Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Sok od brusnice protiv čira na želucu i još mnogih zdravstvenih problema

Sok od brusnice je dobar jer potpomaže antibioticima da se bore protiv bakterija Helicobacter pylori koje su uzročnik pojave čira i karcinoma na želucu.

Iako je učinak soka od brusnice utvrđen samo kod ženske populacije, ne trebaju ga izbjegavati ni muškarci.

Naime, ako i nema djelovanje kao kod žena, ovaj sok je jako zdrav, ukusan pa je svakako preporučen svim uzrastima, spolovima i osobama bez obzira dali imaju neke određene tegobe ili ne.

Blagotvorni učinak soka od brusnice utvrđen je samo kod ženske populacije.

Rezultati studije u kojoj je učestvovalo 177 pacijenata s infekcijom bakterijom Helicobacter pylori daju nam rezultate koji pokazuju da ispijanje soka od brusnice tijekom i nakon tretmana antibioticima u trajanju od tjedan dana povećava eradikaciju bakterija za 10 %. Opet da napomenemo da je blagotvorni utjecaj soka od brusnice utvrđen samo kod žena.

Helicobacter pylori je jedina bakterija koja može preživjeti u kiseloj sredini želuca, a poznato je da uzrokuje gastritis i čir želuca.

Brusnica je prirodni antibiotik i antioksidans

Zbog znatnih količina hipurične kiseline, brusnica ima snažno antibakterijsko djelovanje, te je zbog toga jako korisna u liječenju i prevenciji infekcija.

Pored toga, brusnica jača otpornost organizma. U istraživanjima, sredstvo za ispiranje usta s brusnicom značajno je smanjilo pojavu karijesa.

Brusnica u sebi sadrži antioksidans fenol koji sprječava srčane bolesti, prijevremeno starenje i nekoliko vrsta raka. Brusnica obiluje i taninima koji su bitni za zdravlje srca. Sadrži i velike količine flavonoida i polifenola koji služe kao prirodna odbrana od arteroskleroze, jer inhibiraju loš kolesterol i poboljšavaju cirkulaciju.

Brusnica usporava starenje i probleme koje ono donosi poput gubitka koordinacije i pamćenja.

Ako imate dijabetes pripazite da ne konzumirate sok brusnice zaslađen šećerom. Nemojte koristiti proizvode od brusnice ako uzimate varfarin.

Biljka brusnica je dobra kao prirodni antibiotik, a istraživanja su potvrdila da brusnice sprječavaju zadržavanje bakterija na zidovima mokraćnog trakta zahvaljujući spojevima poznatim pod nazivom PAC (proantocijanidi).

Nova studija otkrila je kako brusnica u prahu ubija bakteriju Proteus mirabilis. Povećana koncentracija tog ekstrakta također smanjuje proizvodnju bakterijske ureaze, enzima koji pridonosi virulenciji u infekcijama.

Kada se sve zbroji, jasno je da je brusnica jako ljekovita i korisna namirnica i efikasan prirodni lijek za prevenciju i liječenje mnogih bolesti pa je zato treba češće imati u kuhinjskom ormariću.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...