Šparoge su dobro poznate i kod nas. Jako često ih beremo, ili kupimo na placu te koristimo u salatama i raznim jelima. To je dobro, jer je riječ o izrazito dobroj i zdravoj namirnici.
Poznato je u svijetu da su šparoge jedno od najbogatiji povrtnih biljaka, niskokalorične su, bogate vitaminima i mineralima, kao i vlaknima, a osim za zdravu ishranu, od davnina se koriste kao lijek.
Inače, tek toliko da napišemo, energetska vrijednost 100g šparoga iznosi 35 kalorija, a 93% otpada na vodu, 1,7% bjelančevine, 2,6% ugljikohidrate u 0,7% masti. Pored mineral i vitamina, bogatstvo šparoga leži i u prisutnosti kalcija, kalija, magnezija, cinka, selena, robiflavina i drugih elemenata koji trebaju našem organizmu.
Šparoge možemo naći kao samonikle, te kao uzgajane. Samonikle šparoge mogu se naći u priobalnim područjima, a počinju se brati u martu mjesecu, dok se uzgajane presađuju.
Šparoge imaju izraženo antioksidativno i antikancerogeno djelovanje, a naročito se preporučuje njihova konzumacija u terapiji kod raka mjehura, pluća i kože. Obzirom na izuzetno diuretsko djelovanje, šparoge se preporučuju za čišćenje bubrega, mjehura, mokraćnih kanala. Također, pročišćava i obnavlja krv što je naročito bitno kod oboljenja jetre i bolovanja od žutice.
Pročitajte u nastavku još zanimljivih detalja u vezi šparoga
Pored svega gore navedenog, konzumiranjem šparoga sprječavaju se bolesti srca i krvnih žila, smanjuje se kolesterol i visok krvni tlak. Jačaju se krvne žile, a bogatstvo vlaknima pozitivno utječe na probavu, te zbog mogućnosti neutralizacije amonijaka, konzumiranjem šparoge možemo otkloniti umor. Šparoge su bogate inulinom prebiotikom koji potiče razvoj dobrih bakterija dok one patogene loše bakterija neutralizira. Također, njihovom konzumacijom smanjujemo rizik od alergija, dijabetesa tipa 2, moždanog udara, a prisutnost folne kiseline pomaže u prevenciji raka pluća i debelog crijeva. Također, šparoge sadrže i glutatin antioksidans koji organizam štiti od slobodnih radikala koji uzrokuju rak.
Šparoge se naročito preporučuju trudnicama, što je i logično ako uzmemo u obzir koliko su bogate folnom kiselinom, koja je sintetički oblik vitamina B. Zbog toga šparoge izrazito pozitivno djeluju na razvoj kičme i mozga fetusa.