Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Smrznute borovnice podižu razinu antioksidansa

smrznute borovnice
Foto: Pixabay / Smrznute borovnice

Već se odavno zna da borovnice imaju čitav niz blagodati za naše zdravlje, no najnovija istraživanja pokazala su i da su smrznute borovnice odlične zbog toga sadrže iznimno visok udio nutrijenata osobito antioksidansa. To znači da smrznute borovnice podižu razinu antioksidansa.

Smrznute borovnice

Istraživanje je bazirano na promatranju kemijskog sastava borovnica koje su bile smrznute na jedan, tri i pet mjeseci.

Nakon usporedbe uočeno je da se sadržaj antioksidansa smrznutih borovnica ne razlikuje od onih svježih. Zapravo, zamrzavanje je povećalo koncentraciju nekih nutrijenata.

Borovnice su prema sadržaju antioksidansa u vrhu zajedno s jagodama i šipkom. Posebno su dobre one koje su uzgojene na organski način. Napravljena je i studija koja je proučavala udio antioksidansa u borovnicama uzgojenima organski i konvencionalno. Došlo se do zaključka da su one organske imale znatno veću koncentraciju antioksidansa.

Ove bobice imaju mnoge pozitivne učinke na ljudsko zdravlje. Prije svega, poboljšavaju funkciju pamćenja. Istraživanje je pokazalo da oni koji su konzumirali 2 šalice borovnica dnevno tijekom 12 tjedana da su poboljšane kognitivne sposobnosti.

Borovnice dokazano štite mrežnicu oka od neželjenog sunčevog svjetla i njezinih oštećenja. Značajno smanjuju rizik od srčanih bolesti tako što reguliraju i opuštaju arterije. Također, poboljšavaju i protok krvi.

Smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti i demencije. Stimuliraju rast živčanih stanica što omogućuje bolju komunikaciju između tih stanica i usporava proces starenja. Štite probavni sustav te igraju veliku ulogu i borbi protiv raka debelog crijeva.

Borovnice imaju povoljan učinak i na razinu šećera u krvi čak i za dijabetičare. Prema istraživanju oni koji su konzumirali tri porcije borovnica dnevno imali značajno bolju regulaciju šećera u krvi. Budući da sadrže čitav niz različitih antioksidansa djeluje na različite organske sustave u tijelu.

Borovnice su jedan od naših najvećih saveznika u borbi s bolešću. Njihova sposobnost eliminiranja različitih toksina štiti naše zdravlje i čuva našu vitalnost. Stoga, posegnite za borovnicama kako bi napravili korak unaprijed za svoje zdravlje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...