Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Sok od šipka dobro je piti, a razloga je mnogo

sipkov sok
Sok od šipka

Prirodni sok od šipka jako je zdrav, lako se priprema i čest je osvježavajući napitak kod nas. Baš kao što su dobre malene crvene bobice ovog ploda, istisnuti sok iz njih ponudit će mnoge spojeve potrebne našem organizmu.

U naslovu smo već napisali, sok od šipka je jako zdrav, pa ćemo napisati na koje sve načine djeluje dobro na naš organizam i zdravlje. Jednom prilikom smo napisali recept za sok od šipka, pa pročitajte članak.

Sok od šipka

Svakako je vrijedno spomenuti da ovaj prirodni sok u sebi sadrži više antioksidansa nego većina drugih voćnih sokova. Bolji je čistač organizma nego crveno vino, ili pak zeleni čaj za kojeg se smatra da je među boljim na tom polju.

Kako djeluje sok od šipka?

Mnogi smatraju da sok od šipka djeluje antikancerogeno. Takve rezultate nam daju brojna istraživanja provedena na tu temu.

Poznato je da sok od šipka djeluje antibakterijski, zbog čega je iznimno dobar protiv štetnih bakterija u želucu i mjehuru. Najviše se koristi protiv bakterije Escherichia coli koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želučane tegobe.

Sok od šipka ima znatne količine folne kiseline. Ako popijete samo jednu čašu soka na dan, vašem organizmu ste priskrbili potrebnu dnevnu dozu za folnom kiselinom. Zbog toga je odličan izbor trudnicama, pa i starijim osobama koje oskudijevaju tim elementom.

Smatra se da ovaj sok jača imunitet, zbog čega stručnjaci savjetuju da popijete 2 dcl soka na dan.

Već smo spomenuli da djeluje antikancerogeno, pa da se vratimo još malo na tu temu. Naime, sok od šipka ima više antioksidanta nego većina drugih voćnih napitaka. Antioksidansi iz ovog soka djeluju protiv štetnih toksina koji se sakupljaju u organizmu, koji mogu da prouzrokuju rak.

Sok od šipka ima snažno protuupalno djelovanje, pa se preporučuje osobama koje imaju problema sa bilo kakvim upalama u organizmu. Posebno se preporučuje kod upale zglobova, odnosno kod artritisa, ali i kod brojnih drugih problema sa bolovima u kostima.

Osim svega što smo spomenuli, ovaj prirodni napitak djeluje antialergijski, i često se preporučuje kod pojave alergija.

Napomena: Dnevna količina soka nije jasno određena. Sok ne sadrži elemente koji bi na bilo koji način mogli da iritiraju vaš organizam, pa se može piti često, bez obzira o potrebi.

Sok od šipka je prirodni afrodizijak. Ovaj ukusni crveni napitak jača seksualnu želju. Naime, sok od šipka jača potenciju i podiže kvalitetu spermija. Rezultati istraživanja su pokazali kako su muškarci i žene koji svakodnevno ispijaju čašu soka od nara imaju povećanu razinu hormona testosterona, koji povećava seksualnu želju.

Sok od šipka obiluje vitaminima i mineralima. Bogat je vitaminom C, vitaminom A, i vitaminom E. Pored toga, u njemu pronalazimo znatne količine folne kiseline, te još mnogo vrijednih elemenata.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...