Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Sok od šljiva: Utjecaj na zdravlje i recept

sok od šljiva
Foto: Pixabay / Sok od šljiva

Šljiva je dobro poznata voćka kod nas i u svijetu. Najčešće je koristimo za pripremu raznih slastica i kolača, namaza, džemova i marmelada, pa i dobro poznatog pića za odrasle – domaće šljive. Donosimo recept za sok od šljiva.

Osim gore spomenutog, od šljive se može praviti ukusni i jako zdravi sok. U nastavku ćemo predstaviti šljivu, kao namirnicu i plod koji je ljekovit. Posebno ćemo naglasiti ljekovitost soka od šljive, te način pripreme tog soka.

Od šljive zapravo najviše koristimo plod biljke. Ako gledamo šljivu kao biljku, kazat ćemo da je to stablo koje svake godine, ako je godina dobra, daje sočne i ukusne modro plave plodove. Nisu plodovi uvijek isključivo plave boje, ali su kod nas sorte sa plodovima tih boja najviše zastupljene.

Šljiva

Latinski naziv za šljivu je Prinus domestica, a radi se o vrsti voća koje raste na drvetu. Šljiva ima okrugli, nekada ovalni plod koji je tamno plave boje. Plodovi mogu imati crvenu boju ili žutu, što ovisi od vrste stabla na kojem rastu.

Plod šljive je mesnat, jako ukusan sa jednom košticom u sredini. Danas se kod nas šljiva često uzgaja, posebno u selima, a najčešće se od nje rade slastice, namazi i žestoka pića. Osim što je često korištena namirnica u kuhinjama naših baka i domaćica, te kod naših očeva u kazanu, od šljive se rade i ljekoviti preparati. Plod, kao i mnogi drugi darovi prirode, ima u sebi mnoge spojeve koji nam pomažu u različitim potrebama.

Zdravstvene blagodati na naše zdravlje

Danas poznajemo preko 140 vrsta šljive, a svaka od njih je zdrava na svoj način. Plodovi su bogati ugljikohidratima, vitaminima A, C i E, te mineralima poput kalcija i magnezija. Pored toga, šljiva ima jako nisku razinu masnoća, i tek 46 kalorija u 100 grama mase ploda. Bogata je i vlaknima, zbog čega se koristi za dobru probavu.

U svježem stanju, plodovi šljive su bogati vitaminom A i beta-karotenom koji je jako važan za zdravlje naših očiju. Sa druge strane, suhe šljive imaju neke svoje prednosti. Ako ih konzumiramo osušene, na taj način u naše tijelo unosimo znatne količine vitamina K i kalija. Na 100 grama suhe šljive možemo pronaći čak 6 grama vlakana.

Osim što pomažu u probavi, šljive pomažu zdravlju našeg srca. To povezujemo sa značajnim udjelom kalija, minerala koji uspješno kontrolira visok krvni tlak i smanjuje rizik od moždanog udara.

Neke studije su pokazale da pigment crveno-plavih plodova u sebi sadrži spoj antocijanin za koji se vjeruje da uklanja štetne radikale iz našeg tijela. Na taj način štitimo naše tijelo od moguće pojave raka.

Vlakna koja pronalazimo u šljivi pomažu nam da snizimo razinu kolesterola. Tako naši krvni sudovi imaju prirodnu elastičnost, i dobar protok krvi. Tek 100 grama suhih šljiva na dan može znatno da smanji razinu kolesterola u našem tijelu.

Već gore spomenuta vlakna pomažu i našim crijevima da bolje rade. Šljiva u sebi sadrži i topiva i netopiva vlakna. Topiva vlakna će usporiti našu probavu, i na taj način će pomoći tijelu da bolje apsorbira hranjive tvari. Netopiva vlakna će pomoći da crijeva bolje rade, i da se lakše praznimo.

Šljive mogu da reguliraju šećer u krvi. Točnije rečeno, šljive nam pomažu da spustimo razinu šećera, ako je ona povišena.

Još su tu mnoge zdravstvene prednosti konzumiranja ovog voća, pa nećemo sada nabrajati svaku od njih. U nastavku ćemo spomenuti sok od šljive. Napisat ćemo recept za sok, dati vam upute za pripremu i savjetovati kako i kada ga trebate piti.

Sok od šljiva – recept za pripremu

Slijedite recept za pripremu, jako je jednostavan i ne zahtjeva mnogo truda. Rezultat će oduševiti i vas i ukućane, bez obzira dali je nekome potreban ili pije sok radi odličnog okusa.

Za pripremu ljekovitog soka od šljiva trebat će vam:

1 kilogram zrelih šljiva

200 grama šećera

2 žličice limuntosa

4 litre vode

Pripremite šljive – dobro ih operite pod mlazom hladne vode, prepolovite ih i izdvojite koštice. Narežite šljive na četvrtine, da se kasnije lakše kuhaju. Stavite šljive u lonac i natočite u njega 2 litre vode. Kuhajte u loncu, na tihoj vatri sve dok ne omekšaju.

Kada su šljive omekšale, pustite ih da se malo ohlade. Nakon toga šljive izvadite iz vode u kojoj su se kuhale (vodu zadržite), i usitnite ih u blenderu. Usitnjene šljive procijedite kroz cjediljku, pa procijeđeni dio vratite u vodu u kojoj su se prethodno kuhale.

Sada u lonac dodajte šećer i limuntos pa sve dobro izmiješajte. Natočite u lonac dodatnih 2 litre vode, i kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Potrebno je kuhati nekih 15 minuta.

Dok se šljive kuhaju, možete pripremiti boce za sok. Koristite staklene boce, koje ste prethodno sterilizirali u rerni. Sada ih lagano ugrijte, u rerni na nekih 70 stupnjeva, pa u njih – dok su još vruće pretočite vrući sok. Boce nakon punjenja zatvorite zatvaračem, ili nekim čepom za koji znate da će čuvati sastav u boci od zraka izvana.

Ljekovita svojstva ovog soka

Sok od šljiva ima mnoge zdravstvene prednosti. Kao i samo voće, i ovaj sok u sebi sadrži antioksidanse, te brojne minerale koji su nam potrebni. Najviše nam je sok potreban u godišnjem periodu kada oskudijevamo svježim plodovima šljive.

Šljiva je prirodni laksativ i to jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova protiv zatvora. Sok u nekim slučajevima djeluje bolje od svježe ili suhe šljive. Sjetimo se samo da su naši stari znali probleme sa probavom rješavati baš sa kompotom od šljiva. Baš kao što djeluje kompot, tako će isto i sok od šljiva. Razlika je što sok pravimo da nam je dostupan duže vremena, jer nam nije zgodno pripremati kompot baš kada nam zatreba.

Sok od šljive će nam pomoći u slučaju problema sa bubrezima. Također, ovaj sok će prevenirati mnoge bubrežne probleme. Baš kao i svježa šljiva, sok koji ste napravili dobar je čistač organizma. Sok u sebi sadrži mnoge važne minerale, a posebno se ističu fosfor, magnezij, željezo i cink. Tu su znatne količine bakra, a svakako je važno spomenuti i folnu kiselinu.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...