Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Spriječite upalu desni na vrijeme

Kako prepoznati i spriječiti upalu desni? Evo odgovora na vaše pitanje…

U nekim slučajevima gingivitis može biti neugodan i bolan, dok je u nekim slučajevima neprimjetan i bezbolan, što otežava njegovo otkrivanje i pravovremenu reakciju.

Vjerojatno nema odrasle osobe koja barem jednom u životu nije imala blažu upalu zubnog mesa, odnosno gingivitis. Riječ je o upali koju uzrokuju bakterije. Dok je u nekim slučajevima gingivitis prolazna pojava, i potpuno bezazlen, u nekim slučajevima može dovesti do propadanja zubnog mesa i kosti, pa i gubitka zubi.

Kod većine ljudi dolazi do blažih upala zubnog mesa, koje nisu opasne, a uzrokuje ih kamenac na zubima na kojem se nakupljaju bakterije i uzrokuju upalu desni, te krvarenje prilikom pranja zubi zubnom četkicom. U toj fazi iako su desni upaljene i iziritirane, nema nikakve opasnosti za zube. No ipak, nekada gingivitis može da izazove dodatne komplikacije, zbog čega je potrebna pravovremena intervencija. Ako se gingivitis ne liječi na vrijeme, može se pretvoriti u paradentozu, koja nosi brojne opasnosti. Radi se o procesu povlačenja zubnog mesa i kosti sa zubi, što na kraju može dovesti do gubitka zuba ili više njih.

Prilikom povlačenja zubnog mesa stvaraju se maleni džepovi prostora, u kojima se nakuplja upala. Kako se tijelo bori protiv upale, odnosno protiv štetnih toksina i otrova koji stvaraju bakterije, dobri enzimi počinju djelovati na kost i vezivno tkivo koje drži zub na mjestu. Kada se jednom to dogodi, zub se počinje klimati, što se mora liječiti operativnim zahvatom.

Što sve uzrokuje upalu zubnog mesa?

Kao što smo već rekli, upalu zubnog mesa uzrokuje kamenac na zubima, ali treba znati da postoje i drugi uzroci koji mogu potaknuti upale. Tu se misli na hormonalne promjene, posebno tijekom trudnoće, puberteta, menopauze ili mjesečnica. Također, oslabljeni imunitet može dovesti do gingivitisa. Tu su i dijabetes, jer šećer može potencirati brojne upale u tijelu pa tako i upalu desni. Da ne izostavimo jednu jako lošu naviku, pušenje, koje usporava obnavljanje tkiva i na kraju tu je genetski faktor.

Simptomi upale desni – I dok u nekim slučajevima gingivitis može biti neugodan i bolan u nekim slučajevima on je neprimjetan i bezbolan, što usporava njegovo otkrivanje. No, osobe koje se brinu o redovitoj higijeni zubi, mogu relativno lako otkriti znakove gingivitisa. Lagano krvarenje tijekom četkanja zubi može biti znak bolesti, kao i crvene, natečene i osjetljive desni. Kao simptom gingivitisa spominje se i loš zadah i okus u ustima, povlačenje zubnog mesa i formiranje dubokih džepova između zuba i mesa. Klimanje zubi može biti pokazatelj upale zubnog mesa, kao i neke određene promjene u zagrizu. Valja imati na umu da neke osobe ne primjećuju simptome, što ne znači da nemaju gingivitis. Zbog toga su i neophodni redoviti posjeti zubaru, koji može u ranom stadiju izliječiti upalu i s time spasiti vaše zube.

Kako se liječi gingivitis? Liječi se ovisno o stadiju bolesti, odnosno radi se na smanjenju otekline, veličine džepova koji su se stvorili, te napredovanje bolesti. Tretmani ovise o stadiju bolesti i kako neka osoba reagira na određene tretmane i naravno o općenitom stanju svake osobe. Opcije su različite od onih ne kirurških do kirurških, u kojima se vraća vezivno tkivo zuba.

Kako spriječiti gingivitis? Ponajprije važna je osobna higijena zubi, odnosno redovito čišćenje zubi od zubnog kamenca kod zubara, te redovita higijena, odnosno pranje zubi barem dva puta dnevno i čišćenje koncem. Kupuje kvalitetnije paste za zube, one posebno namijenjene za osjetljive desni, što je važno kod osoba koje imaju problema s čestim upalama. Tu su i razne tekućine za ispiranje zubi koje imaju antibakterijska svojstva i pomažu u smanjenju nakupljanja bakterija u zubnoj šupljini. Ukoliko ne želite kupovati sredstva za ispiranje usne šupljine, tu su neki jako dobri prirodni preparati koji uspješno suzbijaju bakterije u ustima, odnosno na zubnom mesu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...