Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Što je endometritis i kako se liječi?

Kod žena koje imaju endometritis, tkivo vrlo slično tkivu kojim je obložena maternica (endometrij) raste izvan maternice, na različitim mjestima unutar karlične šupljine.

To tkivo natiče i krvari, sukladno mjesečnim menstrualnim ciklusima.

Endometritis može uzrokovati bol, mučninu, pojačano menstrualno krvarenje, bol tijekom spolnog odnosa i, u nekim slučajevima, neplodnost. Procjene o raširenosti endometritisa variraju, ali većina stručnjaka smatra da između 2 do 5 posto žena boluje od ove bolesti.

Bolest se, inače, najčešće javlja između 25. i 40. godine života. Danas na žalost ni liječnici niti pristalice prirodnih načina liječenja ne mogu potvrditi veliki uspjeh u liječenju endometritisa.

Većina liječnika propisuje sintetički estrogen, obično u obliku kontracepcijskih pilula. Naturopati, pak, u prvi plan stavljaju upotrebu ljekovitog bilja i prehranu bogatu prirodnim biljnim hormonima (fitoestrogenima), koji su srodni estrogenima. Fitoestrogeni su mnogo slabiji od estrogena koje proizvodi naše tijelo. Oni zapravo blokiraju receptorske točke estrogena, smanjujući na taj način učinak tjelesnih estrogena kod žena. O mogućim uzročnicima endometritisa postoje mnoge teorije. Prema nekim izvorima, dokazana je povezanost s oštećenjem imunološkog sustava estrogenu sličnim zagađivačima prirodnog okoliša, poput nekih vrsta pesticida, nakon čega dolazi do pojave bolesti. Istu sumnju mogu izazvati i neki drugi lijekovi i otrovi koji izazivaju slabljenje imuniteta. Neki stručnjaci sumnjaju i da upotreba higijenskih uložaka, dijafragme ili kontracepcijske kapice mogu pridonijeti povećanju ugroze od razvoja endometritisa. Očito, ne postoje čvrsti i jasni stavovi.

Prirodni lijekovi za endometritis

Ako se borite s endometritisom, veliki broj stručnjaka preporučuje izbjegavanje alkohola, kofeina, proizvoda od punomasnog mlijeka, jaja, pržene hrane, crvenog mesa, soli i šećera. Ipak, kako smo već kazali, teško da se tko može zakleti u učinkovitost bilo koje od spomenutih dijetalnih prilagodbi, ali one se čine smislenima čak i ako nemate endometritis.

Iako ne možemo obećati da bilo koja od prirodnih biljnih alternativa može izliječiti endometritis, vjerujemo da u nastavku opisane ljekovite biljke mogu pomoći. One su posve sigurne za upotrebu i vjerujemo da ih vrijedi kušati.

Soja (Glycine max) i ostale mahunarke. Mnogi iz tabora zagovornika prirodne medicine proizvode od soje oduševljeno su prihvatili kao uspješno sredstvo za liječenje endometritisa i drugih bolesti povezanih s estrogenom, posebno raka dojke. Ti zagovornici soju veličaju zbog njezinog bogatstva estrogenu sličnim biljnim supstancijama, genistinom i daidzinom. Oba ova fitoestrogena štite tijelo od opasnih oblika estrogena koji bi se mogli početi javljati u krvotoku. Oni zauzimaju mjesto tog estrogena, vezujući se za estrogenske receptore u staničju i sprječavajući na taj način da se za iste receptore vežu opasniji estrogeni. Značajno je spomenuti i to da oni štite tijelo od zagađenja kemijskim dvojnicima estrogena. Zagovornici soje imaju pravo. Soja je uistinu bogata genistinom i daidzinom, ali i mnoge druge mahunarke sadrže dosta velike količine genistina koji je, po svemu sudeći, aktivniji i djelotvorniji od ta dva fitoestrogena. U vrijeme klijanja mahunarki, sadržaj genistina, i ukupni sastav fitoestrogena, u njima raste. A ukoliko su ti izdanci u simbiozi s gljivicama, što je slučaj s mnogim kod kuće uzgojenim izdancima, sadržaj genistina može porasti i do stotinu puta.

