Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Što mjesto bubuljica na licu govori o vašem zdravlju?

Iako se pojavljuju kao reakcija tijela na poremećaje u organizmu, tijekom puberteta ili nakon poroda, bubuljice na licu mogu nastati kao uzrok i nekih svakodnevnih rutina ili događaja.

Ovom prilikom smo vam pokazali kartu lica i pet pozicija na kojima se najčešće pojavljuju bubuljice, a koje možete lako spriječiti. Saznajte što ih uzrokuje i kako ih se riješiti.

Bubuljice na bradi, čeljusti i vratu mogu nastati zbog mjesečnice. Hormoni kao što je testosteron mijenjaju razinu tijekom menstrualnog ciklusa zbog čega žlijezde proizvode više ulja. Ulje može začepiti pore kože i uzrokovati prištiće. Pojavljivanje većeg broja prištića može indicirati hormonalnu neravnotežu i neredovitu mjesečnicu ili obilna krvarenja. Da bi spriječili pojavu bubuljica u tom slučaju, protiv njih se redovito borite proizvodima za problematičnu kožu, ne čekajte da prištići izađu na površinu već preparate za čišćenje kože poput benzoil peroksida počnite koristiti sedam dana prije mjesečnice.

Bubuljice koje nastaju uz rub kose mogu nastati zbog nekog proizvoda za kosu, koji koristite. Proizvodi za kosu najčešće su teški i masni. Upravo te masnoće spuštaju se na vašu kožu zbog čega dolazi do začepljenja pora. Koža se počinje ‘gušiti’ što uzrokuje nastajanje prištića. Prevencija: Izbjegavajte nanošenje proizvoda za oblikovanje kose blizu korijena te redovito perite ruke i tijekom dana, čim manje dodirujte kosu. Ako primijetite veći broj prištića promijenite proizvod za kosu, a lice svakodnevno očistite tonikom.

Prištići oko usana mogu nastati zbog prehrane. Neke od jako kiselih namirnica poput octa ili limunske kiseline mogu nadražiti kožu i uzrokovati upalu. S druge strane, masna hrana poput čipsa i pržene hrane može uzrokovati začepljenje pora i time izazvati stvaranje prištića oko usana. Sličan efekt mogu izazvati i neki balzami i sjajila za usne, posebno oni koji se nanose prstima. Kako spriječiti pojavu? Svaki puta nakon jela usne i lice oko njih temeljito operite ili prebrišite mokrom maramicom. Koristite balzame za usne u stiku i nanosite ih samo na usne, a nikako oko njih. Primijetite li veći broj prištića oko usana, promijenite sjajilo ili ruž za usne ili ga prestanite koristiti na mjesec dana i pratite promjene.

Bubuljice na obrazima mogu značiti pojavu bakterije i nečistoće. Sve što tokom dana više puta dodiruje vaše lice, a nije dezinficirano potencijalni je uzrok prištića. Najčešći uzročnik je mobitel. Naslanjanjem uređaja na lice u pore kože unosite prljavštinu i bakterije. Prevencija: U torbu spremite antibakterijske mokre maramice i kad god se sjetite prebrišite ekran mobitela. Nikada, ali baš nikada ne dirajte rukama lice. Ako to morate učiniti, prije toga temeljito operite ruke sapunom.

Bubuljice na nosu i čelu mogu nastati kao posljedica stresa i napetosti. Naporan dan prepun stresnih i napetih situacija snažan je okidač za prištiće na ovim dijelovima lica poznatijim kao T-zona. Kod stresnih situacija tijelo počinje pojačano lučiti adrenalin koji može uzrokovati pojačano lučenje ulja zbog čega koža postaje zasićena i reagira izbacivanjem prištića. Prevencija: Lice perite barem dva do tri puta tjedno. Ako znate da vas idućih dana očekuju neke vrlo stresne situacije, preduhitrite ih i napravite detaljno čišćenje lica sredstvima protiv akni i masne kože.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...