Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Sok od šljiva: Za dobru probavu i lakše pražnjenje crijeva

suhe šljive za probavu
Foto: Pixabay / Sok od šljiva

Šljiva je drvo, dosta često u našim krajevima, koje naraste i do 10 metara u visinu. Krošnja je razgranata, sa ovalnim, nazubljenim listovima i sitnim bijelim cvjetovima. Plod je najčešće tamno plave, o ljubičaste boje i jako je zdrav. Suhe šljive odlične su za probavu, pa da malo detaljnije napišemo na tu temu.

Duguljasti plod šljive je sočan, hranjiv i odličan prirodni lijek za dobru probavu. U plodu se nalazi koštica, koju ne jedemo i lako se odstrani.

Ljekovito djelovanje šljive

Šljiva je oduvijek bila cijenjeno voće, pa je i danas značajna u našoj ishrani. Ljekovitost šljive dolazi do izražaja kod oboljenja bubrega, gihta, bolesti jetara i pojave reumatizma. Povoljno djeluje na probavne organe, posebno kod reguliranja rada crijeva. Ako patite od zatvora (opstipacije), sok od šljive će pomoći.

Ovom prilikom fokusirat ćemo se na ljekoviti sok od šljive – koji pomaže u slučaju da patite od zatvora, odnosno opstipacije.

Prirodni sok od šljiva

Recept za ljekoviti sok od šljiva

Recept za sok od šljiva lako je slijediti, a kako je dobar i za odrasle i za djecu svakako ga isprobajte. U slučaju da nemate redovno pražnjenje crijeva, imate tvrdu stolicu ili neke slične probavne tegobe – napravite ovaj sok. Kažu da je sok od šljiva najbolji prirodni lijek za tegobe koje smo opisali.

Najbolje od svega je da se sok može piti, bez obzira dali imate problema ili ne. Jako je ukusan i osvježavajući.

Sastojci za sok:

  • 1 kilogram zrelih šljiva
  • 200 grama šećera
  • 2 žličice limuntosa
  • 4 litre vode

Priprema soka: Dobro operite šljive u hladnoj vodi, prepolovite ih i izdvojite koštice. Narežite šljive na četvrtine, da se kasnije lakše kuhaju. Stavite ih u lonac i potopite ih sa 2 litre vode. Kuhajte u loncu, na tihoj vatri sve dok šljive ne omekšaju.

Kada su šljive omekšale, sklonite lonac sa kola i pustite da se malo ohlade. Nakon toga šljive izvadite iz vode u kojoj su se kuhale, a vodu obavezno sačuvajte. Usitnite šljive u blenderu, pa ih procijedite kroz cjediljku. Dio koji ste procijedili vratite u vodu u kojoj su se prethodno kuhale.

Sada u lonac dodajte šećer i limuntos pa sve dobro izmiješajte. Natočite u lonac dodatne 2 litre vode, i kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Potrebno je kuhati nekih 15 minuta.

Dok se šljive kuhaju, vi pripremite boce za sok. Koristite staklene boce, koje ste prethodno sterilizirali u rerni. Sada ih lagano ugrijte, u rerni na nekih 70C stupnjeva, pa u njih – dok su još vruće pretočite vrući sok. Boce nakon punjenja zatvorite zatvaračem, ili nekim čepom za koji znate da će čuvati sastav u boci od zraka izvana.

Ljekovita svojstva soka od šljiva

Sok od šljiva smatra se najboljim prirodnim lijekom protiv zatvora. Često se daje djeci, posebno jer ga rado piju zbog ugodnog okusa, i naravno zbog toga što je djelotvoran. Sok je dobar jer u sebi sadrži antioksidanse, te brojne minerale koji su nam potrebni. Kada napravite sok, on može stajati, što je dobro – da ga možete piti u periodu kada oskudijevate svježim plodovima ovog voća.

Šljiva je prirodni laksativ, koji blago djeluje na organizam i zbog toga je tako dobar i često korišten prirodni lijek protiv zatvora. Sok od šljive može djelovati bolje nego svježi ili suhi plod. Još su naši stari znali koristiti sok od šljiva, ili kompot, da bi riješili probavne probleme ili probleme sa zatvorom. Baš kao što djeluje kompot, tako će isto i sok od šljiva. Razlika je u tome što će nam sok trajati, i uvijek biti pri ruci kada nam zatreba. Kompot sa druge strane trebamo kuhati i piti dok je svjež.

Osim što je dobar za probavu, sok od šljive dobro djeluje i na zdravlje bubrega. Odličan je antioksidans, te je bogat mineralima poput fosfora, magnezija, željeza i cinka. U soku od šljiva pronalazimo i značajne količine bakra, te folnu kiselinu.

Suhe šljive za bržu probavu

Suhe šljive u sebi sadrže topiva i netopiva vlakna te sorbitol. Netopiva vlakna su ona koja se ne otapaju u probavnom traktu, čime ubrzavaju probavu tako da vežu vodu i stvaraju veći volumen stolice. Topiva vlakna bivaju potpuno razgrađena, i time doprinose normalnoj probavi tako što stimuliraju broj dobrih bakterija u crijevima. Na taj način i topiva vlakna povećavaju volumen stolice, a što je veća stolica, ubrzava se njezin prolazak kroz crijevo. Sorbitol djeluje kao osmotski laksativ te zajedno s vlaknima doprinosi normalnoj funkciji probave.

Da bi se postigao blagotvoran učinak potrebno je svakodnevno konzumirati 100 grama suhih šljiva.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...