Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Spolno prenosive bolesti – Što i kako?

Spolno prenosive bolesti nekada su se zvale veneričnim bolestima, a riječ je o danas jednim od najčešćih zaraznih bolesti koje muče čovjeka.

Kao što i samo ime kaže, bolesti se prenose seksualnim činom, nebitno dali je riječ o vaginalnom, analnom ili oralnom seksu. Ako imate više od jednog spolnog partnera ili ne rabite prezervativ, izloženi ste velikoj opasnosti od dobivanja neke od ovih bolesti.

Također, ako dijelite igle kod intravenoznog ubrizgavanja droge, izloženi ste velikoj opasnosti od ovih bolesti, posebice AIDS-a i hepatitisa B.

S izuzetkom AIDS-a i hepatitisa B, spolno prenosive bolesti izlječive su ako ih se krene liječiti na vrijeme. Ipak, može se dogoditi, i često se događa da niste ni svjesni da imate spolno prenosivu bolest sve dok ne dođe do oštećenja reproduktivnog sustava, vida, srca ili drugih organa. Isto tako, spolno prenosive bolesti oslabljuju imunološki sustav te vas čine podložnijima drugim infekcijama. Upala zdjelice je komplikacija mnogih spolno prenosivih bolesti koja ženu može učiniti neplodnom, pa čak i ugroziti njezin život. Ako bolest prenesete svom novorođenčetu, dijete može umrijeti ili bolest može izazvati sljepilo i oštećenja nekih organa.

Sve gore spomenuto vam govori da su spolno prenosive bolesti jako ozbiljna zdravstvena stanja, te da ih se treba shvatiti tako. Dakle, prevencija je u ovom slučaju najbolji lijek. Ipak, ako ste već oboljeli od neke od ovih bolesti, saznajte kako ih prepoznati, koji su simptomi i što poduzeti da bi se izliječili?

Ovo vrijedi ponajviše za žene. Dakle, može se dogoditi da nemate nikakvih simptoma sve do pojave teških komplikacija ili dok ne primijetite sljedeće. Iscjedak iz rodnice, čmara ili mokraćne cijevi, može biti bijele, žute, zelene ili sive boje ili može biti obojan krvlju te biti snažna mirisa. Svrbež ili nadraženost u području spolovila ili čmara. Osip, mjehuriće, ranice, izbočine, kvržice ili bradavice na vanjskom spolovilu ili oko njega. To su jako neugodni simptomi koji će teško ostati neprimijećeni. Naš savjet je da se u slučaju nekog od spomenutih simptoma obratite vašem liječniku ginekologu. Ima tu još simptoma, pa pročitajte koji su to. Peckanje tijekom mokrenja, oticanje limfnih čvorova u preponama, bolovi u preponama ili donjem dijelu trbuha, krvarenje iz rodnice, oticanje testisa, simptome slični gripi, bolni snošaji. To su također simptomi koji mogu ukazivati na neku spolnu bolest. Da ne dođe do zabune, na početku smo naveli kako spomenuti simptomi ponajviše vrijede za ženski dio publike, što ne znači da su muškarci isključeni iz ovog teksta.

Savjetujemo vam da se obratite liječniku ako imate bilo koji od gore spomenutih simptoma. Spolno prenosive bolesti su zarazne i ako ih se ne liječi, mogu izazvati teške komplikacije ili smrt.

Uzroci spolno prenosivih bolesti

Bakterijske spolno prenosive bolesti su klamidija, gonoreja i sifilis. Virusne spolno prenosive bolesti su AIDS, genitalni herpes, genitalne bradavice i hepatitis B. Trihomonijazu uzrokuje parazit. Mikrobi koji uzrokuju spolno prenosive bolesti pronađeni su u sjemenoj tekućini, krvi, izlučevinama rodnice i katkad slini. Većina organizama širi se vaginalnim, analnim ili oralnim seksom, no neki, poput onih koji uzrokuju genitalni herpes i genitalne bradavice, mogu se širiti dodirom, s kožom druge osobe. Hepatitis B možete dobiti ako osobne predmete, poput britvica, dijelite s nekim tko boluje od ove bolesti.

Liječenje spolno prenosivih bolesti

Jako je važno da ne pokušavate sami liječiti neku spolno prenosivu bolest. Ove bolesti su zarazne i opasne. Svakako morate potražiti liječničku pomoć.

Kako postupati preventivno? Uvijek izbjegavajte seks s osobom koja ima genitalne ranice, osip, iscjedak ili druge simptome bolesti. Ako pripadate visokorizičnoj skupini, trebali biste rabiti lateks prezervative i lubrikante koji sadrže vodu. Imajte na umu da prezervativi nisu 100 posto učinkoviti u sprečavanju bolesti. Također, izbjegavajte posuđivati ručnike ili odjeću, operite se prije i nakon spolnog odnosa. Cijepite se protiv hepatitisa B.

Stav službene medicine – Ako se s liječenjem započne na vrijeme, bakterijske spolno prenosive bolesti izliječit će se antibioticima. Virusne spolno prenosive bolesti ne mogu se izliječiti, ali se lijekovima može djelovati na simptome. Postoji cjepivo protiv hepatitisa B, no ono ne djeluje onda kad ste oboljeli.

Alternativni načini liječenja spolno prenosivih bolesti – Za podatke o alternativnim načinima liječenja pogledajte poglavlja o određenim spolno prenosivim bolestima.

Liječenje prirodnim lijekovima – Rodnicu ispirite octom, jogurtom ili limunovim sokom kako biste ublažili tegobe.

Uzimajte cink i vitamine A,C i E kako biste ojačali svoj imunološki sustav i pomogli u liječenju nekih kožnih infekcija, poput herpesa.

Primjenjujte tehnike opuštanja kako biste ublažili stres i ubrzali oporavak.

Okupajte se u toploj vodi i uzmite analgetike poput acetilsalicilne kiseline na primjer aspirina, ibuprofena i paracetamola protiv bolova.

Pitajte liječnika ili ljekarnika o drugim ljekovitim sredstvima koja se mogu kupiti bez recepta.

Dijagnostički postupci – Ako pripadate visokorizičnoj skupini, čak i ako nemate nikakvih simptoma, zatražite od svog liječnika da vam napravi godišnje pretrage kojima će se ustanoviti bolujete li od spolno prenosive bolesti. Ako su pretrage pozitivne, vi i vaši spolni partneri trebat ćete se liječiti. Spolno prenosive bolesti mogu se otkriti tijekom pregleda pomoću Papa testa te pretragama krvi, mokraće te genitalnih i analnih iscjedaka.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...