Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Vijesti

Sok od ananasa je nevjerojatno zdrav

Sok od ananasa, kao i sami plod ove biljke jako je zdrav. Koliko je zdrav, i kada vam može biti od pomoći, saznajte u nastavku.

Koliko je ukusan, toliko je i zdrav. Sok od ananasa je za razliku od drugih voćnih sokova sam po sebi dovoljno sladak da mu ne treba dodavati šećer, što je značajna prednost.

Jedna čaša soka od ananasa ima 33mg kalcija, 30 mg magnezija i 25mg vitamina C, što je trećina preporučene dnevne doze. Sadrži i željezo. Ali to je tek početak, njegove koristi na ljudsko zdravlje su mnogobrojne.

Posjeduje protuupalna svojstva zahvaljujući bromelainu, tvari koja je posebno korisna u liječenju sportskih ozljeda i boli koja je njima uzrokovana. Istraživanja pokazuju da bromelain ima potencijal da djeluje i kao sredstvo u borbi protiv raka. Sadrži i beta-karoten, tvar koja štiti od raka prostate, te raka debelog crijeva. No što se tiče liječenja pomoću njega, potrebno je još mnogo istraživanja.

Vitamin C u soku od ananasa može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti. Brojne studije iz raznih dijelova svijeta ukazuju da veći unos tog vitamina smanjuje rizik od bolesti srca. Još jednu važnu ulogu igra vitamin C, i to u zaštiti vida. Njegov veći unos smanjuje rizik od mrene, a autori studija sugeriraju da ga se može koristiti kao prevencija za sve probleme s vidom.

Sadrži nekoliko korisnih vitamina i minerala koji potiču plodnost kod muškaraca i žena. A postoje i dokazi da sok od ananasa može utjecati na seksualnost i na druge zanimljive načine, no to još nije službeno potvrđeno.

Budući da je dobar izvor beta-karotena, može smanjiti rizik od astme. Neka istraživanja pokazuju da može biti dobar i u liječenju osteoartritisa.

Sok od ananasa ima čitav niz zdravstvenih prednosti, a uz to je nevjerojatno ukusan. Kao i sa svim sokovima, važna je umjerenost.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...