Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Stanje krvne slike govori dosta toga o vašem zdravlju

Naša krv daje nam život. Ona nas hrani kisikom, nutritivnim tvarima i spojevima koji se bore protiv infekcija. No, također može donijeti i neke probleme, kao što su anemija, duboka venska tromboza i slične bolesti povezane sa krvi i krvotokom.

Krvna slika je prvi pokazatelj dali je vaše zdravstveno stanje narušeno ili ne.

Da bi čuvali zdravlje, pa tako i zdravu krvnu sliku važno je brinuti se o tome što unosite u organizam, koja pića pijete i kako se ponašate tijekom dana. Mnogi su koraci koje možete poduzeti da bi bili zdravi, pa pročitajte u nastavku neke savjete kako da se brinete o svom zdravlju.

Anemija je… Anemija je pojava u organizmu kada vaše crvene krvne stanice ne prenose adekvatnu količinu kisika. Anemija je tipično uzrokovana manjkom željeza u tijelu, zbog čega dolazi do otežane proizvodnje crvenih krvnih stanica. Blaga anemija je jako česta među trudnicama jer se volumen krvi povećava za 20 do 30 posto. Postoje i drugačiji oblici anemije, kao što je manjak vitamina u tijelu i nemogućnost probavnog sustava apsorbirati vitamin B12.

Kako se osjećate? Osjećat ćete se kao da noćima niste spavali. Bićete umorni, bez obzira na sasvim dovoljnu količinu sna. Ostajat ćete bez zraka i vrtit će vam se bez posebnog razloga.

Na što se možete pripremiti? Liječnik će napraviti potpuni zbroj krvnih zrnaca kako bi provjerio razinu crvenih krvnih stanica i hemoglobina. Također bi trebalo provjeriti boju i veličinu krvnih stanica jer se ponekad početni stadiji anemije prepoznaju samo po umanjenim crvenim krvnim zrncima. Ako imate obilne menstruacije, ginekolog će vam vjerojatno propisati hormonalne pilule. U ostalim slučajevima će biti potrebno povećati unos željeza putem prehrane i suplemenata.

Krvni ugrušci – Grušanje krvi je potrebno da bi se zaustavilo krvarenje. No, ponekad se krvni ugrušci stvaraju bez posebnog razloga. Ako se ugrušak formira duboko u vašem tijelu, on može uzrokovati stanje poznato kao duboka venska tromboza. Tada počinje putovati tijelom do pluća i vaš život dolazi u opasnost. Povećan rizik od nastanka krvnih ugrušaka imaju trudnice, žene koje uzimaju hormonske pilule, pušači, pretile osobe i osobe koje većinu vremena provode u sjedećem položaju.

Kako se osjećate? Primetićete grčeve, bolove i naticanje koje najčešće počinje na listu jedne noge i simptomi se šire prema stopalu.

Na što se možete pripremiti? Ako posumnjate na duboku vensku trombozu, odmah se obratite liječniku. Počet uzimati lijekove koje razrjeđuju krv.

Modrice – Modrice nastaju kada male kapilare ispod površine kože popucaju. Skloniji ste nastanku modrica ako ste stariji i ako vam koža postaje tanka, ali i ako uzimate steroide ili lijekove protiv astme jer oni mogu stanjiti kožu.

Kako se osjećate? Osim što ćete primijetiti modricu plavkasto ljubičaste boje, vjerojatno ćete osjećati bol na tom mjestu.

Na što se možete pripremiti – Ako želite, možete pričekati da prođe modrica sama od sebe. U tom slučaju nanesite led kako biste ubrzali taj proces.

Antifosfolipidni sindrom – Ovaj poremećaj nastaje kada imunološki sustav greškom proizvodi antitijela protiv proteina u krvi koji reguliraju grušanje krvi. Može doći do naglog stvaranja krvnih ugrušaka, što povećava rizik od nastanka duboke venske tromboze. Također povećava rizik od nastanka pobačaja i preeklampsije. Nije poznat pravi uzročnik ovog sindroma, ali je ponekad povezan s autoimunim bolestima, kao što je lupus.

Kako se osjećate? Obično ne osjećate nikakve simptome, što značajno otežava dijagnosticiranje ove bolesti. Možda ćete osjetiti kratkoću daha, bolove u prsima i naticanje.

Na što se možete pripremiti – U većini slučajeva lijekovi za razrjeđivanje krvi i aspirin pomognu. Također je dobra vijest da se većina ljudi oporavi bez značajnijih problema.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...