Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Srijemuš: Ljekovita biljka medvjeđi luk

luk
Medvjeđi luk pesto

Medvjeđi luk raste u prirodi i često ga sakupljamo, što radi pripreme salate i drugih obroka, što radi pripreme prirodnih lijekova. Najčešće se koristi kao lijek za povišeni krvni tlak, protiv povišenih masnoća u krvi i kod ateroskleroze. Srijemuš stimulira rad srca i pomaže kod normalizacije metabolizma.

Biljka je jako vrijedna i često korištena u narodnoj medicini. Koristi se također u kulinarstvu, za pripremu salata, kao dodatak juhama, raznim umacima ili kao začin za sir i druge sirne namaze. Najbolje je jesti svježi medvjeđi luk, i ne preporučuje ga se sušiti. Naime, kada se suši, medvjeđi luk gubi mnoga ljekovita svojstva. Ako imate veće količine medvjeđeg luka, možete ga zamrznuti radi čuvanja, ali je najbolje da ga pohranite i čuvate u ulju.

Medvjeđi luk u hladnjaku može stajati i do 10 dana.

Medvjeđi luk

Ljekovito djelovanje medvjeđeg luka

Koristi se u alternativnoj medicini, a najboljim se pokazao kod problema sa krvožilnim sustavom, i protiv crijevnih bolesti.

Nutricionisti su uvjereni da srijemuš dobro djeluje zbog sumpornih spojeva koje pronalazimo u biljci. Spojevi su roda Allium, i vjerujemo da su odgovorni za djelovanje protiv povišenog krvnog tlaka i kolesterola. Osim alicilina za koji znamo da ima antibiotsko djelovanje, medvjeđi luk sadrži eterično ulje s alisulfidima, slično ulju koje pronalazimo u češnjaku.

Mladi listovi srijemuša sadrže 20-50 mg% vitamina C i malo karotina (7 mg%). Usporedimo li ih sa listovima, lukovice srijemuša sadrže manje ovih aktivnih sastojaka, osim alicilina.

Mnogi će dati prednost medvjeđem luku naspram češnjaku, prvenstveno zbog činjenice da ova biljka raste u divljini, u nezagađenom i ne tretiranom prostoru. Nažalost, medvjeđi luk nije dostupan tijekom cijele godine, ali se od medvjeđeg luka može napraviti tinktura, koja se kasnije koristi kao lijek za mnoge tegobe.

Ljekovito djelovanje medvjeđeg luka možemo opisati kao: antibakterijsko, smirujuće za srce, prevenirajuće za infarkt, liječi visok krvni tlak, poboljšava pamćenje i liječi vrtoglavicu.

Još su tu mnoga ljekovita svojstva:

 • poboljšava apetit
 • otklanja probavne smetnje
 • smiruje upalu sluznice želuca
 • otklanja nadutost i plinove
 • pomaže kod akutnih kroničnih proljeva
 • pomaže kod tvrde stolice
 • istjeruje crijevne nametnike
 • pojačava izlučivanje žuči
 • potiče na rad bubrege
 • smiruje upale mokraćnog mjehura
 • sprječava i liječi osteoporozu
 • smanjuje bolove kod artritisa i reume
 • skorbut i aterosklerozu
 • čisti želudac i krv
 • čisti krv od nagomilanih otrova

Opis biljke – Srijemuš ili medvjeđi luk

Medvjeđi luk je biljka koja naraste do 20 cm u visinu, u zemlji ima uspravnu i tanku lukovicu, koja je bijele ili žućkaste boje. U proljeće, iz lukovice izrastu većinom 2 (nekada rijetko i 3) eliptična, duguljasta i šiljasta lista. Listovi su tamno zelene boje, sjajni, pri dnu se postupno sužavaju u dugačku peteljku.

Nakon listova iz lukovice izraste cvjetna stabljika. Cvjetna stabljika je uspravna, i naraste do 25 cm u visinu. Od mjeseca travnja, pa do lipnja, na vrhu cvjetne stabljike razvit će se mnogobrojni sitni bijeli cvjetići. Zvjezdastog su oblika, i čine složeni cvat. Cijela biljka ima miris po češnjaku, posebno ako se protrlja ili zgnječi u ruci.

Medvjeđi luk raste na području Europe, u vlažnim bukovim šumama, ravnicama i uvalama. Biljci pogoduje humusno, rastresito tlo.

