Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Što je anemija, kako nastaje i zbog čega? Pročitajte kako možete liječiti anemiju…

Anemija je oboljenje koje podrazumijeva smanjen broj crvenih krvnih zrnaca, sniženu razinu hemoglobina (Hgb) i/ ili mase eritrocita u krvi (Hct), zbog čega u mozak, srce, mišiće i druge dijelove tijela ne dospijeva dovoljna količina kisika.

Što je anemija, kada se može pojaviti i kako je možemo liječiti? Sve to pročitajte u ovom kratkom, ali jako poučnom članku.

Po definiciji, anemija je stanje koje je definirano smanjenim volumenom crvenih krvnih stanica, odnosno eritrocita u cirkulaciji ili smanjenom količinom hemoglobina, proteina koji nosi kisik u crvenim krvnim stanicama.

Kao posljedica toga je smanjena sposobnost krvi da prenosi kisik do tkiva, zbog čega se razvija tkivna hipoksija. Hemoglobin mora biti prisutan da bi osigurao odgovarajuću oksigenaciju svih tjelesnih tkiva i organa.

Među tri glavna uzroka anemije spadaju prekomjeran gubitak krvi, prekomjerno uništenje crvenih krvnih stanica ili nedostatna proizvodnja crvenih krvnih stanica.

Kao što smo spomenuli, anemija može biti izazvana obilnijim krvarenjem, nedostatkom folne kiseline ili vitamina B12, poremećajem u sazrijevanju eritrocita, kao i povećanom ili ubrzanom razgradnjom crvenih krvnih zrnaca.

Ipak, najčešći uzrok malokrvnosti jeste nedostatak željeza koji dovodi do nastanka takozvane sideropenične anemije.

Ovo oboljenje ponekad se razvija usprkos pravilnoj ishrani jer tijelo uslijed neke druge bolesti ili primjene određenih lijekova, ne može da apsorbira dovoljnu količinu željeza.

Veliki broj trudnica pati od anemije jer zanemaruju činjenicu da je njihovom organizmu potrebna veća količina ovog minerala.

>> Odličan prirodni sok koji liječi anemiju

Za malokrvnost su karakteristične česte glavobolje, povremeno gušenje uslijed nedostatka zraka, gubitak koncentracije, umor i srčana aritmija.

Lice i sluzokoža postaju blijedi, nokti krti, a javlja se i preosjetljivost na infekcije.

Bebe i mala djeca sa anemijom gube apetit, ne mogu dugo da održe pažnju, kasnije prohodaju ili progovore, zaostaju u razvoju. Veoma je važno obratiti se ljekaru čim se posumnja na anemiju, a terapiju propisuje isključivo specijalista, jer nekontroliran unos željeza može izazvati ozbiljna oštećenja jetre.

Kako liječiti anemiju prirodnim putem pročitajte na linku…

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...