Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Spavate a stalno ste umorni? Evo mogućih razloga

Mnogi se pitaju zbog čega stalni osjećaj umora. Iako redovno, i dovoljno dugo spavaju, neki ipak imaju problema sa odmorom.

Mekani dušek, jastuk i ljubimci u spavaćoj sobi su neke od osnovnih grešaka zbog kojih se budite umorniji nego kada ste legli. Saznajte što vas ometa dok se odmarate.

Ispravite greške koje ćemo spomenuti, i već za par dana možete osjetiti poboljšanje u kvaliteti vašeg odmora.

Važno je imati udobnu i kvalitetnu posteljinu u kojoj spavamo. Iako možda umorni maštate o tome da spustite glavu na mekan jastuk, u stvarnosti, mekani materijali neće prijati vašem vratnom dijelu. Idealan jastuk treba da drži kičmu pravom i u jednoj ravni. Ukoliko vam glava i vrat propadaju u jastuku, bolovi u vratu su neizbježni, naročito ako spavate sa strane. Osobama koje spavaju na strani preporučuje se viši jastuk koji će popuniti praznine između glave i ramena.

Spavajte u tamnoj prostoriji bez svjetlosti. Svjetlo je neprijatelj dobrog sna! Ukoliko ima previše svjetla u sobi teško ćete zaspati. Nabavite masku za oči ili spustite roletne na prozorima.

Temperatura prostorije u kojoj spavate jako je važan faktor za kvalitetan odmor. Temperatura preko 23 C stupnja, kao i ona ispod 12 otežat će proces uspavljivanja, ali buđenja. Liječnici predlažu da je idealna temperatura oko 18 C stupnjeva jer najbolje djeluje na metabolizam tijekom sna.

Satenske spavaćice, posteljina i prekrivači mogu izgledati lijepo, ali spavanje u ovim materijalima povećava temperaturu tijela dok spavate. Kao rezultat, dobit ćete buđenje u znoju. Stručnjaci predlažu da uvijek spavate u pidžamama, spavaćicama od pamuka i prirodnih materijala jer će koža disati i održat ćete prirodnu temperaturu tijela.

Kvalitetna posteljina i dobar dušek jako su važni za dobar san. Od trenutka kada kupite dušek, računajte da će vam trajati od pet do deset godina u zavisnosti od kvalitete. Ukoliko vaš dušek ima veliko ulegnuće kada legnete ili sjednete na njega, velika je vjerojatnoća da ćete se probuditi sa bolovima u leđima. Nažalost, ne postoji idealan dušek. Ukoliko je previše mekan, bolovi u leđima su neizbježni, ali to ne znači da treba izabrati tvrd koji također može biti loš za kičmu. Nabavite navlaku za dušek ili neku prostirku koja će se prilagoditi vašoj kičmi.

Gledate TV, kompjuter ili koristite telefon prije spavanja? Plava svjetlost kojom zrače moderni uređaji aktiviraju mozak i zavaravaju ga. Mozak ne dobiva signale da treba da se uspava. Ukoliko dobijete poruku ili neku drugu obavijest u toku noći, iako su vam oči zatvorene, svjetlost dopire do kapaka i stimulira živčani sistem i mozak da vas probudi. Najbolje je ostaviti telefon u nekoj drugoj sobi u kojoj ne spavate. Ukoliko vam je telefon neophodan, onda ga smanjite i okrenite i neka bude što dalje od vašeg kreveta. Isto važi i za TV! Isključite ga sat vremena prije nego što planirate da krenete u krevet kako biste dali svom mozgu šansu da se odmori.

Ljubimci su tu, ali ne trebaju spavati pored nas. Čak 63% osoba koje spavaju pored ljubimaca bude se lošijeg raspoloženja i umorniji, pokazalo je jedno istraživanje. Ukoliko živite sa ljubimcima pripremite im udobno mjesto za spavanje što dalje od vašeg kreveta.

Koristite jastuk samo za glavu. Ako spavate na leđima, stavite jedan ispod koljena kako bi poboljšali položaj. Ukoliko spavate sa strane, stavite jedan jastučić ispod pazuha kako bi podržao rame i jedan između nogu kako bi kičma bila prava.

Ugodna noć!

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...