Korištenje medvjeđeg luka

Koristimo lukovicu i cijeli nadzemni dio srijemuša. Listovi biljke izrazito su ljekoviti i ukusni, posebno kada su mladi. Lukovica se sakuplja i koristi ili prije cvjetanja biljke, ili nakon cvata. Najviše ljekovitih spojeva pronalazimo u svježim, mladim listovima. U njima pronalazimo znatne količine vitamina C, čak i do 8 puta više nego u lukovici.

U nastavku ćemo napisati recepte za pripremu lijekova od medvjeđeg luka.

Napisat ćemo recept za tinkturu i vino, te spomenuti upotrebu ljekovitih biljnih kapi od srijemuša.

Recept: Tinktura od medvjeđeg luka

Ovu tinkturu radite od lukovice medvjeđeg luka. Slijedite upute u nastavku.

Lukovice medvjeđeg luka (250 grama) očistite i operite. U jednu čistu staklenku natočite 3-4 prsta rakije jačine oko 40%. Ubacujte u rakiju jednu po jednu lukovicu, i svaku dobro izgnječite, drvenom kuhačom. Kada ste sve lukovice stavili u rakiju i dobro ih izgnječili, uz pomoć lijevka sadržaj iz staklenke pretočite u bocu sa tamnim staklom. Natočite još rakije u bocu, koliko je dovoljno da sve lukovice budu potopljene u rakiji.

Obratite pažnju da ste ostavili u boci dovoljno mjesta za povremeno mućkanje i miješanje sadržaja. Promućkajte sadržaj s vremena na vrijeme, a nakon 14 dana stajanja na sobnoj temperaturi, vaša tinktura od srijemuša je gotova.

Sadržaj boce je potrebno procijediti kroz čistu gazu, i čuvati u frižideru u dobro zatvorenoj staklenoj boci.

Tinktura se uzima ujutro i na večer, po jednu žličicu (pomiješano sa pola čaše mlijeka ili jogurta). Ako koristite mlijeko, pazite da ne bude vruće. Koristite hladno, ili tek blago toplo mlijeko. Tinktura se pije za čišćenje krvnih žila i protiv visokog krvnog tlaka.

Vino od medvjeđeg luka

Od srijemuša se radi i ljekovito vino. Recept je jednostavan, i ne vidimo razloga da ne napravite sebi jednu bocu barem.

Za pripremu ljekovitog vina nasjeckajte 20-30 dg medvjeđeg luka i stavite ga u 1 litru bijelog vina. Dodajte u vino malo meda i pustite da stoji 24 sata na toplom mjestu. Dobili ste odličan lijek ako imate problema sa viškom sluzi (šlajma), što vas ometa pri disanju. Vino od medvjeđeg luka dobro će doći i protiv upornog kašlja, jer će pomoći izbacivanju sluzi i lakšem disanju. Ovaj lijek se često preporučuje kod tuberuloze i vodene bolesti (edema).

Vino se pije nekoliko dana za redom, tijekom dana u malim gutljajima.

Kupite biljne kapi srijemuša

Ako niste osoba koja će sama pripremiti lijek kući, a patite od problema sa krvnim žilama, visokim krvnim tlakom ili od povišenog kolesterola, preporučujemo vam da kupite sebi biljne kapi od srijemuša.

Kapi možete kupiti u biljnim apotekama, te se odmah i posavjetovati o uzimanju kapi i doziranju.

Kapi od srijemuša dobro će doći za normalno funkcioniranje srca i krvnih žila, za zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava, snižavanje povišenog krvnog tlaka i snižavanje razine triglicerida i lošeg kolesterola.

Za točno doziranje i korištenje biljnih kapi od srijemuša posavjetujte se sa liječnikom ili farmaceutom.

Biljne kapi divljeg luka mogu se uzimati na prazan želudac, 30 minuta prije obroka. Važno je da se ne miješaju sa  vrućom tekućinom (mlijekom, juhom ili čajem), nego blago toplom. Kapi se najčešće koriste kontinuirano u periodu od najmanje 2 mjeseca.

Napomena: Nemojte brati medvjeđi luk ako niste sigurni koju biljku berete. Naime, medvjeđi luk se (manje upoznatim osobama) lako zamijeni za otrovni mrazovac, đurđicu ili čemeriku. Iako mogu biti biljke slične po izgledu, važno je napomenuti da ni jedna od njih ne miriše po bijelom luku kao srijemuš.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...