Pinto grah, koji se kao ljudska i stočna hrana posebno masovno uzgaja na jugu SAD, u sebi sadrži gotovo iste količine genistina i daidzina kao i soja. Također, uzmite u obzir da neke mahunarke koje ne sadrže daidzina u količinama u kojima ga nalazimo kod soje sadrže nešto veće količine genistina. U njih se mogu ubrojiti žuti sušeni grašak, crni grah, američki tropski grah (Phaseolus limensis), anasazi (indijanski) grah, crveni obični grah (Phaseolus vulgaiis) i crvena leća. Genistinom su dosta bogati i crni grašak, žuti grah (Phaseolus aureus), japanski adzuki grah (Phaseolus angularis) i bob (Vida Jaba). Jedna je analiza ljuskavog graška pokazala da on sadrži pedeset puta više genistina od soje. Ako imate endometritis, predlažemo vam da mahunarke jedete što više i što češće. Također u svoje salate stavljajte obilne količine izdanaka mahunarki i jedite mnogo juhe od graha i drugih mahunarki, pečeni grah i drugu hranu s velikim sadržajem graha.

Lan (Linum usitatissimum). Sjeme lana sadrži velike količine spojeva poznatih pod zajedničkim imenom lignani, koji pomažu u nadzoru pojave endometrijalnog raka, i možda raka dojke. Endometritis ne možemo poistovjetiti s rakom endometrija, ali kako obje bolesti izazivaju nekontrolirani rast endometrijskog tkiva, predložili bih vam eksperimentiranje sa sjemenom lana u svrhu sprječavanja ili liječenja i endometritisa. Sjeme lana moglo bi posebno koristiti svakome tko nije vegetarijanac. Vegetarijanci imaju visoke razine lignana u krvi i mokraći, dok konzumiranje mesa utječe na znatno smanjenje te razine. Stoga, ako često jedete meso, možda će vam trebati dodatna opskrba lignanom, kako bi se neutralizirao taj učinak mesne hrane. Neke vrste kruha sadrže mljeveno sjeme lana, provjerite to kod svojeg pekara ili na etiketi industrijski pakiranog kruha. Predlažemo vam provedbu eksperimenata, kako biste pronašli najpovoljniji način za unošenje većih količina sjemena lana u svoju svakodnevnu prehranu.

Kikiriki (Arachis hypogaea). Analiza sastava kikirikija pokazuje da on sadrži mnoge zdrave supstancije koje nalazimo i u soji i drugim mahunarkama. Ako dva jela posjeduju isti potencijal u dobrohotnom djelovanju po vaše zdravlje, radije se opredijelite za ono koje vam se više sviđa. Pod time podrazumijevamo isto što tvrde i imunolozi, zadovoljstvo dobro djeluje na imunološki sustav. I budimo pošteni, tko to soju voli više od kikirikija? Posebni dobitak ostvarujete odabirom španjolskog kikirikija. Tanka unutrašnja crvena opna kojom je on omotan izvor je oligomernih procijanida (OPC), supstanci koje također mogu koristiti u nadzoru hormonima izazvanog raka i, moguće, endometritisa.

Lucerna (Medicago sativa). Izdanci lucerne sadrže fitoestrogene, pa ih stoga slobodno koristite u pripravi salata. Čak i ako ne djeluje na ublažavanje simptoma endometritisa, konzumiranje većih količina povrća smanjuje rizik od dobivanja raka. Međutim, ako imate lupus, odnosno kroničnu tuberkuloznu upalu kože ili ste mu genetski skloni, izbjegavajte upotrebu izdanaka lucerne. Postoje neki dokazi da ga oni mogu izazvati, posebno kod osjetljivih osoba.

Pupoljka (Oenothera biennis). Kad govorim o ulju pupoljke, prije ga smatram lijekom za predmenstrualni sindrom (PMS), nego za liječenje endometritisa. Vodiči za prirodnu medicinu, spominju ga kao sredstvo za liječenje ove bolesti gotovo isto tako često kao i sjeme lana i soju. Ulje pupoljke sadrži gama-linolensku kiselinu i triptofan, dvije supstancije koje, po svemu sudeći, povoljno utječu na opće zdravstveno stanje kod žena.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...