Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Što je mlaćenica i kako utječe na naše zdravlje?

što je mlaćenica
Foto: Pixabay / Mlaćenica

Mlaćenica je čest sastojak mnogih recepata za kolače ili neka druga ukusna jela. Ipak, teško ju je pronaći u trgovinama koje posjećujemo. Znate li što je mlaćenica? Pročitajte u nastavku što je i koliko je zdrava ova namirnica.

Ako tražite mlaćenicu onda se vjerojatno trebate zaputiti u neku manju trgovinu koja nudi domaće proizvode.

Što je mlaćenica, kako nastaje i zbog čega je trebamo jesti? Sve odgovore na ova pitanja saznajte u nastavku teksta.

Mlaćenica ili Buttermilk je mlijeko koje ostaje nakon mlaćenja odnosno izrade maslaca i najsličnija je ukusom jogurtu, a manje gusta od vrhnja.

Ako radite neki kolač ili jelo, a treba vam mlaćenica koju ne možete pronaći, onda se možete poslužiti odgovarajućom zamjenskom namirnicom. Ipak, najbolje bi bio da pronađete pravu mlaćenicu.

Ako niste u mogućnosti pronaći mlaćenicu, onda se poslužite ovim receptom za zamjenski sastojak.

Limunov sok i mlijeko mogu da je zamijene

U 2,5 dcl mlijeka stavite jednu žlicu limunova soka, dobro promiješajte i pustite da odstoji kratko vrijeme. Nakon što je odstajalo još jednom promiješajte pa koristite prema receptu. Ovo je zamjena za mlaćenicu, ali ako želite iskusiti pravi okus jela koje radite svakako pronađite pravu mlaćenicu.

Mlijeko i ocat su još jedna dobra zamjena za mlaćenicu

Baš kao i kombinacija mlijeka i limunovog soka, omjer mlijeka i alkoholnog octa mogu pomoći da zamijenite mlaćenicu. Dakle, umjesto limunova soka stavite ocat, ali mora biti alkoholni.

Mlaćenica je produkt koji ostaje iz mlijeka nakon proizvodnje maslaca. Kada iz mlijeka izdvojimo određene sastojke, u njemu ne ostaje ništa, odnosno mlaćenica. Tečnija je od jogurta, gušća od mlijeka, po okusu, kiselkasta. Postotak masti je do 0, 1%, što je jako dobro čak i ako ste na dijeti. Ovaj mliječni proizvod svakako je zdrav i dobar za svakodnevnu upotrebu. Na žalost, danas se mlaćenica rijetko proizvodi s namjerom, pa je sreća ako imate nekoga tko je radi i može da vam ponudi.

Ako želite sami napraviti mlaćenicu poslužite se ovom metodom. Lagano ugrijte mlijeko, tek da bude mlako, pa ga zajedno sa nakupljenim kajmakom mutite mikserom sve dok se ne izdvoji maslac. Tekućina koja ostane je mlaćenica. Kako smo već spomenuli, mlaćenica je jako ukusna i malo kiselkasta, po ukusu i izgledu domaća nije ni slična ovoj kupovnoj.

Mlaćenica sadrži tvari koje pročišćavaju jetra, pospješuju razgradnju masnih stanica, sprječavaju nagomilavanje masti i uspostavljaju normalan rad jetre.

Mlaćenica se dakle koristi kao lijek

Da bi proveli kuru liječenja mlaćenicom, potrudite se ne konzumirati meso i mesne prerađevine. Trebate konzumirati svježi sok od koprive, maslačka i artičoke. Bilo bi dobro čak 3-4 dana prije početka kure početi postiti kako bi se tijelo polako naviklo na novi način prehrane. Umjesto kave bi trebalo uzimati voćne sokove ili biljne čajeve. Nikotin, alkohol i slatkiše odbacite u potpunosti.

7 dana jedite mlaćenicu i vratite zdravlje vašim jetrima

Opisat ćemo sedmodnevnu kuru liječenja mlaćenicom.

Svakodnevno se uzima: 1 litru mlaćenice + 2 litre mineralne vode bez natrija ili 2 litre biljnog čaja ili 2 litre svježeg voćnog soka.

Na dan se jedu dva lagana obroka od povrća koje ste pirjali na malo maslaca, ali bez dodatka soli. Povrće se smije začiniti svježim ili suhim začinskim biljem ili svježim sokom od limuna.

Uz mlaćenicu i mineralnu vodu ili biljni čaj ili voćni sok treba uzimati:
1.i 2. dan: 80 ml svježeg soka od koprive.
3.i 4. dan: 80 ml svježeg soka od maslačka.
5.i 6. dan: 80 ml svježeg soka od artičoke.
7.dan: 80 ml svježeg soka od koprive.

Kuru završiti navečer uzimanjem jedne jabuke. Budući da tijelo nakon 7 dana kure nije naviknuto na krutu hranu, treba ga u sljedeća 3 dana pomalo naviknuti.

Na ovaj način će te u potpunosti oporaviti vaša jetra.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...