djeluje protiv gljivice Candida albicans. Potrudite se svake večeri popiti šalicu čaja od kamilice. Osim što djeluje protiv gljivica, čaj od kamilice pomoći će vam da bolje zaspite.

Cimet

Cimet je još jedan prirodni lijek protiv bakterija i gljivica. Za bolji okus, i liječenje od gljivica, svoj doručak (kiselo mlijeko ili jogurt) obogatite s malo cimeta.

Maslačak

Maslačak ili radič je biljka koja zaustavlja razvoj gljivica u organizmu. Jedite listove maslačka kao salatu.

Bijeli luk protiv gljivica

Bijeli luk je najpoznatiji prirodni lijek protiv virusa, bakterija i gljivica. Jedite bijeli luk kada ste u prilici. Ako vam smeta miris bijelog luka, preporučujemo da progutate jedan režanj, i pogurate sa malo vode. Tako će bijeli luk djelovati iznutra, a neće se osjetiti njegov miris.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...