Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Što jedna Coca-Cola radi tijelu u samo sat vremena?

Osim što stvara ovisnost kao kokain ili heroin, svjetski popularno piće Coca-Cola uništava zdravlje, a već sat vremena nakon što smo ju popili osjećamo se umornije i pospanije nego prije.

Kako Coca-Cola djeluje na naš organizam?

Što se događa u organizmu kroz neko vrijeme nakon što smo konzumirali jedan od najpoznatijih napitaka na svijetu. Pazite koliko često pijete ovo piće, kao i svako drugi kupovni napitak, jer oni ipak mogu da ostave posljedice na zdravlje.

Nećemo sada dužiti i bacati lošu reklamu na proizvod, pa ćemo u nastavku prenijeti priču stručnog portala koji se dotaknuo ove teme.

Jeste li se ikada zapitali što vašem tijelu radi ispijanje Coca-Cole? Portal Truth Theory napravio je infografiku baziranu na istraživanju.

Pokazali su što se događa u tijelu od trenutka kada se gazirano piće popije pa narednih sat vremena.

Ovo su rezultati istraživanja, pa pročitajte

Prvih 10 minuta – U tijelu se našlo 10 čajnih žlica šećera što je doza više nego dovoljna za cijeli dan.

20 minuta – Šećer u krvi uzrokuje navalu inzulina, a jetra se silno trudi pretvoriti sav taj šećer u masnoću.

40 minuta – Kofein je kompletno apsorbiran, zjenice se šire, krvni tlak raste, a jetra izbacuje šećer u krvotok. Adenozin receptori u mozgu su blokirani i sprječavaju pospanost.

45 minuta – Vaše tijelo proizvodi dopamin koji stimulira centre za užitak u mozgu, slično kao heroin.

60 minuta – Fosforna kiselina veže kalcij, magnezij i cink u donjem dijelu crijeva i potiče metabolizam. To je još složenije  zbog visoke doze šećera i umjetnih sladila koji povećavaju izlučivanje kalcija. Kofein ima diuretska svojstva i češće mokrite tako da ćete izgubiti i natrij, elektrolite te vodu iz tijela. Dolazi do pada šećera pa postajete razdražljivi i tromi. Osim što ste izgubili tekućinu, izgubili ste i tvari korisne za jačanje kostiju i zuba.

Objašnjenje stručnjaka: Coca-Cola ne sadrži samo velike količine kukuruznog sirupa, već i soli te kofein. Inače, gazirana puna su kiselina koja oštećuje zubnu caklinu i vodi karijesu, a umjetne boje mogu obojiti zube. Samo jedna limenka može sadržavati 39 grama šećera što je dnevna doza, objašnjava bivši liječnik dr. Sameer Pate. Dodao je da što se gazirano piće duže ispija, povećava se i šteta koja može nastati na zubima.

Potrebno je samo 20 sekundi da bakterije u ustima počnu proizvoditi kiselinu, a nagrizat će caklinu do pola sata. Ako vam treba 30 minuta da sve popijete, tada se štetno djelovanje na zube znatno produžava. Žvakača guma bez šećera pomaže u smanjivanju kiseline u ustima. Redovita konzumacija većih količina napitaka kao što je Coca-Cola pogoduje povećanju krvnog tlaka, bolestima srca, dijabetesu i pretilosti. Ove činjenice za Coca-Colu mogu šokirati, ali dobar su pokazatelj zašto je treba izbjegavati, kaže nutricionistica Ella Allred. Objasnila je kako velika količina šećera koja naglo dođe u tijelo prisiljava gušteraču da pojačano proizvodi inzulin, a to povećava šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. Razvoju bolesti srca pogodovat će pojačano taloženje masnoća. Kofein u Coca-Coli uništava neke receptore u mozgu zbog kojih se osjećamo opreznima i budnima. Nakon prestanka djelovanja tog pića postajemo dehidrirani, umorni i pospani, i opet posežemo za stimulatorom energije. Šećer i kofein stimuliraju iste centre za užitak u mozgu kao i kokain i heroin, želimo još više toga, dodaje nutricionistica.

Stručnjaci savjetuju ograničavanje unosa šećera u organizam na sedam čajnih žličica ili kockica dnevno. Osim ostalih prednosti za zdravlje, to će smanjiti rizik od karijesa kod djece, prenosi portal 24sata.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...