Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Štetnosti takozvane e-cigarete – Pušenje je štetno, u svakom pogledu

Elektronske cigarete koje mnogi vide kao zdravu alternativu za pušenje ipak uzrokuju oštećenje pluća. Ukratko, e cigarete su štetne, tako su se izjasnili znanstvenici sa Sveučilišta u Ateni na godišnjem kongresu Europskog udruženja za dišne putove u Beču.

Profesorica Christina Gratziou i njezin tim stručnjaka pokrenuli su istraživanje kojim bi utvrdili koji su sve kratkoročni učinci pušenja e-cigareta i kako se oni mogu manifestirati na zdravlje različitih osoba, uključujući nepušače bez poznatih zdravstvenih problema, kao i pušače sa i bez poteškoća s plućima i dišnim putovima.

Istraživanje se provodilo na 32 volontera, od kojih je osmero bilo nepušača, a dvadeset i četvero su bili dugogodišnji pušači. Neki od ispitanika su imali sasvim zdrava pluća, dok su neki patili od astme ili od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).

Ispitanici su imali zadatak konzumirati e-cigarete u trajanju od 10 minuta, inhalirajući paru u pluća. Spirometrijom, kao i drugim dijagnostičkim procedurama koje su korištene za mjerenje otpora dišnih putova došli su do saznanja kako je konzumacija elektronske cigarete prouzrokovala trenutačno povećanje otpora dišnih putova koje je potrajalo čak 10 minuta nakon konzumacije i to kod većine ispitanika.

Znanstvenici su prilikom provođenja ovog istraživanja također došli i do slijedećih saznanja – e-cigarete su opasne

Kod nepušača koji su konzumirali e-cigaretu tijekom 10 minuta povećao se otpor dišnih putova sa 182% (prosjek) na 206%, a znanstvenici su to opisali kao “značajan porast”.

Kod redovnih pušači koji su konzumirali e-cigaretu tijekom 10 minuta, spirometrija je također pokazala značajan porast otpora dišnih putova i to čak sa 176% na 220%.

Kod astmatičara ili osoba koje pate od KOPB-a, a koje su konzumirale e-cigaretu tijekom 10 minuta testovi nisu pokazali značajan porast otpora dišnih putova.

Nadalje, na štetnost konzumiranja elektronske cigarete (e-cigarete) upozoravaju i njemački znanstvenici koji ukazuju na štetnost propilen-glikola koji se u e-cigarete dodaje kako bi se stvorila nikotinska para, a koji može izazvati trajno oštećenje dišnog sustava.

>> Ako želite prestati pušiti, a bojite se debljanja…

Njemački znanstvenici pojašnjavaju da kako bi se kod elektronske cigarete stvorila para obogaćena nikotinom, dodat je propilen-glikol, otrovna tvar koja zapravo čini do 90% sadržaja e cigareta, a koji se dodaje da bi se postigao učinak pušenja pravih cigareta. Ta supstanca može izazvati akutnu iritaciju respiratornog sustava, ali i trajno oštećenje dišnih organa.

Činjenica je kako je još 2009. godine američka FDA provela analizu punjenja e cigareta te pronašla tragove kancerogenog nitrozamina te drugih potencijalno opasnih tvari i to kod nekoliko proizvođača. No proizvođači tvrde kako nitrozamina ima puno više u klasičnim cigaretama.

No činjenica je kako elektronske cigarete u slobodnoj prodaji nisu svrstane pod medicinska pomagala, te samim tim ni ne podliježu regulaciji duhanskih proizvoda. Čak i u razvijenim zemljama poput Velike Britanije uvoz raznih brandova e-cigareta prolazi bez inspekcije, zbog čega stručnjaci ističu kako je nužno uvođenje regulacije ovog proizvoda kako bi se osigurao garantirani standard.

E-cigarete su zabranjene u Kanadi i Australiji. Na temu štetnost ili ‘zdrava’ alternativa pravim duhanskim cigaretama nema jednostavnijeg odgovora od savjeta da prestanete sa pušenjem u potpunosti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...